avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 958 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Preot ortodox interzice ingroparea unei decedate ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Preot ortodox interzice ingroparea unei decedate adventiste in cimitirul ortodox

O bunică de vreo 81 de ani, nu are parte de liniște nici pe lumea cealaltă. Femeia a făcut greșeala ca, acum 2 ani, să treacă la adventiști.

Rudele, care sunt toate ortodoxe, i-au respectat dorința, însă nu s-au gândit că vor fi consecințe neașteptate.

Noul preot al satului [...] a reacționat violent după ce bătrâna a murit marți noapte, iar familia a cerut să o îngroape în cimitirul ortodox. Acesta se află pe raza comunei, dar nu ține de biserică.

“Ne-a spus aproape țipând că el nu o îngroapă pe bunica și că nu ne permite să sființim nici oasele rudelor aflate deja în mormântul familiei. Apoi, ne-a făcut plângere la poliție, fără niciun motiv, și i-a amenințat pe gropari că vor ajunge la Parchet, pentru profanare de mormânt. Așa ceva nu am crezut că vom trăi în mileniul III”, a declarat pentru max-media.ro nepoata decedatei [...]

[ link extern ]

Ce parere aveti? Si ce ar fi putut sau ar fi trebuit sa faca rudele femeii? Am vazut stirea la televizor, in plus fata de ce scrie aici au mai luat o declaratie de la o fata bisericeasca cu rang mai inalt care a spus ca asa scrie in Legea cimitirelor. Deocamdata nu mai scriu nimic; sunt foarte indignata, mi-am pierdut umorul asa ca mai astept.
De acord cu Elena.....

Manu ...e vorba aia Morții cu morții...vii cu vii.... Asta apropos de priveghi....
Cu Buda nu s ce sa zic...acum făcurăm toate trei cafele...si a dispărut domnul avocat...l om fi speriat?! :))
Ultima modificare: Vineri, 15 Noiembrie 2013
ContSters250994, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Of, eu sunt mai... nu stiu mai cum, mai aeriana cred si ma intreb de ce conteaza cine-s vecinii oaselor tale. Ca fiinta vie poate m-ar deranja estetic insa altfel nu.

Fac oricata cafea puteti bea daca zici ca-i buna!

acum făcurăm toate trei cafele...si a dispărut domnul avocat

A fugit de noi, nu de cafea :D

Ares-3, moderator
Regulile sunt reguli...pe mort nu l mai deranjează nimic...dar ce te făci cu cei vii?!

Cred ca a fugit la meci..... Nu neaparat de noi.....
ContSters250994, utilizator
Eu mi-am prins urechile cu Sfanta Traditie ... Nu despre vecinatate se pune problema, ci despre slujbele sau alte rituri care se savarsesc in cimitire, sarbatorile diferite si practicile specifice.
Eu nu inteleg diferentele foarte mari de obiceiuri chiar in sanul BOR, adica amestecul de practici ritualice pagane cu cele ortodoxe, uneori acceptate si preluate de biserica, alteori infierate de aceasta si declararea obiceiurilor respective drept "sectare".
Nici eu nu inteleg diferentele astea si parerea mea este ca nici nu ar trebui sa le cautam un sens. Inmormantarile ortodocsilor difera in functie de regiune, cu cat e zona mai saraca cu atat fala e mai mare. Mortul se ingroapa in pamant si viii in datorii ca sa rupa gura lumii cu pomana, pomeniri etc. In unele locuri preotii te pun sa arunci cani, sa intinzi panze in fata dricului, sa acoperi oglinzile, in altele spun ca astea sunt obiceiuri pagane.

Alte discuții în legătură

Preotul ortodox i-a spus bunicii că nu va aproba înmormântarea ei lângă bunicul, unde are concesionat locul de veci, pentru că s-a pocăit. ce pot face ca să-l conving atunci când va sosi momentul? wazz wazz Buna ziua Bunicul meu a fost ingropat in cimitir ortodox acum 25 ani. Bunica mea are si ea loc de veci langa el tot de atunci. Ieri popa i a spus ca nu va ... (vezi toată discuția)
Poate un catolic sa fie inmormantat intr-un cimitir ortodox ilieiri ilieiri cimitirul apartine consiliului local in aceste conditii poate fi inmormantata persoane indiferent de religia din care apartine (vezi toată discuția)
Refuz inmormantare in romania a unei persoane incinerata in spania. ... paul_sonea paul_sonea Refuz inmormantare in Romania a unei persoane incinerata in Spania. Este legal? (vezi toată discuția)