avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 964 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Preot ortodox interzice ingroparea unei decedate ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Preot ortodox interzice ingroparea unei decedate adventiste in cimitirul ortodox

O bunică de vreo 81 de ani, nu are parte de liniște nici pe lumea cealaltă. Femeia a făcut greșeala ca, acum 2 ani, să treacă la adventiști.

Rudele, care sunt toate ortodoxe, i-au respectat dorința, însă nu s-au gândit că vor fi consecințe neașteptate.

Noul preot al satului [...] a reacționat violent după ce bătrâna a murit marți noapte, iar familia a cerut să o îngroape în cimitirul ortodox. Acesta se află pe raza comunei, dar nu ține de biserică.

“Ne-a spus aproape țipând că el nu o îngroapă pe bunica și că nu ne permite să sființim nici oasele rudelor aflate deja în mormântul familiei. Apoi, ne-a făcut plângere la poliție, fără niciun motiv, și i-a amenințat pe gropari că vor ajunge la Parchet, pentru profanare de mormânt. Așa ceva nu am crezut că vom trăi în mileniul III”, a declarat pentru max-media.ro nepoata decedatei [...]

[ link extern ]

Ce parere aveti? Si ce ar fi putut sau ar fi trebuit sa faca rudele femeii? Am vazut stirea la televizor, in plus fata de ce scrie aici au mai luat o declaratie de la o fata bisericeasca cu rang mai inalt care a spus ca asa scrie in Legea cimitirelor. Deocamdata nu mai scriu nimic; sunt foarte indignata, mi-am pierdut umorul asa ca mai astept.
Off topic

Mai așa de bine mă simt cu voi.... Mi am făcut si o cafea..... :D

On topic

Eu cred ca este un scandal creat artificial......
Nu stiu mai mult decat am scris dar cate variante pot fi? Daca nu este al bisericii o fi administrat de primarie.
Nu pare sa fie un conflict intre culte, e hotararea preotului paroh (zic bine? cel care pastoreste comunitatea din sat).

Si mie imi era dor de o sueta :coffee: :coffee: :coffee:
Da' de ce creat artificial? Femeia e cat se poate de moarta si neingropata inca.
Ultima modificare: Vineri, 15 Noiembrie 2013
Ares-3, moderator
Joha a scris:

Manu, dacă cimitirul este parohial este ca cel evreiesc! Adica au voie numai ortodocsii....actele de concesiune semnate de preotul paroh si concesionari au pe spate regulile stricte in care se pot inhuma, transmite etc.....deci este ca un contract .
Dacă cimitirul este de stat, adica aparține Primăriei acolo se pot inhuma sintoisti, budisti, atei , ortodocsi, catolici, presbiterieni, luterani, mayasi, incasi si toți care suntem in trecere pe aceasta lume.
Biserica fie ea ortodoxa sau nu este o instituție reglementata ca o armata si foarte puternica. N trebuie confundat cimitirul parohial cu cimitirul care aparține CL.

Sti ce îmi lipseste din aceasta educație ?! Frații si Surorile împreuna cu Pastorul adventist! Care este poziția lor?

Hm.... Da mi voie sa fiu sceptica si sa nu cred ca un ziarist știe care este diferența între cimitire... Nu tine de Biserica este o exprimare destul de vaga .....care denota ca e cam pafarist nenea care a scris....
Insa dacă aparține de CL este treaba Primăriei sa reglementeze situația.

Nu stiu cum este cu cimitirul evreiesc dar doar evreii vor sa fie inmormantati acolo.
Nu am auzit sa vrea sa fie inmormantat si altcineva de alta religie.
Evreii au Talmudul si probabil ca stiti cum incepe...

In fine, la cimitirul evreiesc nu plateste nimeni bani aiurea si apoi sa nu te lase sa iti ingropi mortul.
Aici, mie imi pare ca Ares a punctat foarte bine.
Acceptand banii au acceptat consecintele juridice ale platii.

Insa, asa cum aratam anterior, interzicerea inmormantarii unei persoane care are loc de veci acolo constituie o incalcare a constitutiei pe motiv de discriminare religioasa in conditiile in care au fost achitate taxele.

In mod normal, in caz de judecata biserica ar fi buna de plata din aceste considerente sumar expuse si daunele morale ar putea sa fie destul de mari pentru toate cele cauzate...
:)) Si bei singura? :))

Posibil sa fie creat artificial, doar sunt atatea scandaluri legate de biserica si de intoleranta religioasa.
Dl. Lacoschi vorbea de constitutie si de rude. Biserica nu recunoaste rudenia pamanteasca a mortilor, nici Constitutia nu ofera drepturi mortilor. Problema cred ca e privita cumva ca o pricina intre vii, cu prilejul unui mort. Nu cred ca o persoana de confesiune adventista putea detine ea insasi un loc in cimitirul altei confesiuni. Cred ca e vorba de rudele acesteia, in viata, care vor altceva decat moarta in cauza.
Seara frumoasa tuturor!
:)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am facut cafea pentru toata lumea, nu beau singura. Si nicio seara frumoasa, unde-o stergi? :)
Femeia isi schimbase religia acum doi ani, locul era al ei de dinainte. Si-acum pe bune, in fata mortii nu suntem cu totii egali?

Alte discuții în legătură

Preotul ortodox i-a spus bunicii că nu va aproba înmormântarea ei lângă bunicul, unde are concesionat locul de veci, pentru că s-a pocăit. ce pot face ca să-l conving atunci când va sosi momentul? wazz wazz Buna ziua Bunicul meu a fost ingropat in cimitir ortodox acum 25 ani. Bunica mea are si ea loc de veci langa el tot de atunci. Ieri popa i a spus ca nu va ... (vezi toată discuția)
Poate un catolic sa fie inmormantat intr-un cimitir ortodox ilieiri ilieiri cimitirul apartine consiliului local in aceste conditii poate fi inmormantata persoane indiferent de religia din care apartine (vezi toată discuția)
Refuz inmormantare in romania a unei persoane incinerata in spania. ... paul_sonea paul_sonea Refuz inmormantare in Romania a unei persoane incinerata in Spania. Este legal? (vezi toată discuția)