avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ani de facultate, vechime pentru pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ani de facultate, vechime pentru pensie

Buna ziua!
Va rog sa imi spuneti daca anii de facultate sunt luati in considerare ca vechime pentru pensie si in ce mod, adica daca acea perioada, de cinci ani, se considera ca si contributie la pensie sau e doar perioada de vechime pentru pensionare si nu contribuie la valoarea pensiei (la cati bani voi lua efectiv in mana).
Sunt nascuta in 1967 si cand voi implini 65 de ani voi avea 35 ani vechime pensionare formati din:

-facultate (una din cele 2 absolvite, caci asa am inteles)+ ani de munca + ani de contributie la pensie, fara sa fi fost angajata

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 18:04, 14 Octombrie 2022
Nu va calificati , ar trebui sa aveti minim 15 ani de stagiu de cotizare plus stagiu asimilat stagiului de cotizare , iar dvs. aveti doar 11 ani ( 6 ani stagiu de cotizare si 5 ani - perioada facultatii - stagiu asimilat stagiului de cotizare ) .

Am citit ca este posibil sa primesc o pensie redusa daca numarul este intre 10 si 15. De acea intreb.
CHKa a scris:

Nu va calificati , ar trebui sa aveti minim 15 ani de stagiu de cotizare plus stagiu asimilat stagiului de cotizare , iar dvs. aveti doar 11 ani ( 6 ani stagiu de cotizare si 5 ani - perioada facultatii - stagiu asimilat stagiului de cotizare ) .

Este o prevedere cuprinsa in legea 127/2019 ( noua lege a pensiilor ) , dar articolul care reglementa pensiile pentru vechime de sub 15 ani , pe langa alte articole ( majoritatea , de fapt ) ,vor intra in vigoare in septembrie 2023 , aplicarea lor fiind prorogata . Daca luam in considerare declaratiile oficialilor , Romania s-a angajat la UE - la negocierea PNRR - sa elaboreze o alta lege , asa ca aceasta ( L 127/2019 ) nu cred ca se va mai pune in aplicare . Urmeaza sa vedem peste un an . Azi , aplicabila e legea 263/2010 , iar aceasta prevede un stagiu minim de 15 ani .
Ultima modificare: Joi, 13 Octombrie 2022
CHKa, utilizator
Prevederea din legea 127/2019 se refera la pensionari.
Nu se refera la cei ce urmeaza sa-si deschida drepturile(viitorii pensionari).
Stimate @Carp Mircea , probabil am inteles eu gresit , si-mi asum . Dar ... la care pensionari ( in afara de cei de invaliditate ) s-ar putea referi ? ca , daca nu au 15 ani stagiu - nu sunt pensionari . Gresesc ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul punctaj pensie gheorghebosneag gheorghebosneag Va rog sa-mi comunicati cum se calculeaza punctajul (lunar,anual) pentru anii de facultate(la \'\'zi\'\' ) si pentru 6 luni de armata T.R. Multumesc! (vezi toată discuția)
Referitor pensionare beneficiar grupa de munca i danadom38 danadom38 As vrea sa stiu,va rog, daca la reducerea varstei de pensionare de 65 ani barbati,in cazul benefiarului de gr.I (spre ex.13 ani gr.I,respectiv reducere cu ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie de invaliditate Marian_1959 Marian_1959 Buna seara, Am urmatoarea situatie: 1) am facut armata ca militar cu termen redus timp de 9 luni (1 oct 1978 - 30 iunie 1979). 2) sunt absolvent al unei ... (vezi toată discuția)