Dorim sa cream un site prin care sa vindem servicii turistice online. In momentul in care se lanseaza o comanda se creaaza un raport juridic prin asa numitul contract la distanta (clickwrap), adica clientul bifeaza "Am fost de acord cu termenii si conditiile".
Ne punem problema unor potentiale diferende ce ar putea exista datorita faptului ca legea este incompleta si evaziva.
Intrebarile ar fii:
1) Cum se poate dovedi ca un anume client a fost de acord cu termenii si conditile de livrare la un anumit moment ? (log-uri, printuri din sistem, etc ? )
2) Cum se poate dovedi ca acei termeni si conditii, cuprindeau, la un anumit moment, anumite clauze si nu au fost alterate ulterior ? (probarea clauzelor).
3) In afara de legea comertului electronic LEGE nr. 365 din 7 iunie 2002 (replublicata 2006) mai sunt si alte legi relevante crearii raporturilor juridice la distanta ?
4) Daca legile contractelor la distanta fac differenta intre client persoana fizica sau persoana juridica . (in cazul nostru clientii sunt persoane juridice) .
Termenii si conditile de livrare la un anumit moment se pot dovedi prin documentul "Termeni si Conditii" (eventual si prin Privacy Policy). De cele mai multe ori, acesta reprezinta contractul de tip clickwrap, prin care clientul isi da acordul.
Legislatia relevanta include multe acte normative, in afara de legea comertului electronic nr. 365/2002 (de exemplu, legislatia privind protectia consumatorilor si incheierea contractelor la distanta, legislatia privind protectia datelor cu caracter personal, legislatia specifica serviciilor turistice, Codul Civil, etc.).
Clientul persoana fizica este considerat consumator si este protejat prin prevederi legale specifice.
In functie de activitatea dvs. concreta, se pot oferi sfaturi personalizate privind legislatia ce vi se aplica si cum anume vi se aplica.