Am si eu o mare rugaminte la dumneavoastra, puteti sa-mi spuneti daca angajatorul are voie sa-i modifice programul de lucru de la 8 ore la 4 ore, sau o trimeata in somaj tehinc si sa-i micsoreze salariul unei salariate insarcinate, care deja a instintat angajatorul despre starea ei inainte sa se ia hotararea aceasta????
Este cazul meu sunt insarcinata si din cauza crizei financiare angajatorul a propus aceasta modificare si pe mine ma afecteaza si acum la bani si dupa ce o sa nasc deoarece o sa se calculeze 75% din salariul de pe ultimile 10 luni pana nasc.
Ar fi bine daca ati studia OUG 96/2003, privind protectia maternitatii la locurile de munca (M.O. 750/27.10.2003).
Este foarte interesanta si o sa va ajute foarte mult. Daca imi dati o adresa de e-mail v-o transmit eu. Pana atunci va redau numai un extras:
Art. 21. -
(1) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legătură directă cu starea sa;
b) salariatei care se află în concediul de risc maternal;
c) salariatei care se află în concediul de maternitate;
d) salariatei care se află în concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 3 ani;
e) salariatei care se află în concediul pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 18 ani.
(2) Interdicţia prevăzută la alin. (1) lit. b)-e) se extinde o singură dată cu până la 6 luni, după revenirea salariatei în unitate.
(3) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierilor pe motive economice ce rezultă din desfiinţarea postului ocupat de salariată, ca urmare a dificultăţilor economice, a transformărilor tehnologice sau a reorganizării angajatorului, în condiţiile legii.
(4) Prevederile alin. (1) lit. d) şi e) şi ale alin. (2) şi (3) se aplică în mod corespunzător şi salariaţilor bărbaţi aflaţi în situaţiile respective.
1. Modificarea CIM de la norma intreaga la fractiune de norma ( de 8 ore la 4 ore) nu se poate face decat prin act aditional semnat de ambele parti.
2. Angajatorul poate trece salariata insarcinata in somaj tehnic , acest fapt nu reprezinta concediere, nu este datorat unor cauze subiective ci se bazeaza pe conditiile economice ale societatii.
3. Salariata insarcinata poate fi concediata daca societatea este in dificlutati economice si se restructureaza.