avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Preot ortodox interzice ingroparea unei decedate ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Preot ortodox interzice ingroparea unei decedate adventiste in cimitirul ortodox

O bunică de vreo 81 de ani, nu are parte de liniște nici pe lumea cealaltă. Femeia a făcut greșeala ca, acum 2 ani, să treacă la adventiști.

Rudele, care sunt toate ortodoxe, i-au respectat dorința, însă nu s-au gândit că vor fi consecințe neașteptate.

Noul preot al satului [...] a reacționat violent după ce bătrâna a murit marți noapte, iar familia a cerut să o îngroape în cimitirul ortodox. Acesta se află pe raza comunei, dar nu ține de biserică.

“Ne-a spus aproape țipând că el nu o îngroapă pe bunica și că nu ne permite să sființim nici oasele rudelor aflate deja în mormântul familiei. Apoi, ne-a făcut plângere la poliție, fără niciun motiv, și i-a amenințat pe gropari că vor ajunge la Parchet, pentru profanare de mormânt. Așa ceva nu am crezut că vom trăi în mileniul III”, a declarat pentru max-media.ro nepoata decedatei [...]

[ link extern ]

Ce parere aveti? Si ce ar fi putut sau ar fi trebuit sa faca rudele femeii? Am vazut stirea la televizor, in plus fata de ce scrie aici au mai luat o declaratie de la o fata bisericeasca cu rang mai inalt care a spus ca asa scrie in Legea cimitirelor. Deocamdata nu mai scriu nimic; sunt foarte indignata, mi-am pierdut umorul asa ca mai astept.
Coreeect, e plimbata pisica tocmai de cei care ar fi trebuit sa medieze conflictul sau sa il stinga.

Pana la urma s-a facut cum a vrut preotul.
Joha a scris:

Dacă cimitirul aparține de CL nu vad de ce femeia nu poate fi îngropata acolo. Acel cimitir aparține comunității , oamenilor din comuna, fie ei catolici, ortodocsi, protestanti si neo protestanti, evrei, etc......aici nu se mai pune problema de cult ci de drepturile oamenilor care aparțin comunității respective. Regulamentul cimitirelor de stat , al administrației locale nu conditioneaza concesionarul de apartenenta la un cult.
Nenea ăla de la Primărie nu ar trebui sa paseze pisica in ograda nimănui...deoarece si ortodocsii , si catolicii, si protestantii, si neoprotestantii si evreii si mai știu eu ce alt cult, religie ce vietuieste in onorabila localitate plătesc impozite si taxe locale si au si drepturi nu numai obligatii si in plus nenea acela este ales de cei de acolo din comunitate.

Aveti dreptate insa in Romania trebuie aplicata cu forta judecatoreasca in anumite cazuri in situatii de refuz...din pacate...
Este o chestiune generala...o regula contrara legii general valabila...

Probabil ca oamenii s-au speriat ca preotul i-a amenintat ca depune plangere penala pentru profanare de morminte daca o ingroapa acolo.
Daca aveau avocat o ingropau acolo unde era normal.
Nici nu era profanare de morminte in acest caz...
Ultima modificare: Duminică, 17 Noiembrie 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
S-au scris in acest topic:

Din pacate, probabil Regulamentul Cimitirului interzice inhumarea unei persoane de alt cult. Asa cum o persoana care este de cult ortodox nu poate fi inhumata într un cimitir catolic.

:O

Daca cimitirul este parohial ceea ce cred ca este...suverana este biserica , respectiv preotul paroh , deci fiind ortodox, asta este

:thumbdown:

Dl. Lacoschi vorbea de constitutie si de rude. Biserica nu recunoaste rudenia pamanteasca a mortilor, nici Constitutia nu ofera drepturi mortilor.

Biserica nu recunoaste nici evolutia speciilor, teoria relativitatii, mecanica cuantica si a inghitit cu mare greutate, dupa sute de ani de cotonogit si torturat ereticii care indrazneau sa gandeasca, faptul ca Pamantul este rotund si nu este in centrul universului. Biserica nu recunoaste nici miscarea moleculara in apa sfiintita si nici faptul ca aceasta contine bacterii si tot felul de lucruri mici EXACT ca apa nesfiintita din aceeasi sursa.
Siiii? Ii pasa cuiva de asta?

Sa refuze inhumarea pe motiv ca defuncta a ales sa se roage aceluiasi prieten imaginar DAR in alt mod
:slap: si sase pagini de discutii incercand sa justifice un astfel de act ridicol, absurd si complet inuman din partea unuia care se bate cu pumnisorii in piept ca-l urmeaza pe Iisus, cel care indemna oamenii sa-si iubeasca pana si dusmanii. Halal obraznicie!
Care ar fi justificarea rationala a refuzului inhumarii unui adventist in cimitirul ortodox sau a unui musulman in cimitirul evreiesc? Sa nu-i confunde Dumnezeu cu "adevaratii" credinciosi? :tooth:

Adica dumneavoastra sustineti ca ar trebui sa aplicam principiile care l-au determinat pe legatul papei Inocenţiu III, sa spuna "Omorâţi-i pe toţi, Dumnezeu îi va recunoaşte pe ai lui.

Asta s-a intamplat în timpul masacrului din războiul împotriva catarilor, iar consecinte a fost ca 20.000 de oameni au fost ucisi în localitatea Beziers, chiar daca nu erau toti catari.
Ultima modificare: Luni, 18 Noiembrie 2013
Ares-3, moderator
Chiar asa! (ce efect au, dom'le, sloganele acelea de la inceputul lui Medieval II!) Ingropati-i pe toti la un loc, Dumnezeu o sa stie care sunt ai lui! Asta ar trebui scris pe poarta fiecarui cimitir. :beer:
Sper sa nu ma alega pe mine si sa trebuiasca sa-i zic: "M-ai confundat!"
Ultima modificare: Duminică, 17 Noiembrie 2013
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

Alte discuții în legătură

Preotul ortodox i-a spus bunicii că nu va aproba înmormântarea ei lângă bunicul, unde are concesionat locul de veci, pentru că s-a pocăit. ce pot face ca să-l conving atunci când va sosi momentul? wazz wazz Buna ziua Bunicul meu a fost ingropat in cimitir ortodox acum 25 ani. Bunica mea are si ea loc de veci langa el tot de atunci. Ieri popa i a spus ca nu va ... (vezi toată discuția)
Poate un catolic sa fie inmormantat intr-un cimitir ortodox ilieiri ilieiri cimitirul apartine consiliului local in aceste conditii poate fi inmormantata persoane indiferent de religia din care apartine (vezi toată discuția)
Refuz inmormantare in romania a unei persoane incinerata in spania. ... paul_sonea paul_sonea Refuz inmormantare in Romania a unei persoane incinerata in Spania. Este legal? (vezi toată discuția)