avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 231 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Constituire Asociatie - Contract Comodat
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Constituire Asociatie - Contract Comodat

Buna ziua,

As dori sa-mi explicati, daca se poate, ce pasi trebuiesc urmati pentru a incheia un contract de comodat, stiu ca exista un tipizat, ma intereseaza ce alte acte trebuiesc facute intre reprezentantul asociatiei si proprietar sediu (locuinta, apartament proprietate). Trebuie autentificat la notar acest contract de comodat? Daca trebuie acordul vecinilor sau asociatiei de proprietari, daca apartamentul are datorii la intretinere, chestiile astea conteaza? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 02:24, 26 Noiembrie 2013
Contractul de comodat poate avea forma unui inscris sub semnatura privata,sau un av poate atesta identitatea partilor si da data certa contractului.Anumite instante solicita acordul vecinilor din imobil,nu conteaza daca exista restante la intretinere.
Ultima modificare: Luni, 11 Noiembrie 2013
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
Nu exista model sau cu atat mai putin formular tipizat pentru contracte de comodat.
Trebuie sa respecte cerintele stabilite de Codul Civil pentru contracte in general ci cele de comodat in particular.
Legea nu cere forma autentica sau atestata, in principiu e suficient sa fie semnat de proprietar si de reprezentantul desemnat al asociatiei in curs de constituire, dar unele instante au idei mai ”crete” - incercati sa va interesati daca nu sunt din cele care cer, cam abuziv in opinia mea, mai mult decat forma de inscris sub semnatura privata. Atunci eventual atesati contractul printr-un avocat, cum faceti cu statutul si actul constitutiv. La contract se anexeaza si se depune la instanta si dovada ca acel comodant este proprietar sau alt titular cu dreptul de a da spatiul in comodat - in mod normal anexati un extras actuali de carte funciara.... In mod normal daca din contract rezulta ca asociatia nu va desfasura activitati specifice la sediu, gen relatii publice, relatii cu membrii, sedinte de AG etc. nu ar trebui depus acordul vecinilor si asociatiei de proprietari... sunt insa instante care cer in toate cazurile, daca e apartament de bloc de locuinte... interesati-va ce practica are acea judecatorie...
Se anexeaza la contract de comodat fotocopie sau copie legalizata dupa extras carte funciara / act proprietate? In cate exemplare se pun la dosarul pentru dobandirea personalitatii juridice atat contract de comodat cat si extras carte funciara? Multumesc!

Ultima modificare: Luni, 25 Noiembrie 2013
grunwald, utilizator
Contractul de comodat si extrasul de Carte Funciara se depun intr-un singur exemplar la dosar, in original sau copii legalizate. Am auzit ca ar exista si ceva instante care ar dori in mai multe exemplare de copie certificata de petent ca fiind conforme cu originalul.... Daca nu aveti CF ci act de proprietate, evident ca o copie legalizata, doar nu originalul :-)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre infiintarea unui pfa ndan57 ndan57 Buna ziua va rog frumos daca doreste cineva care stie bine sa ma lamureasca si pe mine despre ce trebuie la infiintarea unui PFA, este vorba despre o pers. ... (vezi toată discuția)
Trebuie sau nu extras de carte funciara? cssr cssr Buna ziua, Incerc de circa 2 saptamani sa ajut pe cineva sa isi infiinteze un srl-d. La fiecare drum la registrul comertului am aflat evident ca mai trebuie o ... (vezi toată discuția)
Extras cf + cazier fiscal MiruB MiruB Buna ziua, azi am avut termenul la judecatorie pentru acordarea personalitatii jurdice, insa cauza s-a amanat pentru data de 30 mai deoarece nu am avut extras ... (vezi toată discuția)