avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ani de facultate, vechime pentru pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ani de facultate, vechime pentru pensie

Buna ziua!
Va rog sa imi spuneti daca anii de facultate sunt luati in considerare ca vechime pentru pensie si in ce mod, adica daca acea perioada, de cinci ani, se considera ca si contributie la pensie sau e doar perioada de vechime pentru pensionare si nu contribuie la valoarea pensiei (la cati bani voi lua efectiv in mana).
Sunt nascuta in 1967 si cand voi implini 65 de ani voi avea 35 ani vechime pensionare formati din:

-facultate (una din cele 2 absolvite, caci asa am inteles)+ ani de munca + ani de contributie la pensie, fara sa fi fost angajata

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 18:04, 14 Octombrie 2022
1. Perioada cat ati urmat cursurile de zi ale facultatii nu este perioada contributiva deoarece nu ati platit contributia la pensie in acei ani.

2. Este stagiu asimilat stagiului de cotizare la pensie (fara plata contributiei), nu face parte din stagiul complet de cotizare si este valorificata numai in cazul pensiei pentru limita de varsta.

Buna ziua
Ma numesc Dinca Gheorghe, am iesit la pensie,la limita de varsta (65 ani) in septembrie 2015.Atunci nu am observat ca facultatea nu era trecuta la vechime.Am vazut asta,la un an si jumatate dupa iesirea la pensie.Am cerut recalcularea si mi s-a recalculat pensia dar drepturile banesti au fost recalculate incepand cu luna urmatoare celei in care am depus cererea.Adica,daca as fi cerut recalcularea peste 10 ani,banii pentru anii astia 10 ar fi fost pierduti.
Este corect asa?
Multumesc
Depinde de momentul in care ati dovedit acei ani de facultate.
Daca erau de la deschiderea drepturilor, de atunci intrau in calcul si in plata.
Daca nu erau, intra in calcul si in plata incepand cu luna urmatoare a depunerii adeverintei.












La iesirea la pensie,facultatea era facuta.Eu am facut dovada la un an si jumatate dupa iesirea la pensie .Asta pentru ca m-am gandit ca dovada este facuta deja,era trecuta facultatea in carnetul de munca,ca si stagiul militar.Pentru stagiul militar nu mi s-a cerut nicio dovada.Nu mi se pare corect, sa legi drepturile banesti de data data cand au fost dovedite.Daca dupa 10 ani de pensie,fac dovada ca am mai lucrat 10 ,netrecuti in carnetul de munca,mi se recalculeaza drepturile banesti doar de la data cand am facut dovada?Nu de cand am iesit la pensie?
Oricum,multumesc din suflet .
Am lucrat 6 ani si am 5 ani de facultate (1970-1975). Am 71 ani. Va rog sa-mi spuneti daca ma calific pentru o pensie de stat.
Multumesc mult.

Alte discuții în legătură

Calcul punctaj pensie gheorghebosneag gheorghebosneag Va rog sa-mi comunicati cum se calculeaza punctajul (lunar,anual) pentru anii de facultate(la \'\'zi\'\' ) si pentru 6 luni de armata T.R. Multumesc! (vezi toată discuția)
Referitor pensionare beneficiar grupa de munca i danadom38 danadom38 As vrea sa stiu,va rog, daca la reducerea varstei de pensionare de 65 ani barbati,in cazul benefiarului de gr.I (spre ex.13 ani gr.I,respectiv reducere cu ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie de invaliditate Marian_1959 Marian_1959 Buna seara, Am urmatoarea situatie: 1) am facut armata ca militar cu termen redus timp de 9 luni (1 oct 1978 - 30 iunie 1979). 2) sunt absolvent al unei ... (vezi toată discuția)