Buna ziua,
masina in care ma aflam a fost lovita de o motocicleta in urma cu 4 ani si ofiterul de politie ( la sediul Politiei) a completat eronat procesul verbal, partinitor catre asa-zisa parte vatamata / motociclistul, cu care se cunostea. M-a pedepsit cu retinerea carnetului pe 2 luni pe motiv neacordare prioritate de dreapta. Carnetul inca il am dupa ce am obtinut certificatul de grefa si timp de 4 ani ma tot judec.. Inca am carnetul ! Recent am fost si la Curtea de Apel si acolo judecatorul nu mi-a admis nici proba cu martori ( am martor care a vazut cum motocicleta a fortat intersectia, intand pe culoarea galbena si apoi rosie a semaforului) si nici proba cu inregistrare video a traseului urmat de mine, din care se vede clar ca eram pe drumul cu prioritate !!! Judecatorul mi-a spus ca totul este la la latitudinea judecatorului... Am vazut pe site-ul Curtii de Apel la dosarul meu ca nu mi-a dat castig de cauza si mentioneaza ca fiind decizia irevocabila !
Prima mea intrebare este : daca nu se mentioneaza si "definitiva", pot face recurs la decizia Curtii de Apel si sa solicit alt judecator ? Care sa admita probele mele ?
Pot face dupa Curtea de Apel solicitare la Inalta Curte de Casatie si Justitie ? Ca pas urmator?
Si inainte de orice demers, Curtea de Apel nu va trebui sa-mi trimita in scris decizia si apoi in termen de 15 zile sa fac recurs sau alte demersuri?
Raspunsul este negative la toate intrebarile puse, intrucat ati mentionat ca a fost pronuntata o Decizie....Asta inseamna ca s-a judecat o cale de atac...Apoi ati spus ca este irervocabila, deci nu mai poate fi atacata cu recurs....Poate fi atacata cu contestatie in anulare sau revizuire in conditiile special si limitative prevazute de Codul de procedura civila....In ce priveste proba cu martori si/sau proba video, acestea nu sunt admisibile in recurs, daca nu le-ati cerut si folosit la judecata pe fond a cauzei....
Nu am avut avocat, m-am reprezentat singur si am invocat: Art.129 alin.5 din actualul Cod de procedura civila aflat inca in vigoare prevede expres ca " Judecatorii au indatorirea sa staruie,prin toate mijloacele legale, pentru a preveni orice greseala privind aflarea adevarului in cauza, pe baza stabilirii faptelor si aplicarea corecta a legii, in scopul pronuntarii unei hotarari temeinice si legale. Daca probele propuse nu sunt suficiente pentru lamurirea in intregime a procesului, instanta va cere ca partile sa completeze probele. De asemenea, judecatorul poate, din oficiu, sa puna in discutia partilor necesitatea administrarii altor probe pe care le poate ordona chiar daca partile se impotrivesc.
Art 22 din noul cod spune: " Rolul judecatorului in aflarea adevarului (2) Judecatorul are indatorirea sa staruie, prin toate mijloacele legale, pentru a preveni orice greseala privind aflarea adevarului in cauza... judecatorul este in drept sa ceara explicatii chiar daca nu sunt mentionate in cerere sau intampinare."
Instanta are posibilitatea de a cere partilor sa faca ceva, iar NU obligatia de a propune ea probe pentru partile din process. Nu trebuie sa amestecati dispozitiile codurilor de procedura civila....Speta dvs s-a judecat dupa vechiul cod de procedura, astfel ca I se va aplica in continuare aceleasi dispozitii legale. Puteti cere revizuirea deciziei irevocabile, insa numai daca aveti o proba noua, despre care ati luat la cunostinta ulterior pronuntarii solutiei pe care o atacati...Eu va recomand sa angajati un avocet , intrucat ati vazut care au fost consecintele necunoasterii modului in care sunt aplicabile procedurile legale...Nu trebuie sa va suparati despre ceea ce spun acum, insa faptul ca stiti sa cititi nu este totuna cu intelegerea textului unei legi. Nu cred ca exista cineva care sa se priceapa la absolut orice domeniu al stiintei sau tehnicii, economiei, medicinei, tinchigeriei, brutariei, carmangeriei,etc....success!
Teorie
peraspera
Ma refer la intelegerea rolului activ al judecatorului: se intelege prin aceasta, de exemplu si situatia urmatoare:
Scuze!!! Sa zicem ca: Avocatul partii Y ... (vezi toată discuția)