avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se face succesiunea cand fratii nu se inteleg?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se face succesiunea cand fratii nu se inteleg?

Suntem trei frati. Tata a murit acum 10 ani si deoarece nu ne-am inteles, nu am facut succesiunea dupa tata. Acum a murit si mama si a aparut aceeasi problema:succesiunea.
Unul din frati nu este de acord sa faca succesiunea nici acum, deoarece zice el e mai bine sa ramana asa. Noi (ceilalti doi frati) nu avem nici un act de proprietate, nici pentru casa, nici pentru terenuri. Noi locuim in Bucuresti, iar fratele nostru in Moldova, unde e si casa parinteasca.
Avem unele neclaritati:
1. Putem deschide succesiunea fara acordul celui de-al treilea?
2. Cum putem intra in posesia actelor de proprietate, daca el nu vrea sa ni le dea? De unde le putem obtine?
3. Care sunt pasii pentru deschiderea succesiunii?
Multumim frumos pentru rabdarea cu care ati citit mesajul si asteptam pe cat posibil un raspuns.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 21:49, 31 Martie 2009
In primul rand, trebuie sa acceptati succesiunea dupa mama printr-o simpla declaratie notariala. Acest lucru trebuie sa se faca in cel mult 6 luni de la deces.
Va trebui sa discutati inca o data cu fratele care nu este de acord si sa-i explicati ca refuzul lui nejustificat se poate rezolva foarte simplu prin instanta.
Daca nu va veti intelege, va trebui sa formulati o cerere de chemare in judecata avand ca obiect partaj succesoral. Chiar daca el detine toate actele de proprietate trebuie cel putin sa stiti despre ce bunuri este vorba si sa le puteti identifica.
Daca sunteti din Bucuresti trebuie sa stiti ca actiunea trebuie introdusa la instanta de la ultimul domiciliu al defunctei ( mama decedata) Aveti grija ca este necesar sa faceti si succesiunea dupa tata. Cred ca aveti nevoie de un avocat pentru a formula actiunea, sper insa sa reusiti sa vorbiti cu fratele.

succes
av. Ileana Schwarz
In primul rand, va multumesc frumos pentru raspuns. Totusi, am o nelamurire: singura cale de a deschide succesiunea in cazul in care fratele nostru nu e de acord este actiunea judecatoreasca? Daca punem un avocat, acesta trebuie sa fie din localitatea unde a stat mama sau poate fi si din Bucuresti?
Va multumesc!
Avocatul poate fi de oriunde numai sa aveti incredere in el si sa luati in calcul costurile. Un avocat din Bucuresti daca ar trebui sa mearga in Moldova va percepe un onorariu mai mare si separat costurile deplasarii. Raportat la costuri, recomandabil este sa luati un avocat din zona.

Da, singura cale ..daca nu exista acord.

succes
av. Ileana Schwarz
Am inteles. Mai este o problema:
Numele tatei si a mamei este Boboc Albu, iar in buletinul nostru figuram doar Boboc. ( tata l-a schimbat fara sa ne spuna, iar noi am aflat abia acum). Cum dovedim acum ca suntem copiii lor? Fratele din Moldova spune ca trebuie sa ne facem alt buletin. Care este procedura?
Multumesc!
Veti gasi la oficiul de stare civila, la Primarie, dovada schimbarii. Daca nu, prin serviciul evidenta ppopulatiei cred ce se mai poate obtine dovada ca persoana x, y este aceeasi cu persoana x.

succes
av. Ileana Schwarz

sau copie de pe certificatul de casatorie ( a doua casatorie daca exista) ca probabil asa si-a schimbat numele. Nu trebuie sa va schimbati dvs. cartea de identitate.
Ultima modificare: Marți, 31 Martie 2009
Ileana Schwarz, Avocat

Alte discuții în legătură

Tatal isi schimba numele fara instiintatrea copiilor.al cui copil esti? steliana 67 steliana 67 Pe tata l-a chemat la inceput Boboc Albu Vasile si toate actele lui de proprietate sunt pe acest nume. Mai tarziu (fiind primar) hotaraste ca nu-i place sa i ... (vezi toată discuția)
Cat se plateste daca succesiunea nu a fost deschisa la timp? steliana 67 steliana 67 Suntem trei frati. Tatal nostru a murit acum 10 ani si pentru ca nu ne-am inteles atunci, nu am deschis succesiunea. Acum a murit si mama si vrem sa facem ... (vezi toată discuția)
Succesiune hnelutu hnelutu Buna ziua! As dori citeva informatii.... Ce trebuie sa fac: - suntem 7 frati si ambii parinti sunt decedati de mai mult de un an. - jumatate din casa este ... (vezi toată discuția)