avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2182 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Infiintare asociatie de proprietari pe o strada
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Infiintare asociatie de proprietari pe o strada

Buna ziua, spuneti-mi va rog, se poate infiinta o asociatie de proprietari pe o strada anume? Daca da, cum? pe legea 230/2007? sau?

Situatia este in felul urmator: e vorba de un cartier de case noi, iar pe o strada sunt vreo 5-6 imobile construite si locuite.
Fiind vorba de niste cheltuieli comune pe care le avem, ma gandesc ca prin infiintarea unei asociatii de proprietari, cu presedinte si administrator, s-ar putea organiza acestea mult mai bine acestea si noi ca si comunitate.

Inca un aspect, unul dintre proprietari, a construit si un hidrant, exterior, pe strada, iar din cand in cand, mai dau buzna pompierii, alimentand cisternele de mii de litri, toata apa aceea contorizandu-se la un contor de apa comun ce il avem. Precizez ca in zona sau pe strada nu a avut loc nici un fel de incendiu, absolut nimic. Doar cand au drum prin zona trec pe acolo sa faca plinul. Spuneti-mi va rog cam ce se poate face in aceasta situatie?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 19:57, 13 Noiembrie 2013
Interesanta problema!

O asociatie de proprietari se ocupa de administrarea proprietatii comune. Aveti spatii, instalatii comune? Ati spus de cheltuieli comune. Dar ce inseamna aceasta? Pe ce cheltuiti impreuna?

Mai e o problema legata de strada. A cui este suprafata strazii? Este spatiu privat sau al domeniului public?
Daca hidrantul a fost montat pe domeniul public, cum a fost posibil asta? Exista o autorizatie de constructie a lui? Si in acest caz nu cred ca aveti cum sa va impotriviti ca pompierii sa se alimenteze de-acolo. E pe domeniul public.
Daca strada e spatiu privat, atunci inchideti strada.
Scuze, am fost o perioada inactiv.
Da, exista o instalatie comuna, de apa, care la inceputul strazii are un contor, care este pe numele unuia dintre proprietarii de pe strada. Lui i se emite factura de apa, acesta ar dori o asociatie, cu liste de plata si alte cheltuieli ce mai sunt pe langa aceasta, fiecare avand contor separat la casa.

Legat de suprafata strazii, din cate stiu eu, este 1/2, jumatate-jumatate proprietarii cu domeniul public, iar acel hidrant are toate autorizatiile de constructie, dar apa ce se foloseste acolo tot la contorul mentionat mai sus se inregistreaza.

S-ar putea infiinta o asociatie de proprietari pe aceasta strada? cu repartizarea cheltuielilor corespunzator fiecarui proprietar, cat si a hidrantului, sa fie trecut separat pe liste, iar cheltuielile pentru acesta cand este folosit sa cada in sarcina primariei?

De infiintat asociatia se poate infiinta. Trebuie sa aveti bine delimitata suprafata strazii pe care o aveti in proprietate comuna. Prin acordul de asociere se descrie tot "inventarul" proprietatii comune pe care o veti administra prin asociatie.

Chestiunea este sa stabiliti de comun acord cum procedati cu hidrantul pentru ca nu este normal sa amestecati lucrurile cu primaria. Daca este al dv. sau al unui proprietar il inchideti, si cu asta basta, e acolo ca si cum n-ar fi. Imi pare rau pentru pompieri ca ei constituie o breasla mult iubita de noi toti, dar lucruile trebuie demarcate si deci lamurite cu primaria.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bloc privat plătește fond de rulment? Dia64 Dia64 Suntem 16 familii într-un bloc privat construit printre vile. Ni s- a spus inițial ca nu avem asociație. Însă a fost o problema cu apa si am fost ... (vezi toată discuția)
Canalizare comuna. aderarea la asociatia de proprietari. ket2100 ket2100 Am infiintat o asociatie de proprietari pe o strada de duplex-uri in localitatea Floresti, jud. Cluj. Ne-a fost foarte greu pentru ca o perioada de timp toti ... (vezi toată discuția)
Se poate trece un drum privat în domeniul primăriei? maiaB maiaB Suntem 6 gospodarii facute acum 12 ani pe un teren privat foarte aproape acum de primarie. Avem din nefericire, un vecin cu problema penale. Ne platim TOATE ... (vezi toată discuția)