Buna ziua,
sunt angajata unei firme de 6 ani si 7 luni insa zilele trecute mi s-a pus in vedere ca din luna decembrie voi fi concediata.Mentionez ca societatea la care lucrez este societate pe actiuni iar eu am contract individual de munca.Concedierea nu este din vina mea ci din cauza desfiintarii postului in aceasta filiala.Va rog frumos sa imi spuneti care sunt drepturile mele in acest caz.
Multumesc mult
Codul muncii prevede la art.67 ca, salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
1. Obligatia de plata a salariilor compensatorii se poate regasi de asemenea in contractul individual de munca, precum si in regulamentul intern al societatii sau in contractul colectiv de munca aplicabil, la nivelul unitatii sau la nivel de sector de activitate, situatie in care angajatorul este obligat sa achite salariatului concediat salariile compensatorii prevazute de acestea.
2. In cazul in care obligatia de plata a salariilor compensatorii nu se regaseste in niciunul din documentele prevazute mai sus, angajatorul nu este obligat la plata unor astfel de salarii.
3. Legea prevede ca pe durata preavizului c.i.m. isi produce toate efectele...astfel ca, durata timpului de munca in perioada de preaviz este cea mentionata in c.i.m. ...
De exemplu, daca in c.i.m. timpul de munca este de 8 ore/zi , in lipsa unor dispozitii contrare timpul de munca pe perioada preavizului va fi tot de 8 ore/zi.
Reducerea timpului de munca pe perioada preavizului este posibila numai daca aceasta este prevazuta in ccm aplicabil angajatorului, in R.I. al acestuia sau in c.i.m. incheiat cu acesta.