avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 440 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vecinii ma obliga sa-mi zidesc geamurile - servitute ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vecinii ma obliga sa-mi zidesc geamurile - servitute de vedere?

Buna seara!

Intre casa mea si gardul catre vecini este distanta de 1m, iar peretele dinspre vecini are ferestre de vedere. Casa a fost astfel construita cu acordul verbal al vecinilor care erau, atunci, proprietari (acum aproximativ 40 de ani). Acum 20 de ani, proprietatea vecina a fost vanduta catre altcineva care acum solicita ca eu sa-mi zidesc ferestrele. Avand in vedere ca la momentul cumpararii nu au obiectat, nu se prezuma ca au acceptat situatia? Ma pot obliga acum sa le zidesc?
Mentionez ca terenul catre care au vedere ferestrele este reprezentat de o gradina - teren agricol - casa vecinului aflandu-se la o distanta de 50 de metri de casa mea.
Multumesc!

Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 12:51, 11 Noiembrie 2013
Dar care e motivul vecinilor de va obliga sa va ziditi ferestrele?
Ce rau are daca aveti ferestre cu vedere spre gradina lor?

Nu au dreptul sa va oblige.
:P
Servitutea de vedere, servitute continuă şi aparentă, poate fi dobîndită prin uzucapiune.

După 40 de ani, nu se mai pune problema obligării dumneavoastră la zidirea ferestrelor. Invocaţi uzucapiunea, dacă acordul vecinului iniţial nu poate fi dovedit cu înscrisuri.

PS Tarzan2012, limba scoasă nu este argument şi nici nu poate suplini necunoaşterea legii. Motivul există în codul civil. Condiţiile de invocare nu sunt tocmai propice, dar asta e altceva.
Ultima modificare: Joi, 7 Noiembrie 2013
themis, utilizator
Va multumesc pentru raspuns!

Inca doua intrebari:

1) Daca mama mea, proprietara imobilului a decedat, iar eu voi mosteni casa (inca nu am facut succesiunea), se permite jonctiunea posesiilor sau eu incep o noua posesiune?

2) Vecinii, pentru a se asigura ca nu ma uit in gradina lor, au realizat niste panouri mari de tabla, le-au amplasat la 1m de gard, motiv pentru care lumina nu mai parrunde in camerele respective, s-a instalat igrasia etc. Le pot impune sa le indeparteze? Stiu ca nici casa mea nu este la 19 decimetri, dar, cum am mai precizat, casa are peste 40 de ani, iar ei si-au au cumparat respectiva proprietate abia acum 20 ani - cand casa avea deja 20 de ani. Ei nu au obiectat nimic in aceasta perioada.
1. Uzucapiunea operează după o posesie de 30 de ani. Nu mai e nevoie de vreo joncţiune. ªi, oricum, în niciun caz uzucapiunea nu se socoteşte de la data la care aţi moştenit, ci de la data la care autorul succesiunii a început posesia, acum 40 de ani.

2. Nu prea. Eventual, dacă au încălcat legislaţia în materia construcţiilor, dacă au ridicat panourile fără autorizaţie de construire.
Multumesc frumos!

Alte discuții în legătură

Servitute de vedere in ncc - acordul vechiului proprietar bgm1 bgm1 Buna seara! Intre casa mea si gardul catre vecini este distanta de 1m, iar peretele dinspre vecini are ferestre de vedere. Casa a fost astfel construita cu ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune Babescu-Nicoleta Babescu-Nicoleta Buna ziua, am si eu o problema in faptul ca bunicul a avut o gradina din anul 1955 pina in prezent ( am eu grija de el ) pe un teren al nimanui.Bunicul a murit ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune nicusorforever nicusorforever buna ziua .asi avea si eu o intrebare daca ma puteti ajuta.Parinti mei au cumparat o gradina ce ii apartinea vecinului meu prin ani 70 si au facut o hartie de ... (vezi toată discuția)