Acele aiureli nedovedite s-au ... dovedit a fi reale in momentul in care s-au incheiat cercetarile efectuate de Politie/Parchet, nu? Sau ar trb sa asteptam cele 6-8-10 luni pana cand se da o rezolutie, ca mai apoi sa ne adresam instantelor? Care, sa fim realisti, si cu dovezi atat de pertinente ca-ti zgarie retina, tot neintemeiate le considera, daca doresc; ca doar instanta e suverana, si nu trb sa ne indoim de rationamentele ei.
Si daca "corectiile" ti se aplica de partener in intimitatea familiei, cum poti dovedi, daca nici macar de inregistrari nu putem face uz?
Si aici ne lumineaza d-nul av Gazdovici:thumbup:
Mitul 17: Inregistrarile audio-video efectuate de particulari nu sunt mijloce de proba sau/si sunt ilegale sau/si sunt interzise de legea penala.
Fals: Doar daca inregistrarea este efectuata in urma unor fapte sau prin mijloace care sunt prohibite de legea penala se poate pune problema nelegalitatii. Altfel ORICE inregistrare care a fost facuta FARA ca prin ea sau in legatura cu ea sa fi fost savarsita vreo fapta ILICITA poate fi folosita ORICAND in cadrul ORICARUI proces indiferent ca este penal, civil sau de alta natura pentru a proba fapte sau imprejurari care ajuta la lamurirea cauzei.
www.avocatnet.ro/con ...
Pot fi folosite.
Inregistrarile audio-video daca au fost obtinute licit (adica daca nu s-a savarsit nicio fapta ilicita in legatura directa cu efectuarea inregistrarilor) pot fi folosite fara nicio problema in orice proces civil sau penal indiferent de data la care va intra in vigoare (daca va mai intra in vigoare) noul cod de procedura civila.
Problema aceasta a fost dezbatuta de mai multe ori pe avocatnet si de fiecare data am observat ca cei care sustin ca astfel de mijloace de proba nu pot fi folosite sustin acelasi lucru: daca nu sunt mentionate in actualul cod de procedura civila, nu pot fi folosite.
Gresit.
Unu. Codul de procedura civila actual omite nu numai inregistrarile audio-video ci si mijloacele materiale de proba, respectiv obiecte care sa poarte urme care sa ajute la lamurirea pricinii.
Doi. Codul de procedura civila actual nu reglementeaza regimul inregistrarilor pentru un motiv foarte simplu: la data cand a fost conceput acest cod, Edison nu apucase inca sa se joace cu ace de bambus pe suluri ceramice acoperite cu ceara. De vreme ce pentru legiuitorul de atunci inregistrarile erau situate in viitor acesta, prudent, le-a omis din cod. Sigur ca de atunci au trecut ceva ani iar legiuitorul de dupa 90 trebuia sa aiba in vedere modificarile aparute in timp si evolutia tehnologica, insa, pentru motive obscure, acestea i-au scapat.
Trei. Imprejurarea ca nu exista legi care sa reglementeze regimul inregistrarilor audio-video ca probe in procesul civil, nu poate conduce deloc la ideea ca nu pot fi folosite atat pentru ca in dreptul civil regula este ca ceea ce nu este interzis, este permis cat si pentru ca instanta care ar refuza sa primeasca astfel de probe ar refuza de fapt sa cunoasca adevarul, incalcand grav, din motive de un formalism ridicol, principiul de prim rang inscris in art. 129 C.p.c. "
Art. 129 alin. 4 Cod pr. civ.
Judecătorii au îndatorirea să stăruie, prin toate mijloacele legale, pentru a preveni orice greşeală privind aflarea adevărului în cauză, pe baza stabilirii faptelor şi prin aplicarea corectă a legii, în scopul pronunţării unei hotărâri temeinice şi legale. Dacă probele propuse nu sunt îndestulătoare pentru lămurirea în întregime a procesului, instanţa va dispune ca părţile să completeze probele. De asemenea, judecătorul poate, din oficiu, să pună în discuţia părţilor necesitatea administrării altor probe, pe care le poate ordona chiar dacă părţile se împotrivesc.
www.avocatnet.ro/con ...