Buna Ziua,
ma confrunt cu urmatoarea problema, asupra careia va rog sa ma indrumati cu eventuale sfaturi.
Speta ar fi urmatoarea: in anul 2007 am cumparat din Germania un autocamion (cap tractor). Mi s-a facut factura (achizitia s-a facut pe firma) am achitato integral prin virament bancar, firma din Germania a vazut ca banii le-a intrat in cont si mi-au facu radierea camionului din Germania, am primit actele si numerele rosii, dupa care am venit cu camionul in tara si m-am prezentat imediat sa il inmatriculez. Am fost la RAR unde mi-au facut identificarile si CIV-ul masinii, dupa care m-am dus la Serviciul de inmatriculari auto si mi-au facut inmatricularea eliberandu-mi certificat inmatriculare, numerele, CIV-ul cu firma mea proprietar, etc..
Toate bune timp de aproape 6 ani (timp in care masina a iesit si intrat in tara de sute de ori) saptamana trecuta intrand camionul in tara pe la frontiera Giurgiu, a fost oprit de Politia de Frontiera pt un control, unde i-au verif actele marfii si taloanele masinii. Dupa verificare i-au spus soferului ca autocamionul (capul tractor) este declarat furat din Italia din anul 2003 !! :O
Mi s-a retinut in vama capul tractor unde s-a verif seria de sasiu (nefiind umblata la ea) s-au facut fotografii si mi s-a spus ca respectul cap tractor va ramane la ei pana cand se va finaliza ancheta.
M-am deplasat si eu la Giurgiu (trimitand un alt cap tractor pt a lua semiremorca ce era incarcata cu marfa) unde am dat si eu o declaratie (la insistentele mele pt ca initial nu voiau sa imi ia declaratie) in calitate de administrator cum am cumparat capul tractor.
Cei de la Politia de Frontiera mi-au spus ca au timis o informare catre Politia din Italia sa le spuna cine este propietarul si ca astepta raspuns, iar dosarul va fi inaintat catre un procuror, iar capul tractor va ramane la ei.
In acest timp eu am luat legatura cu RAR si Serv Inmatriculari care s-au ocupat in 2007 de inmatricularea camionului, spunandu-mi ca la ei apare totul in regula si ca nu mai au dosarul din 2007 pt ca dupa 5 ani ei (RAR si Politia Inmatriculari) le caseaza. Dupa care am luat leg cu firma din Germania de la care am cumparat in 2007 camionul. Am primit dupa doua zile raspuns de la firma din Germania, ca au arhivate copii dupa actele in baza carorrmaniaa s-a facit radierea din Germania si le-am primit pe mail si le-am tradus. Este o declaratie din 2007 de retragere a plangerii a unei firme de leasind din Italia si renunta la investigatii suplimentare. Am mai primit si copie dupa certif de inmatriculare din Italia pe care apare stampila in germana cu "anulat".
Cei de la Politia de Frontiera mi-au spus ca pe data de 30.11.2013 le expira din sistem alerta de furt pt ca se fac 10 ani (data declararii furtului in 30.11.2003) si ca s-ar prescrie fapta !..este oare adevarat ?
Problema mea cea ai mare in acest moment este ca am retinut in vama (pentru nu stiu cat timp) un camion ce il am in proprietate de 6 ani si care se afla sub contract cu o firma de logistica ce imi va cere penalitati.
Avand in vedere situatia prezentata mai sus, este posibil sa mi se lase mie in custodie camionul pana la solutionare anchetei ?
pot sa formulez actiune (pt recuperare prejudicii, daune morale si materiale suferite de aceasta lipsire ) impotriva autoritatilor statului care au permis inmatriculare si mi-au dat in 2007 dreptul de proprietate asupra unui bun mobil ce era dat furat din 2003 ?
Ce ma sfatuiti sa fac, eu fiind de buna credinta si acum 6 ani cand am cumparat si in prezent.
Va multumesc pentru orice sugestie sau sfat pertinent !
Autoritatea nationala nu este vinovata
La momentul cererii dvs,autoritatea a desfasurat acte si activitati,in urma carora au eliberat documente,in temeiul carora ati utilizat bunul autovehicul
Problema se ridica in comunicarea dintre autoritatile in domeniu nationale si cele de provenienta auto
In perioada verificarilor bunurile auto raman in detinerea provizorie a autoritatilor responsabile in cercetare
Pana la finalizarea cercetarilor,nu puteti circula pr drumurile publice cu auto,deoarece acestea detin datele de identificare blocate in baza de date RAR+politie