avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inundatie vecin vs Pretenti enorme -Ce pot sa fac?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inundatie vecin vs Pretenti enorme -Ce pot sa fac?

Buna ziua, daca cineva poate sa ma ajute in urmatoarea problema:
S-a spart o teava la baie nu din vina mea si mi-am inundat vecinul de jos. In momentu producerii daunei, nu eram acasa iar dumnealui in loc sa inchida apa din beci a lasat sa curga apa pana am ajuns eu. A fost remediata teava cu pricina , I-am spus ca ii ofer dispersit sa isi zigravesca intreaga incapere afectata desi nu e afectat decat un perete. Domnul insa nu a acceptat si are pretentii mai mari decat dauna. Ma ameninta cu judecata si as dori sa stiu ce sanse am si cam cat dureaza un astfe de proces! Mutumesc anticipat pentru un eventual raspuns. Cu respect Camelia
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 12:36, 1 Aprilie 2009
Asta vroiam sa stiu ca el se lauda ca ma da in instanta ca am eu bani sa platesc si ca el rapid isi recupereaza prejudiciul. Ideea e ca eu am cumparat aparatamentul in urma cu un an, fara sa stiu ca fostul proprietar a facut unele modificari la baie, la tevi, ( nu din acesta cauza a survenit inundatia) si am afat ca vecinul pe care l-am inundat, cel care ma ameninta cu judecata, a facut de fapt cu fostul proprietar aceste modificari. Acuma legat de ce teava s-a spart, e o teava a mea, undeva in spatele contorului si a cedat pur si simplu noaptea la ora 1. Nu ma pot intelege cu el de nici un fel, ca imi prezinta ca daune usi si parchete care nu prae au de-a face cu incaperea afectata. Imi spune ca usa la baie sus e putin umflata si ca vrea sa ii schimb usa, ca lui ii traba izolat si gletuiit dar eu de unde pot sa stiu daca nu a mai fost inundat de vecinul dinaintea mea si ca numai in urma inundatiei produse din vina mea au survenit daunele. Mai vreau sa precizez ca inundatia s-a produs in luna decembrie si si-a dat sema ca are asteptati exagerate la un momentdat si a renuntat la orice pretentie numai in urma cu o saptamana cand am verificat retul tevilor din baie si bucatarie ca sa nu mai am surprize ( cu un instalator le-am verificat) a cedat o alta teava, fara sa produca daune caci a fost remediata imediat dar dumnealui spune ca ar avea o pata pe tavan in baie ( nu imi dau seama daca intradevar are acesta pata in urma incident de sapt trecuta sau a afirmata cest lucru doar pentru ac a vazut ca a venit instalatorul si a banuit ca repar ceva. Domnul m-a amenintat, ca ma ia de gat si a rog diverse amenintari, motiv pentru care nu am putut s amerg la dumnealui sa vad daca intradevar are sau nu daune)
Teava a cedat pur si simplu si am reparat tot, in plus de asta i-am ofetit cum spuneam dispersitul si gletul, dar mai mult eu nu pot sa ii ofer. Eu nu am de gand sa-i schimb usi si parchete si mobile asa cum imi cere dumnealui care nu stiu ca au fost sau nu afectate de mine. In plus ma tot ameninta si deja asta devine stanjenitor: ba ca pune recuperatorii pe mine, ba ca ma ia la bataie cand ma vede si nu se poate purta o discutie civilizata cu dumnealui acesta e adevarul. Vroiam sa stiu daca ma poate ajuta cineva cam cat ma costa avocatul si o evaluare a daunei facuta de un specialista care sa-l lamureasca eventual ca doar pentru faptul ca eu muncesc si am un job si imi castig un ban nu insemana ca trebuie sa-i renovez eu intregul apartament.
Am sa-i platesc cat va stabili instanta, daca dumnealui in caitate de somer are bani de judecata, o sa ma descurc si eu cumva!
Va multumesc din suflet pentru promptitudine si ajutor, mi-a fost de mare folos!
Ultima modificare: Marți, 31 Martie 2009
andrei_camelia, utilizator
Daca aveti asigurare de raspundere civila a apartamentului, treaba e extrem de simpla ! Se anunta asiguratorul de dauna, care ia legatura cu pagubitul si pe care, in limita sumei asigurate il despagubeste conform unui deviy de lucrari cu suma necesara reparatiilor (se tinde a fi adus lucrul distrus in starea anterioara eveninentului asigurat )
Daca nu aveti asigurare, treaba este un pic mai complicata, dar nu foarte ! Vecinul pagubit poate sa va cheme in judecata pentru pretentii, intr-o actiune de raspundere civila delictuala. El este obligat sa estimeze daunele la care are pretentii si sa timbreze actiunea la valoarea respectiva. In proces aveti insa dreptul sa va aparati. iar daca cereti o expertiza, puteti sa fiti obligat la plata despagubirilor reale la care se ridica aducerea bunului distrus sau deteriorat la valoarea pe care o avea inainte de eveniment ( de exemplu var simplu daca acolo era var simplu, NU calciu sau faianta !) la care se adauga cheltuielile de judecata. Procesul poate dura intre 4 luni si un an. Ar mai fi de facut mentiuni, dar nu stiu precis ce v-ar mai interesa. Oricum ar fi, daca vecinul nu a luat toate masurile pentru limitarea daunelor ( nu a inchis apa de indata ce a observat inundatia ) iar dv aveti martori ( puteti proba aceasta ) limita despagubirilor va putea fi mult diminuata
Ultima modificare: Marți, 31 Martie 2009
Bacauanu Constantin, Avocat
D-le Bacauanu,
Apreciez intentia buna dar sa nu teoretizam.
1.Nu exista asigurare pentru ca user-ul ar fi mentionat;
2.In cazul asigurarii ar fi intervenit constatarea imediat dupa eveniment;
3.Observati ca pretentia la despagubiri, formulata cu multa intarziere (poate intentionat) se extinde si asupra unor bunuri altele decat peretii(usa,mobila,parchet,etc.) fiind foarte grea aprecierea privind cauza, (ultima inundatie sau si altele anterioare) si care sunt bunurile deteriorate;
4.Vecinul nu poate fi acuzat ca nu a luat masuri de limitare a pagubei, caci probabil nu este instalator de profesie si nu poate fi obligat sa cunoasca elementele constructive ale instalatiei din subsol si nici cum sa efectueze manevrele;
5.Expertiza are un dusman permanent: contra-expertiza (mai ales cand evenimentul este deja istorie dupa timpul scurs de la producere)
6.Din experienta de avocat stiti ca martori se gasesc si pro si contra.(juratul pe biblie este pentru credinciosi)
D-na Camelia a decis decent si eficace: asteapta confruntarea si raspunde la mitocanie, cu "pasarea pe limba ei piere"
Succes doamna Andrei.:thumbup:Angajati totusi un avocat pt.ca un proces se poate pierde si pe exceptii sau lipsa proceduraB-)
Ultima modificare: Miercuri, 1 Aprilie 2009
nucu$, utilizator
Am asigurare pt aartamentul meu dar firma de asigurare mi-a spus ca polita mea de asigurare nu acopera astfel de daune, adica in eventualitatea unul astfel de incident nu-l pot despagubi. Pot fi despagubit doar daca sunt inundat eu de catre vecinul de sus!

Alte discuții în legătură

Inundatie vecin silviu_brat silviu_brat Buna, Acum o saptamana, l-am inundat pe vecinul de sub mine. Pur si simplu, a crapat teava dintre teava comuna de alimentare si ceasul meu de apa ... (vezi toată discuția)
Reparatie dupa inundare DORUSTA DORUSTA Buna seara. Un vecin a inundat pe altul. Cel inundat a cerut ca sa i se repare baia care a fost afectata, cel vinovat a fost de acord, dar pe langa baie a fost ... (vezi toată discuția)
Tripla inundatie David987 David987 La finalul lunii iulie a acestui an am fost inundat in bucatarie de vecina de deasupra. Eu stau la etajul 2, ea la etajul 3. Am chemat mesteri care au spart ... (vezi toată discuția)