In urma cu ceva vreme am achizitionat un imobil la licitatie publica tinuta la sediul executorului jud.
cand am primit actul de adjudecare, executorul mi-a spus ca trebuie sa platesc eu acei 2% impozit pe tranzactie.
intrebarea mea este:
cine trebuie sa plateasca acesti bani, eu ca adjudecatar sau creditorul ori debitorul?
in tranzactiile normale, incheiate la notar stiu ca plateste vanzatorul nu cumparatorul.
e legal sa-mi ceara asa ceva?
Interesanta intrebare.
Art. 77 indice 1 din codul fiscal nu distinge.Nici in Norme nu apare aceasta situatie. Dar acest articol face referire la transferul proprietatii din patrimoniul personal.Executorul trebuia sa va spuna care este baza legala.
De principu, vanzatorul, cel din patrimoniul caruia iese un buhn, este contribuabilul si el datoreaza impozitul.
Ma intereseaza si pe mine raspunsul.Stie cineva?
av. Ileana Schwarz
Daca am lua-o logic, nu dvs. trebuie sa platiti.Dar imi trebuie baza legala!Voi cauta si voi reveni, daca nu raspunde nimeni.
Multumesc mult ptr timpul acordat mie.
Astept cu nerabdare raspunsul dumneavostra.
din ce am citit si eu, fara sa am studii de drept, in CPC (art 563 lit d) spune la impartirea banilor ca exec trebuie sa plateasca si ''creanţele bugetare provenite din impozite, taxe, contribuţii şi din alte sume stabilite potrivit legii'' ori acest impozit nu poate fi considerat o creanta provenita din impozit stabilita pe baza codului fiscal?
Nu stiu, imi dau si eu cu parerea.