Sunt angajat la stat intr-un institut de cercetari, dar am si oportunitatea unei activitati independente pentru o firma din Germania. Aceasta firma urmeaza sa imi plateasca colaborarea pe baza de chitante pe care le trimit acolo. Impozitul de venit pentru venitul suplimentar urmeaza sa se plateasca in Romania, deoarece activitatea mea se desfasoara aici. Acum cateva minute firma germana m-a anuntat ca au nevoie de Umsatzsteuer-Identifikationsnummer (numar de identificare pentru impozit de venit - asta ar fi traducerea) al meu din Romania. As avea doua intrebari:
1. Cum obtin in Romania numar de platitor de impozit ca persoana fizica autorizata pentru a il putea trimite partii germane.
2. Activitatea fiind de dezvoltator software, ar trebui sa nu platesc impozit pe acest venit, conform unor hotarari relativ recente. Cum se procedeaza?
Va rog sa imi raspundeti citand anumite texte de lege si hotarari (numere de OUG, etc...) Vreau sa fiu inarmat bine cand ma duc la Administratia Financiara. Multumesc anticipat.
Buna ziua.
Dumneavoastra daca detineti un PFA in mod normal ati obtinut si un numar de indentificare fiscala denumit CIF. Societatea germana va solicitat sa-i comunicati acest numar.
Venitul obtinut de PFA este supus impozitarii.
Va multumesc pentru raspuns. Desfasor aceasta activitate de curand si nu sunt inca PFA inregistrat.Am mai vazut pe forumuri ca te poti inregistra ca persoana care ofera servicii stiintifice si / sau literare, artistice, etc - iar veniturile pe un an se declara pana la 16 mai anul urmator. O asemenea forma de inregistrare ar putea fi practicata? Implica aceasta forma de inregistrare statutul de PFA? Ce acte doveditoare sunt necesare pentru aceasta forma, respectiv pt PFA?