Buna ziua,
Parintii sotului meu sunt divortati. Nu a tinut legatura cu tatal lui care mai are un fiu din prima casatorie. Tatal este in viata, nu stim daca s-a recasatorit. Intrebarea este cum putem sa ne asiguram ca, in eventualitatea decesului, sotul meu va fi parte la mostenire? Exista vreo modalitate de a anunta autoritatile... in avans, ca mai exista un mostenitor? Evident ca fratele lui nu va avea nici un interes sa il anunte de deces si de succesiune (oricum nici nu se cunosc). Cum s-ar putea proceda?
Multumesc.
Ca mostenitor legal si rezervatar al tatalui sau nu poate fi inlaturat de la mostenire. Numai ca trebuie sa se asigure ca accepta mostenirea in termenul de optiune succesorala de 6 lyuuni de la decesul autorului, o alta formalitate nu exista
Si nu exista nici o procedura oficiala prin care sotul meu sa fie anuntat cand/daca tatal sau decedeaza? Practic, poate doar sa "urmareasca" de departe situatia si... "sa fie pe faza"? Multumesc.
Unde are domiciliul tatal recasatorit al sotului Dvs.? Unde s-a nascut sotul Dvs.?
Daca socrul Dvs. are ultimul domiciliu in aceasi localitatea unde s-a nascut sotul Dvs. adica tata-fiul lui din prima casatorie,si apare in evidentele fiscale cu bunuri imobile, acolo se va emite certificatul de deces cand va fi cazul, la Primarie, si la solicitarea certificatului de deces se va completa anexa 24, sesizare pentru deschiderea procedurii succesorale. In aceasta anexa se trec casatoria si copii, inregistrate la Primaria respectiva, ale persoanei care a decedat.
In concluzie, daca nasterea sotului Dvs. este inregistrata la aceasi primarie unde locuieste socrul Dvs. si unde se va solicita eliberarea certificatului de deces (cand va fi cazul, acest lucru apartine de Primaria unde a avut ultimul domiciliu persoana decedata) atunci acestia vor completa in anexa 24 si numele copilului din prima casatorie.
Daca nu, sotul Dvs. ar face bine sa pastreze legatura cumva cu tatal, sau apropiati care ar putea comunica daca se intampla ceva cu el, pentru ca intradevar daca in termenul de 6 luni de la deces nu se face declaratia de optiune succesorala, ulterior s-ar putea sa fie exclus de la mostenire.
Va multumesc. Nu stiam de existenta acestei anexe. Deci, ideea este ca, de ex., daca sotul meu s-a nascut in sect. 1 si socrul are ultimul domiciliu inainte de deces in sect. 1 atunci se face automat mentiunea tuturor copiilor.
Deschidere succesiune
danimik
Buna ziua,
As dori sa stiu care este procedura de urmat in situatia in care doresc sa obtin un certificat care sa ateste calitatea de mostenitor pentru fetita ... (vezi toată discuția)