avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Valabilitate antecontract vanzare imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Valabilitate antecontract vanzare imobil

Care este valabilitatea unui antecontract de vanzare cumparare?
Daca el s-a inceiat intre parti in 26 septembrie 2010 iar vanzatoarea s-a obligat sa mearga la notar pentru incheirea actului pana pe 1 noiembrie 2010 si nu a facut-o mai este oare posibil(corect)ca in 21 iunie 2013 cumparatorului sa i se de o hotarare judecatoreasca care tine loc de act autentic?
Cauza ce dus la aceasta hotarare a fost dezbatuta dupa moartea vanzatoarei.
Ce se mai poate face de mostenitori?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:28, 21 Noiembrie 2013
Jurisprudenţa este cvasimajoritar favorabilă caracterului de acţiune personală imobiliară. Chiar şi instanţa supremă, pe vremea cînd se numea Curtea Supremă de Justiţie şi apoi după ce a devenit ICCJ, s-a pronunţat în aceste sens în decizii de speţă.

Doctrina (Liviu Pop, Francisc Deak) s-a pronunţat în acelaşi sens.

Eu, mai modest, nu am făcut decît să îmbrăţişez această opinie cu mult înainte ca ICCJ să se pronunţe prin RIL. Nu am niciun merit în această chestiune, altul decît acela de a frunzări doctrina şi jurisprudenţa. Se mai întîmplă şi să am altă părere decît cea izvorîtă din jurisprudenţă (sau din doctrină, cum ar fi cazul formei autentice ad validitatem a antecontractului de v/c, îmbrăţişată de Dan Chirică), dar aici nu e cazul.
Va multumesc pentru raspunsuri chiar daca in mare parte ma depasesc .
Antecontractul de care vorbesc este incheiat duminica cu un singur martor nu are nici un antet ca ar fi incheiat in fata vreunui avovat , notar, nu apare nici o clauza in el.
Mentinez de altfel ca procesul ce a dus la hotararea ce tine loc de act autentic nu sa tinut in orasul de pe raza caruia face parte imobilul si au resedinta atat parata cat si reclamantii ci intr-un alt oras si din nou amintesc parata in momentul punerii pe rol a cauzei era decedata de 15 zile.
VA multumesc .
E discutabil daca se putea obtine o hotarare... trebuie vazut actul pentru asta.
Parerea mea este ca nu ar fi trebuit sa obtina o hotarare impotriva mostenitorilor, insa depinde cat pret s-a platit etc.
Cat pret s-a platit pe imobil (6000) care spune ca i-a achitat integral si ca din monentul respectiv stapaneste netulburat , nici vorba insa mostenitoarea avand chitantele de achitare a utilitatilor in tot acest timp.Sau cat a paltit sa mituiasca?
Actul in mare spune inceiat astazi 26 sept 2010 intre x si y, z (sot sotie cumparatori)cu serile C.I si cnp-urile , eu vanzatoarea vand in plina proprietate lui z si y un teren plus 1/2 din casa.Atat imobilul si terenul sunt proprietatea mea exclusiva si le-am dobandit prin testament de la tatal meu c.d decedat conf test nr.xxx.pretul vanzarii 5000lei terenul +1000lei constructiile eu vanzatoarea declar ca i-am primit integral.Eu vanzatoarea ma oblig ca pana la 1 noiembrie 2010 sa ma prezint la notarul public sa inchei actul autentic de vanzare cumparare. Prezentul antecont. detine 3 exemplare inceiat azi 26.09.2010.Semnatura 1 martor 2 vanzatoare si 3 y, z semnatura neparand a fi a vanzatoarei.
Conform testamentului vanzatoarea detine doar dreptul tatalui deoarece specifica eu testatorul las ficelor mele dreptul ce mi-se cuvine din una casa locuit nicideum intreaga casa ci doar dreptul sau restul revenind sotiei(mama celor doua ).
Si pe langa in dosar testamentul apare doar cu o stampila mica dreptungiulara in interiorul careia scrie conform original nu autentificat la notar nu original pe care il detine actualmente soara in viata( mostenitoarea).
Va multumesc pentru raspunsuri .
O sa ne adresam unor avocati, cu ajutorul carora sa atacam atat civil ( hotararea ce tine loc de act autentic ) cat si penal falsurile ce l-au facut aceste persoane fie cumparatori fie judecatori care au pronuntat sentinta la primul termen.
Inca o data va multumesc
Mergeti sa ascultati mai multe pareri. Sansele par mici spre deloc, vazand ca deja exista o hotarare cu autoritate de lucru judecat. Nu stiu impotriva cui exista hotararea insa, in contradictoriu cu cine s-a pronuntat instanta.

Cat despre situatia de fapt, una e sa stapaneasca imobilul, alta e sa plateasca utilitatile.

Alte discuții în legătură

Vanzare cumparare teren la notar fara carte funciara Mariana D. Mariana D. Se poate solicita nulitatea absoluta a un contract de vanzare cumparare incheiat la notar fara carte funciara? In legea cadastrului incheierea unui astfel ... (vezi toată discuția)
Evacuare pe calea ordonantei presedintiale? madalina15 madalina15 Buna seara! Am incheiat un antecontract cu privire la un imobil achitand pretul in momentul semnarii antecontractului. La data cand trebuia sa ne prezentam ... (vezi toată discuția)
Proprietate utagabitibi utagabitibi am luat un teren cu chitanta de mana iar cel de la care am cumparat nu au succesiune. terenul este trecut la rol la mama lor decedata inainte de 90. De unde ... (vezi toată discuția)