avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata la intretinere cand exista restante si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata la intretinere cand exista restante si penalitati la acestea

As dori va rog frumos raspunsul la o intrebare. Vreau sa platesc debitul de intretinere al mamei mele, care este in jur de 500 euro, insa nu as dori pentru moment sa imi taie din penalizari, intrucat vreau sa ajunga in primul rand la zi si mai apoi sa ne ocupam si de penalizarile care au atins aproape acceasi suma cu restantele. Care este cea mai buna cale, prin care administratorul sa nu imi poata taia si din penalizari ??
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 02:35, 16 Noiembrie 2013
Buna ziua,

aveti nevoie de acordul asociatiei pentru ca plata dvs partiala sa se impute mai intai asupra cotei de intretinere iar nu asupra penalitatilor. Acordul asociatiei trebuie mentionat in scris si semnat de presedintele asociatiei, ca reprezentant legal al acesteia.
Altfel, legea prevede ca dobanzile/penalitatile se sting inaintea capitalului - art. 1507(1) NCC.

Costi Boncu
Va multumesc frumos pentru raspuns. Voi solicita acordul asociatiei, insa in cazul in care domnul adiministrator nu va fi de acord este posibil sa virez suma integrala a debitului direct in contul asociatiei de propietari ? Am inteles de la anumiti vecini ca in acest fel administratorul nu are alta optiune decat accea de a sterge doar datoria in sine. Imi cer scuze pentru deranj insa sunt singurul sprijin al mamei care nu isi poate plati singura aceasta datorie dobandita,iar acum 2 ani de zile cand la fel am incercat sa platesc debitul mi s-a taiat jumatate din debit si jumatate din penalitate, iar in acest fel nu reusesc niciodata sa ajung la zi .
Platiti la zi si nu aveti penalzari. Altfel datoriile se sting in ordine cronologica. Dvs. cereti concesii si favoruri speciale si administratorul nu poate sa vi le ofere el trebuie sa respecte legea iar in lege se specifica modul de incasare al datoriilor. Pentru favoruri incercati cu presedintele asociatiei. (daca vreti sa fiti mai special decat ceilalti proprietari adica sa ocoliti legislatia)
Datoriile se sting in ordine cronologica si nu cum doriti dumneavoastra, probabil stiti ca nu se pot pune penalizari la penalizari si atunci incercati sa achitati suma restanta, iar penalizarile sa le achitati "la sfantu asteapta" adica 1 leu pe luna .
Si daca depuneti banii in cont si daca ii trimiteti prin Posta ei vor fi contabilizati tot cum spune legea si nu la cum stabileste cineva din comitet.
@irini444
conform norme in vigoare se achita concomitent suma de baza +penalizarea aferenta,astfel incat sa se stinga debitul aferent luna X
In eventualitatea in care se achita numai suma de baza ,ramane in evidenta suma cu titlu de restanta, respectiv penalizarea aplicata
Administratorul de imobil nu are competenta "sa nu imi poata taia si din penalizari "
Aveti posibilitatea sa achitati integral debitul,direct la asociatia de proprietari,prin mandat postal cu confirmate de primire,in contul asociatiei de proprietari

Alte discuții în legătură

Plata restantelor Daniel4x4 Daniel4x4 Buna ziua ! Avem in asociatie urmatoarea situatie : - proprietar restantier caruia i s-a deschis proces pentru recuperarea restantei; - proprietarul a venit ... (vezi toată discuția)
Imputatia platii elga50 elga50 Emiterea unei facturi se poate numi imputatia unei plati in sensul art.1506 - 1509 din NCC? (vezi toată discuția)
Ordinea de stingere a datorilor la asociatiile de proprietari TANIUSA TANIUSA Buna ziua! Proprietarul unui apartament are restante la intretinere mai vechi de 90 de zile, la care se adauga penalitati de intarziere. Doreste sa plateasca ... (vezi toată discuția)