avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Constatare nulitate act-este necesara informarea ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Constatare nulitate act-este necesara informarea privind medierea?

Am o dilema si nu reusesc sa-i dau de capat citind Legea 192/2006. Intr-o actiune ce are ca obiect constatarea nulitatii absolute a unui contract de vanzare-cumparare pentru cauza ilicita este necesara informarea privind medierea?

Valoarea este mai mica de 50000 lei, deci conform art. 60 ind 1 lit. f din Legea 192/2006 ar intra in cazurile cu informare obligatorie. Insa, avand in vedere ca este vorba despre o nulitate absoluta, nu mi se pare a fi o cauza ce se poate rezolva prin mediere.
Ar trebui sa incep actiunea si nu mi-e deloc clar daca este sau nu cazul sa trec pe la mediator.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Cel mai recent răspuns: Bojan I.M. , Mediator 19:12, 13 Noiembrie 2013
daca este un contract incheiat sub imperiul NCC, nulitatea poate fi constata prin acordul partilor.
Dacă prin lege nu se prevede altfel, nulitatea contractului poate fi constatată sau declarată prin acordul părţilor. - art. 1246 alin.3 NCC.-aplicabil atat nulitatii absolute, cat si relatative.
pe de alta parte, solicitarea dumneavoastra vizeaza cu precadere repunerea in situatia anterioara sau o pretentie subsecventa, aspect care poate face obiectul medierii indiferent de codul civil aplicabil.

de asemenea, actiunea in realizare privind pronuntarea nulitatii este una patrimoniala- Decizia nr. 32 din 9 iunie 2008 pronuntata de ICCJ in recurs in interesul legii.
oricum ar fi, informarea asupra av medierii treb facuta
Contractul este incheiat in 2005 sub imperiul Codului Civil anterior.
In speta este vorba despre un teren vandut de doua ori. Nulitatea la care ma refer vizeaza al doilea contract de vanzare-cumparare, atat vanzatorul cat si al doilea cumparator fiind de rea credinta. Cam asta ar fi situatia pe scurt. Reclamantul este primul cumparator.
procedura este obligatorie, avand caracter patrimonial.
relativ la fondul cauzei, atata timp cat sunteti primul dobanditor e bine. sper sa fie inscris si in CF.
cine are posesia bunului? daca posesia e la parat, mijlocul cel mai potrivit este revendicarea si anularea, nu doar anularea
Ultima modificare: Miercuri, 13 Noiembrie 2013
Mihaela Enache, Avocat
Mihaela88 a scris:

atata timp cat sunteti primul dobanditor e bine. sper sa fie inscris si in CF.


Din pacate nu e atat de bine. Primul cumparator nu s-a inscris in CF dar al doilea da. Partea buna este ca, in cazul meu, reaua credinta atat a vanzatorului cat si a celui de al doilea cumparator este foarte usor de dovedit.
Iar dilema mea legata de mediere vine din teama ca dupa ce adversarii vor primi invitatia sa nu ma trezesc cu o noua vanzare catre un tert a carui rea credinta imi va fi imposibil sa o mai dovedesc. Din acest motiv tot ma framant si vreau sa ajung in instanta, ca sa am un litigiu pe care sa-l notez repede in CF.
Introduceti cererea de chemare in judecata. Procedura de informare poate fi facuta si pana la termenul administrativ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rectificare cf RAMONIX RAMONIX Speta suna cam asa: a vinde lui b prin contract de vanzare-cumparare sub semnatura privata un apartament de bloc (fara teren ca e in folosinta). Ulterior, a ... (vezi toată discuția)
Vanzare cumparare teren la notar fara carte funciara Mariana D. Mariana D. Se poate solicita nulitatea absoluta a un contract de vanzare cumparare incheiat la notar fara carte funciara? In legea cadastrului incheierea unui astfel ... (vezi toată discuția)
Evictiune Doncean Doncean Vanzatorul si cumparatorul, in asociere, nu urmeaza sfatul Notarului care se disculpa. Se elibereaza act notarial fortat. Cum definiti evictiunea? (vezi toată discuția)