avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... despre succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

despre succesiune

Va rog sa ma lamuriti cum e cu succesiunea? in cat timp de la decesul unei persoane se poate face succesiunea, si daca nu se face ce probleme pot avea mostenitorii? care este temeiul legal referitor la aceasta? de exp. cu ani in urma ( 2001) o persoana ( tata) a vandut o casa si cand au aflat copii au vrut sa impiedice acest lucru li s-a spus ca nu se mai poate face nimic intrucat nu au facut succesiune in termen de 6 luni de la decesul mamei ( acum erau 10 luni de la deces). E adevarat?
Cel mai recent răspuns: Ema Cosma , Consilier juridic 17:19, 1 Aprilie 2009
Sigur imobilul respectiv nu era proprietatea exclusiva a tatalui dvs.?
Termenul de optiune succesorala este de 6 luni de la decesul autorului dvs, respectiv mama, timp in care se poate accepta mostenirea tacit sau in mod expres potrivit art.700 si art. 689 cod civil.In speta dvs. copii pot introduce o actiune in instanta prin care sa solicite acesteia sa constate nulitatea certificatului de mostenitor in care apare unic mostenitor tatal lor, sa se constate ca si ei sunt mostenitorii defunctei impreuna cu tatal lor, in acest sens ei trebuie sa dovedeasca ca au acceptat succesiunea de pe urma acesteia in mod tacit prin proba cu martori, inscrisuri etc. Ulterior, dupa ce este desfiintat certificatul de mostenitor ei pot introduce o actiune pentru constatarea nulitatii contractului de vanzare cumparare, intrucat tatal lor a vandut mai mult decat a avut.
Dar daca defunctul nu are nici un bun mai trebuie facuta succesiunea? De unde se poate afla daca persoana decedata a detinut bunuri mobile sau imobile daca nu se stie despre ele?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nulitate certificat mostenitor ContSters60093 ContSters60093 Va supun atentiei urmatoarea speta: de pe urma defunctului X raman ca mostenitori - sotia supravietuitoare plus 3 fiice (majore). Procedura ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune in instanta, risc pierdere mostenire teodora2 teodora2 Buna seara, Am urmatoarea problema: Soacra mea a decedat in anul 2007. Sotul meu era unicul fiu si, pentru a nu leza sensibilitatea socrului meu nu a ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor razya2007 razya2007 Se poate anula certificatul de mostenitor din anul 1991 ? Este vb de bunicul meu care este decedat,in urma casatoriei au rezultat 2 copii ambii decedati ... (vezi toată discuția)