avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Consilierii juridici - asistenta si reprezentare ...
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Consilierii juridici - asistenta si reprezentare persoane juridice

De ce nu pot consilierii juridici acorda consultanta juridica si asistenta in instanta pentru persoane juridice.

Profesiile de avocat si consilier juridic reprezinta un paralelism nepermis in legislatia romaneasca.

Iata istoricul celor doua profesii.

Cum se poate repara inechitatea?

Pe vremea lui Ceauşescu, avocaţii, membri ai Colegiilor de avocaţi, se ocupau cvasi-exclusiv de pricini private şi reprezentau doar persoane fizice.

Jurisconsulţii, membri ai oficiilor juridice, se ocupau cvasi-exclusiv de pricini ale organizaţiilor publice, întreprinderi şi persoane juridice în general, pe care le reprezentau şi le asistau.

Veteranii ştiu cum era în vremea aceea.

După revoluţie, avocaţii… şireţi şi foarte, foarte interesaţi financiar… au extins clientela către persoanele juridice.

Au exercitat un lobby foarte eficient şi au reuşit să îşi extindă sfera de influenţă… nu prin acte normative… ci prin statute şi hotărâri interne ale profesiei.

Abia în 1995 a apărut Legea avocaturii… care le-a consfinţit monopolul.

În acest timp… jurisconsulţii… dezbinaţi şi lipsiţi de libertate profesională… şi de inteligenţă negustorească, spre deosebire de avocaţi… au rămas legaţi de firme, ca salariaţi.

Juriştii nu şi-au constituit o breaslă solidă.

Ei nu au avut un lobby atât de bun, nu au reuşit să îşi extindă clientela şi la persoanele fizice, deoarece erau în majoritatea lor salariaţi. Erau legaţi de locuri de muncă, subordonaţi şi mulţumiţi de o oarecare siguranţă salarială. Au fost puţin interesaţi de activism profesional.

S-a creat o disproporţie, o limitare a clientelei între cele două profesii.

Să ne gândim. Ce diferenţe există între cele două profesii? Există o diferenţă cu privire la întinderea puterilor de reprezentare sau asistenţa juridică între avocaţi şi jurişti? NU, nu există nici o diferenţă.

Singura diferenţă este aceea de clientelă.

Avocaţii au voie să reprezinte şi să asiste persoane fizice… pe când jurisconsulţii… nu au voie decât persoane juridice.

Dar avocaţii au voie şi la persoane juridice, pe când jurisconsulţilor le este interzis accesul la persoane fizice. ...

Alberto Kurtyan
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 09:52, 5 Noiembrie 2013
Știți că niciun proiect de lege care să modifice Legea 514 nu a reușit să treacă .Probabil nici nu se va întâmpla. Interesele sunt prea mari .Cam atât, în rest...:)
Din pacate Parlamentul este plin de avocati. Ei controleaza autoritar acest domeniu. Cum marile firme de avocatura castiga imens de pe urma persoanelor juridice, o astfel de reglementare nu va exista niciodata in Romania.

Din pacate nici asimilarea nu a fost o optiune admisa de avocati, le este frica de concurenta. O arata clar in atitudinea fata de baroul paralel.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reprezentarea persoanelor fizice de catre consilierul juridic! corinuta corinuta As dori sa afl in ce masura se poate reprezenta in instanta o persoana fizica de catre un cons. juridic, in conditiile in care acea persoana nu este ruda cu ... (vezi toată discuția)
Ce este, de fapt, un consilier juridic? Iulian81 Iulian81 Din cate am inteles un consilier juridic ar cam aceleasi atributii ca si un avocat... atunci ce rost mai are meseria aceata? De ce nu se spune din start ca ar ... (vezi toată discuția)
Cor - jurisconsult sau consilier juridic? Doresc sa va supun atentiei o “discutie” in legatura cu doua notiuni: aceea de “consilier juridic” si respectiv cea de “jurisconsult”. Scopul ... (vezi toată discuția)