avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... mod de calcul pentru concediu prenatal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

mod de calcul pentru concediu prenatal

Am o salariata care pana la data de 15 martie 2009 a fost in concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 2 ani .
Intre timp a ramas insarcinata din nou, urmand sa nasca in perioada 20-30 martie 2009, poate la inceputul lunii aprilie 2009 .
Cum procedez cu calcularea concediului prenatal ?
Conform Ordonantei nr.158/2005 ar trebuie sa-i calculez 85 % din media veniturilor lunare din ultimile 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare .
Ce venituri trebuiesc luate in calcul pt. a putea aplica procentul de 85%, daca salariata in ultimele 24 de luni a fost in CIC ?
Este prima oara cand ma lovesc de un asemea caz si nu stiu cum trebuie procedat .
Va multumesc anticipat pentru raspuns !
Cel mai recent răspuns: monica_ela , utilizator 08:23, 1 Aprilie 2009
Va multumesc ca mi-am lamurit si eu acest aspect cu aceasta ocazie.

Si totusi, indemnizatia de maternitate se calculeaza 85% din media veniturilor pentru care s-a datorat CCIASS in ultimele 6 luni anterioare acordarii concediului medical. In cazul angajatei dvs, calculul contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate a fost raportat la 600 lei (indemizatia de crestere a copilului) sau la salariul minim brut garantat in plata? (avand in vedere ca este stagiu asimilat) :sorry:
Contributia angajatorului privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale nu se datoreaza pentru concediile medicale suportate de casele de asigurari de sanatate .
Din discutiile purtate cu cei de la casa de asigurari de sanatate, am inteles ca salariata trebuie sa aduca o adeverinta din care sa reiasa veniturile obtinute pe perioada CIC, iar in baza acelei adeverinte se calculeaza media veniturilor si se aplica procentul de 85% .
ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ Nr. 148 din 3 noiembrie 2005, privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului

ART. 18
(5) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 1, respectiv art. 2, constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006.
(6) În situaţia prevăzută la alin. (5), la stabilirea cuantumului indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate se ia în calcul valoarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate tina1990 tina1990 eu anul trecut am terminat facultatea,am intrat in somaj,dupa care am ramas insarcinata,in luna ianuarie anul acesta ca sa ma pot incadra in cele 126 de zile ... (vezi toată discuția)
Concediu medical dupa cic ionam_2002 ionam_2002 Buna ziua, Va cer ajutorul intr-o problema cu care ma voi confrunta peste 2 luni: poate o persoana beneficia de concediu medical platit imediat dupa ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu prenatal si postnatal Gabriela Negrut Gabriela Negrut Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti, daca se poate, in urmatoarele situatii: Incapand cu jumatatea lunii mai una dintre salariate intra in concediu ... (vezi toată discuția)