avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajare prin transfer
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajare prin transfer

buna ziua, am doua intrebari:

1) In cazul in care firma X se vinde la firma Y si angajatii sunt preluati prin transfer se pierd sporurile: de exemplu sporul de vechime. Mai exact in anul 2000 s-a facut transferul iar in 2006 deabia s-au mai dat sporuri de vechime.

2) Pe cartea de munca " apare angajat prin transfer conf. art 69 CM si art V lit "a" din L 1/70" eu nu am inteles, nu este cumva art 169 din CM, iar L 1/70 nici n-am dat de ea, poate imi puteti da un titlu mai exact ca sa o pot cauta.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:23, 31 Martie 2009
In sectorul privat institutia transferului nu mai exista ,Contractul dvs. inceteaza la firma veche cu 31 a lunii de exemplu si cu 01 a lunii viitoare incepeti noul contract de munca . Evident ca pentru firma noua semnati un nou contract de munca poate in alte conditii decat cel anterior.Este vorba de art. 69 din vechiul cod al muncii care prevedea transferul angajatilor. Art 169 din noul cod al muncii se refera la altceva.LEGE nr.1 din 26 martie 1970
organizărea şi disciplinei muncii în unităţile socialiste de s
1. In cazul dvs. salariatii sunt protejati de Codul muncii:

Protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului
intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia

Art. 169. - (1) Salariatii beneficiaza de protectia drepturilor lor in cazul in care se produce un transfer al intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator, potrivit legii.
(2) Drepturile si obligatiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de munca existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
(3) Transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia nu poate constitui motiv de concediere individuala sau colectiva a salariatilor de catre cedent ori de catre cesionar.
Art. 170. - Cedentul si cesionarul au obligatia de a informa si de a consulta, anterior transferului, sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor cu privire la implicatiile juridice, economice si sociale asupra salariatilor, decurgand din transferul dreptului de proprietate.

Daca nu s-a procedat cum scrie in Codul muncii este de vina si ITM ca nu a intervenit.
Deci la al.(2) se spune clar ca se pastreaza toate drepturile avute anterior transferului.

2. Articolele care apar in carnetul de munca nu sunt bune. Ele apartin Codului muncii si Legii 1/1970, de dinainte de 01.03.2003 cand a aparut noul Cod al muncii (Legea 53/2003). Si aici e tot vina ITM ca nu a acordat consultanta de specialitate. trebuia incetat CIM la prima firma si incheiat un alt CIM la cealata firma.

Luati legatura cu ITM si sesizati-le problemele dvs. Este institutia abilitata de lege sa va rezolve astfel de probleme.

Ar fi bine sa luati legatura cu ITM
Ultima modificare: Marți, 31 Martie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor,va rog!!! mirusaby mirusaby Buna ziua, Am si eu o mica problema: societatea la care lucrez vinde locatia cu tot cu activitatea care se desfasoara aici ( reprezentanta +service auto). 1. ... (vezi toată discuția)
Protectia angajatilor in cazul transferului de intreprindere crysenc crysenc Buna ziua, am si eu o intrebare si va rog daca se poate sa ma ajutati cu un sfat. la societatea la care lucrez va opera un transfer de intreprindere ... (vezi toată discuția)
Novatie cim? C_CRISTINA C_CRISTINA Ma voi confrunta cu urmatoarea situatie: pe firma x exista 80 de salariati. Se infiinteaza firma Y pe care se doreste continuarea activitatii firmei x cu toti ... (vezi toată discuția)