Buna ziua! As dori raspuns la cateva intrebari, de la experti in drept penal.
In legatura cu perchezitia domiciliara:
- se poate face in prezenta copiilor minori?
- pot fi acestia filmati cu mijloace video in timpul perchezitiei?
- se poate face daca nu s-a dat inceperea urmaririi penale? In ce cazuri?
In legatura cu retinerea pentru 24 ore:
- se poate da retinere pentru 24 ore daca nu a fost inceputa urmarirea penala?
- poate fi o persoana adusa cu mandat de aducere, sa i se dea si retinere de la ora 11:00 si sa fie audiata si sa se inceapa urmarirea penala la ora 18:05? Poate fi o persoana retinuta pentru 24 ore, aceasta aflandu-se in sediul parchetului, fara a i se aduce la cunostinta ca este retinuta, motivele pentru care este retinuta, invinuirile care i se aduc, faptul ca are dreptul la un avocat si fara a i se asigura dreptul la un avocat, fara a i se asigura apa, hrana, toaleta timp de 8-9 ore?
- poate cere parchetul suspendarea persoanei retinute din functia detinuta pe motiv ca este urmarit penal? In conditiile in care pentru alte persoane urmarite penal, din acelasi dosar, nu s-a cerut acest lucru, ba chiar uneleau avansat in functii sau au ocupat chiar functia inculpatului pentru care s-a cerut demiterea din functie.
- persoana dusa la arestul politiei trebuie sa fie consultata de medic? De care medic? Poate fi un medic al serviciului de ambulanta (in lipsa unui protocol intre politie si serv. de amb. deoarece politia nu detinea medic)? Poate fi acest medic insusi denuntatorul si subalternul, totodata al persoanei consultate?
In legatura cu rechizitoriul:
- se admit greseli si au acestea vreun impact asupra vreunui fapt? Ma refer aici la date de genul varsta inculpatului care la momentu denuntului, al inceperii urmaririi penale, al trimiterii in judecata avea cu un an respectiv doi ani mai mult decat varsta trecuta in rechizitoriu (asta pentru ca i se dorea inscenarea si fabricarea unui dosar de cu doi ani in urma), greseli de genul: autorizatie de interceptare din 04.04.2013 in loc de 04.03.2013?
- este posibil si admisibil ca aceeasi discutie ambientala inregistrata sa fie redata diferit in doua sectiuni ale aceluiasi rechizitoriu? Cu ce afecteaza acest lucru?
- este admisibil ca in cadrul rechizitoriului, procurorul sa emita pareri, ipoteze, convingeri proprii, fara ca acestea sa fie dovedite, probate, sustinute de nici o proba materiala, sau declaratie de martori?
- este legal si admisibil ca in cadrul rechizitoriului, procurorul sa faca caracterizari sotiei inculpatului,in situatia in are aceasta nu are legatura cu cauza, nu a fost audiata, nu a fost citata, informata, nu i s-a dat posibilitatea de a combate afirmatiile procurorului, si toate acestea fara ca respectivele caracterizari sa fie necesare, pertinente, sustinute de dovezi, declaratii si fiind doar aprecieri subiective ale procurorului (care nu o cunoaste personal). Mentionez ca aceasta caracterizare este calomnioasa.
- este legal si admisibil ca rechizitoriul sa contina caraterizarea inculpatului "ca fiind o persoana conflictuala, intrucat facea plangeri puerile la politie vecinilor din imobil" - fara a anexa acele plangeri care erau puerile: violarea de domiciliu, distrugerea de lucuintei si a masinii, amenintari, tulburarea linistii, si fara a se specifica cine erau vecinii: un agent de politie impreuna cu politia care ocupau ilegal o locuinta de stat si care mai si facea trafic cu motorina furata (ca tocmai de la aceste plangeri si denunturi "i s-a tras inculpatului nostru")
Atat deocamdata... sper sa gasiti timppentru a-mi raspunde. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns:
flrpal , utilizator
18:01, 10 Noiembrie 2013