Am primit de la un notar o citatie privind dezbaterea procedurii succesorale in urma decesului tatalui meu, in care se mentioneaza ca defunctul a lasat un testament de care nu am avut cunostinta.Intrebarea mea este daca este legal sa primesc de la notar o copie a testamentul inainte de dezbaterea propriuzisa .Multumesc anticipat .
Testamentul este un act secret. Daca testamentul este autentic adica facut la notar, in cadrul dezbaterii succesiunii notarul competent in eliberarea certificatului de mostenitor interogheaza niste registre si va lua la cunostinta de existenta unui testament. In cazul in care mostenitorii nu l mai au sau nu l pot prezenta , notarul care dezbate succesiunea obtine o copie legalizata a acestui testament prin intermediul unuia dintre mostenitori de la notarul care l-a autentificat sau mostenitorii se pot adresa direct notarului care a autentificat testamentul daca il cunosc cu o copie a certificatului de deces.
Testamentul daca este olograf, adica scris, datat si semnat de mana testatorului va fi inaintat notarului public care va constata starea materiala a acestuia va face un proces verbal de constatare a starii materiale va intreba mostenitorii daca sunt de acord cu testamentul va face verificari de scripte sau expertiza grafoscopica si apoi va incheia un proces verbal de validare a testamentului.
Depinde deci de felul testamentului. Cel mai bine va prezentati la notar cu citatia si vedeti ce se intampla si despre ce testament este vorba. Notarul este impartial si va va informa despre existenta testamentului si daca il are va va elibera si dvs o copie.
Ar fi legal să primiţi o copie doar după ce veţi face dovada acceptării succesiunii.
Calitatea de descendent vă conferă doar vocaţie succesorală. Abia acceptarea vă consolidează calitatea de moştenitor. Pînă la acceptare sunteţi străin de succesiune, prin urmare străin de acel dosar succesoral, astfel încît nu puteţi justifica un interes în obţinerea unor documente din dosarul succesoral.
Succesiune
mac6
Sunt instiintat dupa aproape sapte ani de decesul unei rude.Este o fapta care pedepsibila aceasta lipsa de diligenta a celorlati mostenitori care nu au anuntat ... (vezi toată discuția)