Sunt SRL neplatitor de TVA si intermediez(prestez servicii intermediere) EXCLUSIV livrari de produse chimice pt industrie intre un furnizor italian si potentialii clienti pe care-i gasesc in Romania sau chiar alte tari EU.Nu am legatura cu marfa livrata,furnizorul livrand si facturand direct clientului meu.Dupa livrare si plata acesteia de catre clientul meu in favoarea furnizorului,eu trimit furnizorului factura mea de comision fara TVA.Anul acesta,apropiindu-ma de acel plafon de 10.000 EUR care zice-se ar impune inregistrarea in ROI,in scopuri de TVA,m-am dus la Adm.Financiara sa completez acele formulare.Sefa biroului ROI mi-a spus ca activitatea mea nu impune inreg.in scopuri de TVA pe intracomunitar,deoarece eu prestez servicii si nu achizitionez bunuri sau servicii,situatii in care as fi obligat intr-adevar.Mai mult decat atat,ar urma sa platesc TVA in RO fara a-l recupera,decat daca in acelasi timp ma inregistrez ca platitor de TVA si in RO, pt a-l recupera.Deci mi s-a spus sa stau in banca mea caci eu nu sunt obligat.Intr-un articol de pe acest site venit azi prin newsletter,printre multe alte chestii legate de TVA gasesc si un paragraf in care se sustine obligativitatea inregistrarii in scopuri de TVA si a celor care "livreaza" servicii catre EU.Sunt extrem deconfuz,deoarece am cautat foarte mult si in multe locuri,am intrebat inclusiv contabila ,iar parerile nu sunt DELOC unanime.Fiecare sustine absolut altceva.Din punct de vedere legal,tind sa dau dreptate sefei biroului care se ocupa de ROI la Adm Fin.,deoarece ma avantajeaza si ma scuteste de hartii inutile,mai ales daca nu este cazul.Pe de alta parte insa,ma tem foarte tare de incompetenta acestor lucratori atunci cand dau sfaturi,necunoasterea anumitor nuante,a metodologiei de aplicare sau chiar propria proasta interpretare in legii.Ma tem ca in caz de vreun control,acea doamna sa nu recunoasca ce mi-a recomandat si sa fie exact pe invers.Sunt un tip extrem de onest care doreste sa fie la punct cu tot si toate si care nu-si permite sa primeasca niste amenzi colosale care pot depasi chiar veniturile firmei la un moment dat.Inainte de a discuta cu sefa de la ROI,eu chiar completasem si depusesem acele declaratii,avand si numar de inregistrare.Am aflat ca nu trebuie atunci cand m-am dus la ea sa vad daca mi s-a eliberat noul cod de TVA intracomunitar.Imediat aceasta m-a pus sa fac o cerere de revocare a acestei solicitari,cerere pt care am de asemenea nr. de inregistrare.Articolul de astazi m-a "ucis" psihic si chiar nu mai stiu ce trebuie si ce nu,mai ales in ideea in care anul acesta chiar am depasit binisor acel barem de 10.000 EUR. Astept urgent un raspuns detaliat si cu referire la articole din legea specifica...nu supozitii.Parerile sunt intr-atat de impartite ca m-am blocat.Va multumesc din suflet tuturor celor care ma pot sfatui.
~ final discuție ~