avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Preot ortodox interzice ingroparea unei decedate ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Preot ortodox interzice ingroparea unei decedate adventiste in cimitirul ortodox

O bunică de vreo 81 de ani, nu are parte de liniște nici pe lumea cealaltă. Femeia a făcut greșeala ca, acum 2 ani, să treacă la adventiști.

Rudele, care sunt toate ortodoxe, i-au respectat dorința, însă nu s-au gândit că vor fi consecințe neașteptate.

Noul preot al satului [...] a reacționat violent după ce bătrâna a murit marți noapte, iar familia a cerut să o îngroape în cimitirul ortodox. Acesta se află pe raza comunei, dar nu ține de biserică.

“Ne-a spus aproape țipând că el nu o îngroapă pe bunica și că nu ne permite să sființim nici oasele rudelor aflate deja în mormântul familiei. Apoi, ne-a făcut plângere la poliție, fără niciun motiv, și i-a amenințat pe gropari că vor ajunge la Parchet, pentru profanare de mormânt. Așa ceva nu am crezut că vom trăi în mileniul III”, a declarat pentru max-media.ro nepoata decedatei [...]

[ link extern ]

Ce parere aveti? Si ce ar fi putut sau ar fi trebuit sa faca rudele femeii? Am vazut stirea la televizor, in plus fata de ce scrie aici au mai luat o declaratie de la o fata bisericeasca cu rang mai inalt care a spus ca asa scrie in Legea cimitirelor. Deocamdata nu mai scriu nimic; sunt foarte indignata, mi-am pierdut umorul asa ca mai astept.
In ceea ce priveste inmormantarea in sine nu cred ca ar trebui sa existe un conflict de natura religioasa intr-un astfel de caz intrucat nu cred ca religia ortodoxa interzice prin ceva inmormantarea in pamant.
De asemenea, nu cred ca interzice ca rudele sa fie despartite din motive religioase si ingropate in mod separat din aceste motive.

Dar...chiar as fi curios ce s-ar intampla daca ar fi sa fie inmormantat un iudeu alaturi de un musulman sau invers.
Insa...ori la evrei ori la musulmani si nu in alta parte...
Stie cineva de un astfel de caz?

Daca ar fi fost vorba de un satanist preotul ar cam fi avut dreptate sa se agite atat de mult si sa se opuna atat de tare cum a facut-o,as zice eu...
Insa, si in acest caz se ridica intrebarea unde ar fi fost inmormantat oare satanistul...
Sau ar fi incinerat?

Si despre asa ceva as fi curios sa stiu daca cunoaste cineva un caz concret.
Ultima modificare: Duminică, 17 Noiembrie 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Adalbert, știu ca ești împotriva Bisericii si chiar nu doresc sa intru in polemica cu tine....ca vrei sau nu Biserica este o instituție indiferent de cult.....
Nu comentez Regulamentele cimitirelor parohiale, insa concesionarul ia act de ele cand semnează actul de concesiune, regulile de inhumare, reconcesionarea, modul in care se transmit locurile de veci....etc......
Da mi se pare normal ca in cimitirul unei parohii ortodoxe sa fie inhumati creștini ortodocsi si nu catolici, protestanti, etc.....si invers..... D c?! Pai pt ca sunt diferente de cult, alte rituri, etc.....
Si asta nu e numai la creștini, acest lucru se intalneste si la musulmani si evrei.....

Nu același lucru se întâmpla dacă cimitirul aparține comunității,CL, atunci da....au dreptate si am scris in acest sens in ultima postare.

Eu închei aici, am spus ce am avut de spus......
Adalbert te respect si îți respect ideile insa nu sunt de acord cu ele. Biserica nu mai este ca pe vremea inchizitiei, sunt capete luminate si in Biserica.....eu percep Biserica ca pe o componenta constanta a vieții .....si am învățat 4 ani Teologie de la niște profesori minunati care impleteau știință cu bisierica, căci însăsi Teologia este o știință , știință despre D zeu...
Si am învățat ca toleranta este cheia care deschide toate usile si ca pana la urma escatologic vorbind fiecare vom fi judecati după ce am crezut.....chiar si tu si prietenul tau imaginar Mordechai.... :)

Toate cele bune!
Referitor la semnarea unui act juridic lovit de nulitate absoluta putem spune ca degeaba se semneaza...ca juristi vorbind...

Nu stiu cum este la tara dar cred ca nu pot exista atat de multe cimitire pentru cat de multe religii pot exista.

Nu vad de ce ar fi interzis a se inmormanta oameni de alta religie care oricum se cam asemana, asa cum este in speta expusa de Ares.

Dreptul la inmormantarea unei persoane nu poate fi refuzat de religia crestina cel putin in viziunea mea si probabil ca si in opinia inaltelor fete bisericesti.

Daca biblia nu interzice asa ceva si acesta este si un obicei crestinesc inseamna ca preotul nu a inteles ceva esential.

Se spune ca religia ortodoxa este cea mai permisiva...
Si se mai spune ca se face dupa...carte...ca este...doxa...

Ultima modificare: Duminică, 17 Noiembrie 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
@Joha

Biserica nu mai este ca pe vremea inchizitiei, sunt capete luminate si in Biserica....

Unu. Da, sunt si capete luminate in biserca insa nu acestia domina ci ceilalti. Domina cei care incercau sa o convinga pe sotia defunctului Sergiu Nicolaescu sa nu-i respecte ultima dorinta, cei care ca Serafim, mitropolitul fascist al Pireului, care a declarat ca Hitler a fost unealta evreimii internationale :O si ca Holocaustul a fost instrumentat de evreii bogati pentru ai convinge pe ceilalti evrei sa emigreze in Palestina :foottap: Dovada ca acestia domina este ca Serafimul n-a fost dat afara din biserica, cum s-ar fi intamplat daca era in oricare institutie normala ci doar usor dojenit (asa, de ochii lumii, sa nu zica jidanii ca nu s-a luat nicio masura) Apoi, cu lasitatea si poltroneria specifica genului, sub mult prea usurica presiune a colegilor de afacere Serafimul xenofob si-a schimonosit vechile declaratii incercand cu tupeu si obraznicie sa ne convinga ca a zis altceva decat ceea ce a zis si ca el nu e fascist ci se opune doar complotului iudeo-masonic - orice o mai fi si acest complot - (Vedeti ce usor este? Credinta intr-o bazaconie te face vulnerabil in fata altora).
Eu nu-mi aduc aminte ca dupa aceste declaratii aberante sa fi vazut vreo pozitie oficiala serioasa si constanta impotriva lor. Qui tacet consentire videtur. cu toate ca biserica era obligata sa ia atitudine printr-un text cat se poate de lamurit:

Iar dacă ochiul tău cel drept te sminteşte pe tine, scoate-l şi aruncă-l de la tine, căci mai de folos îţi este să piară unul din mădularele tale, decât tot trupul să fie aruncat în gheenă.ªi dacă mâna ta cea dreaptă te sminteşte pe tine, taie-o şi o aruncă de la tine, căci mai de folos îţi este să piară unul din mădularele tale, decât tot trupul tău să fie aruncat în gheenă.
Matei 5:29-30

Doi. Trebuie sa fim toleranti, nu-i asa? Dar pana unde sa mearga toleranta? Pana acolo unde toleram intoleranta? In nici un caz! Exista chestiuni care nu sunt negociabile, care nu se discuta, iar intoleranta fie ea religioasa ori de alt fel este una dintre ele.
Trei. Eu nu sunt impotriva bisericii (istoria religiei este unul din lucrurile care ma intereseaza) ci impotriva oricaror manifestari absurde ori periculoase ale acesteia ori ale membrilor ei. Recunosc dreptul fiecarei persoane de a crede orice doreste pana in locul in care dauneaza altora. Or, aici discutam despre o situatie in care familia este obligata de un preot habotnic sa ingroape trupul unei femei in alt loc decat cel pe care femeia l-a achizitionat si l-a platit. Aici discutam, asadar, despre fapte care afecteaza viata si patriomoniul unor persoane, fapte savarsite din cauza unor idei religioase.
Dle avocat Lasconski, sa-mi lasati in privat nr dvs de telefon, o sa va contactez cand voi trece pe lumea cealalta, daca am probleme pe "drum ". M-ati facut sa rad, in hohote. nu e prima data cand am o astfel de reactie la opiniile dumneavoastra, dar de data asta e altceva. vad ca va extindeti aria clientilor si pe partea cealalta. E adevarat ca multi dintre ei sunt ingropati cu bani, dar... va ganditi prea departe.
De cand are mortul drepturi domnule avocat?! Cred ca in anul III de facultate vi s-a spus ca orice capacitate de exercitiu si de folosinta inceteaza prin moarte. Uitarati asta ?

Cred ca stirea , aidoma tuturor stirilor de la ora 17 e un banc de la Radio Erevan. Cred , de fapt sunt sigur ca preotul refuza sa elibereze certificat de inhumare. Pe buna dreptate. De ce sa fie tratata ca un ortodox daca ea a ales sa fie altfel? Sa o ingroape in curtea sectei adventiste, asa i-a fost voia. Cum indraznesc rudele sa-i incalce dorinta lasata cu limba de moarte?

p.s. Certificatul de inhumare il elibereaza Rpimaria, nu preotul.

...in fine, Biserica are dreptul sa aleaga pe cine inmormanteaza in rit ortodox si pe cine nu.

Nu i se poate impuna sa inmormanteze pe cineva, daca acel cineva a fugt de Biserica ca mikiduta de tamaie.
Ultima modificare: Luni, 18 Noiembrie 2013
ContSters214341, utilizator

Alte discuții în legătură

Preotul ortodox i-a spus bunicii că nu va aproba înmormântarea ei lângă bunicul, unde are concesionat locul de veci, pentru că s-a pocăit. ce pot face ca să-l conving atunci când va sosi momentul? wazz wazz Buna ziua Bunicul meu a fost ingropat in cimitir ortodox acum 25 ani. Bunica mea are si ea loc de veci langa el tot de atunci. Ieri popa i a spus ca nu va ... (vezi toată discuția)
Poate un catolic sa fie inmormantat intr-un cimitir ortodox ilieiri ilieiri cimitirul apartine consiliului local in aceste conditii poate fi inmormantata persoane indiferent de religia din care apartine (vezi toată discuția)
Refuz inmormantare in romania a unei persoane incinerata in spania. ... paul_sonea paul_sonea Refuz inmormantare in Romania a unei persoane incinerata in Spania. Este legal? (vezi toată discuția)