avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Import cu factura din UE
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Import cu factura din UE

Achizitionam materiale de la un furnizor din UE, cu cod valid de TVA intracomunitar, la el in tara. Materialele vin dintr-o tara non UE, noi ne ocupam de vamuire si platim taxele aferente, inclusiv TVA. Furnizorul din UE, caruia noi platim materialele emite factura cu cod valid de TVA ca si pentru o livrare intracomunitara. Pe DVI apare si valoarea transportului - factura este de la transportator din UE cu cod valid de TVA.Cum inregistram achizitia si factura de transport : intracomunitar si decl. 390, sau import?

Cel mai recent răspuns: ContSters187835 , utilizator 12:30, 23 Noiembrie 2013
Intrebarea dvs. se refera la doua lucruri diferite. Pe de o parte este vorba de achizitia materialelor dintr-o tara non-UE, ceea ce inseamna import si pe de alta parte este vorba de factura de transport a marfii de la punctul de intrare in tara si pana la punctul de descarcare (la punctul dvs.de lucru). Nu reiese din intrebarea dvs.cine este titular de import, inscris in DVI ca si importator. In momentul depunerii declaratiei vamale se depun documente referitoare la provenienta marfii, respectiv factura externa. Nu este clar ce rol are in aceasta achizitie partenerul din UE care emite factura catre dvs. In masura in care se afla aceste elemente se poate clarifica. In ceea ce priveste transportul se pot afirma urmatoarele:
In functie de conditia de livrare INCOTERMS inscrisa in contractul dvs. cu partenerul de la care achizitionati marfurile de import, aceasta apare inscrisa pe factura de achizitie si determina includerea valorii facturii de transport la valoarea in vama. Conform celor afirmate de catre dvs. valoarea acestei facturi de transport este inscrisa in Declaratia Vamala de Import ceea ce duce la concluzia ca pentru achizitia materialelor de import aveti un contract in care furnizorul raspunde de transportul marfurilor pana la punctul de intrare in Romania. In functie de conditia de livrare a tranzactiei externe baza de impozitare a TVA din DVI este compusa din valoarea facturata de furnizorul marfurilor la care se adauga valoarea facturii de transport de la locul de intrare in Romania pana la punctul de descarcare de la sediul dvs. In concluzie, transportul, chiar daca este efectuat de un transportator din afara Romaniei, este supus TVA in tara in care este prestat serviciul, respectiv in Romania si este supus TVA in masura in care este inclus in baza de impozitare a TVA inscrisa in declaratia vamala de import. In ceea ce priveste inregistrarea contabila parerea mea este ca factura de transport se inregistreaza ca si achizitie intracomunitara de servicii de transport pentru care TVA este platit conform sumelor platite ca TVA in momentul importului.
Ultima modificare: Joi, 14 Noiembrie 2013
ContSters187835, utilizator
Marfa este achizitionata de catre socitatea o elena de la o compnie din China si o vinde pe baza de factura societatii din Romania.Marfa vine direct din China in Romania.Socitatea din Romania a facut vama si a platit tva-ul la vama.DVI-ul este pe numele socitatii din Romania.
In masura in care societatea dvs. este titular de import inseamna ca achizitia se inregistreaza ca atare. La declaratia vamala de import ati depus un document referitor la provenienta marfii si acest document se inregistreaza ca import.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intracomunitar sau nu? lucianrom lucianrom Buna ziua, Am urmatoarea problema: O firma din ro platitoare de tva face un import din china in austria. Firma din ro primeste ca documente dvi de pe ... (vezi toată discuția)
Declaratia 390 andreap124 andreap124 Buna ziua. Am urmatoarea situatie...primesc factura de marfa de la filiala din Slovacia a unei firme din China, cu conditia de livrare FOB.Achit factura in ... (vezi toată discuția)
Import din china prin viena-procedura? dianna dianna Buna ziua, Am un caz: fac import de marfa din China , cu vamuire la Viena, si marfa ajunge la Cluj, printr-o firma care face si transportul si se ocupa de ... (vezi toată discuția)