avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de comodat vs contract de inchiriere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de comodat vs contract de inchiriere

Buna ziua!
As dori sa stiu in ce situatii se poate intocmi un contract de comodat. Pt folosirea unui spatiu, tb sa se foloseasca contractul de inchiriere sau se poate folosi si cel de comodat?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ISABELA SABIN , Consilier juridic 16:41, 2 Iunie 2010
alinaion82 a scris:

Buna ziua!
As dori sa stiu in ce situatii se poate intocmi un contract de comodat. Pt folosirea unui spatiu, tb sa se foloseasca contractul de inchiriere sau se poate folosi si cel de comodat?
Va multumesc!

Contractul de comodat este un contract de inchiriere cu titlu gratuit. Partile decid daca incheie un contract de inchiriere sau un contract de comodat, prin libera lor vointa.
O amica m-a rugat sa ii fac un contract de comodat pe o locuinta a mea sau parte din locuinta mea (2 camere) la o firma pe care o detine (durata minima 3 ani, pt ca asa are nevoie). Se poate rezilia un contract de comodat la fel de usor ca un contract de inchiriere sau exista capcane?
Exista riscuri financiare (daca firma are/face datorii, etc) pentru cel care ofera locuinta in comodat/cu chirie? Daca in perioada contractuala, ma hotarasc sa il vand, sau altceva, pot?
Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 31 Mai 2010
micha69, utilizator
In primul rand trebuie sa stiti ca un contract de comodat nu se inregistreaza la finante asemenea unui contract de inchiriere si , prin urmare, nu veti plati impozit catre stat. Se va plati impozit in functie de chiria pe care o veti obtine(pretul contractului de inchiriere).Pentru siguranta dumneavoastra , la durata contractului treceti 3 ani cu posibilitatea rezilierii contractului in cazul in care aveti o oferta mai buna sau doriti sa-l vindeti.La orice contract trebuie acordul de vointa al ambelor parti, asa ca daca cealalta parte va fi de acord cu aceasta clauza, atunci nu va fi nici o problema. Iar in afara de faptul ca la adresa respectiva va veni corespondenta-daca spatiul respectiv e sediul sc- si diverse controale, alte riscuri sunt cele normale legate de dsitrugeri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de comodat pentru societate comerciala ionut simion ionut simion Stimati domni, Detin o garsoniera pe care o inchiriez. Actualul chirias ar dori sa-i fac un contract de comodat pentru un sediu social de firma. Din ce am ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am urmatoarea problema. familia mea detine un apartament ... lauragb lauragb Buna ziua, Am urmatoarea problema. Familia mea detine un apartament cumparat in 1/3 de noi si 2/3 de un alt proprietar. Eu in acest moment locuiesc in ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat -reziliere andrei2003 andrei2003 am incheiat un contract de comodat intre mine si societatea sotului.actualmente sunt in divort cu el si nu mai vreau sa se foloseasca de acel spatiu.precizez ... (vezi toată discuția)