avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Preot ortodox interzice ingroparea unei decedate ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Preot ortodox interzice ingroparea unei decedate adventiste in cimitirul ortodox

O bunică de vreo 81 de ani, nu are parte de liniște nici pe lumea cealaltă. Femeia a făcut greșeala ca, acum 2 ani, să treacă la adventiști.

Rudele, care sunt toate ortodoxe, i-au respectat dorința, însă nu s-au gândit că vor fi consecințe neașteptate.

Noul preot al satului [...] a reacționat violent după ce bătrâna a murit marți noapte, iar familia a cerut să o îngroape în cimitirul ortodox. Acesta se află pe raza comunei, dar nu ține de biserică.

“Ne-a spus aproape țipând că el nu o îngroapă pe bunica și că nu ne permite să sființim nici oasele rudelor aflate deja în mormântul familiei. Apoi, ne-a făcut plângere la poliție, fără niciun motiv, și i-a amenințat pe gropari că vor ajunge la Parchet, pentru profanare de mormânt. Așa ceva nu am crezut că vom trăi în mileniul III”, a declarat pentru max-media.ro nepoata decedatei [...]

[ link extern ]

Ce parere aveti? Si ce ar fi putut sau ar fi trebuit sa faca rudele femeii? Am vazut stirea la televizor, in plus fata de ce scrie aici au mai luat o declaratie de la o fata bisericeasca cu rang mai inalt care a spus ca asa scrie in Legea cimitirelor. Deocamdata nu mai scriu nimic; sunt foarte indignata, mi-am pierdut umorul asa ca mai astept.
Da Manu....încet ....încet......rămâne undeva doar in suflet golul, amintirile....

Elena , idolii , statuile, icoanele reprezintă nevoia oamenilor de a cobori sacrul in profan de a l materializa....

Oare D zeu crezi ca este un bătrân cu barba?! Oare Duhul Sfânt este porumbel ? Oare Iisus Hristos așa arată in scurta lui prezenta pe Pământ ?! Ca sa nu mergem la pagani, care aveau o imaginatie mult prea bogata as zice in reprezentare.... Cum poți cuprinde infinitul in finit? Cum poți ilustra începutul si sfârșitul in interiorul unei rame?! Sau pe o catapeteasma? Cum poți sa ți imaginezi ceva fără de sfarsit cu mintea omeneasca care judeca la mai puțin de jumătate din capacitatea sa?!

Apropos de Lucifer, el a fost cel mai minunat, mai frumos si mai apropiat Inger al Lui D zeu pana cand a căzut in pacatul mandriei, a vrut sa fie ca D zeu.....oare istoria nu se repeta?!

Biblia este sursa tuturor cartilor, este o istorie care se repeta....de la facerea lumii pana azi si dincolo de azi...pana la escatologie.
Ultima modificare: Vineri, 15 Noiembrie 2013
ContSters250994, utilizator
Dincolo de ceea ce am citit si am incercat sa inteleg, cea mai buna definitie este aceasta: "... pe Care nimeni dintre noi nu L-a vazut, nici poate sa-L vada".
Eu recunosc ca sunt om, ca sunt limitata intr-o existenta pasagera, ca o credinta o ai oricat de ateu te-ai declara. Din pacate, cand credinta in idoli stapaneste si comanda ratiunii, omul devine una cu ceea ce idolul sau reprezinta: ura, tiranie, intoleranta.
elena138 a scris:

.........................
In privinta mortilor, s-a practicat ingroparea (din tarana... in tarana), dar pentru sufletele adormitilor (nicio confesiune nu sustine ca nu exista spirit etern) practicile viilor sunt diferite si practicantii impatimiti.
Preotul din discutia noastra, ca e sau nu "mustaria" lui, actioneaza conform traditiei locului, iar ceea ce se intampla acolo e un episod dintr-o lista.
Am citit astazi un articol despre noroc. Recunosc, n-am stiut ca este un alt nume dat (de autorii Bibliei) lui Satan, cel care a fost hranit inainte de Hristos cu sugari prajiti. Zeul Moloh (preotii lui) venea in caleasca de arama, cu o tigaie enorma, in care incapeau 40-50 de prunci taiati in bucatele. Sunt atat de multe acte sinistre in practicare cultelor, incat as prefera sa nu prea le stiu.

Preotul paroh isi face datoria si atata tot.

Citisi si tu ce a scris parintele Cleopa, ca nu e bine sa ai noroc?
Azi mass media a dezvoltat stirea.

Cei de la ProTV au luat interviu si unui consilier local pentru ca cimitirul este al comunei, nu al bisericii:
Reprezentantii primariei spun ca dreptatea este undeva la mijloc.
''In lege se spune ca daca au cimitir, sa mute acolo, dar nu spune de cand sau daca mai este proprietarul terenului concesionat, atunci era alta treaba. Si parintele are dreptate, si oamenii au dreptate'', incearca sa explice Ion Toader, consilierul local.
[ link extern ]

Cei de la Realitatea au obtinut si opinia unui superior al preotului:
"Atâta timp cât au cimitir, al cultului respective, şi nemaifiind membră a bisericii ortodoxe, trebuie să se meargă în cimitirul dumnealor. Nu putem amesteca oile cu caprele''.
[ link extern ]

Ce valoare are dreptul de concesiune al unui adventist fata de legile bisericii ortodoxe? Nu cred ca am formulat bine intrebarea dar sper ca se intelege: la o eventuala actiune in instanta deschisa de rudele femeii ce ar lua in considerare judecatorul?
In Legea privind cimitirele si serviciile funerare scrie ca trebuie sa se tina seama de vointa exprimata in timpul vietii de defunct, mi se pare dincolo de indoiala afirmatia rudelor ca femeia a vrut sa fie ingopata alaturi de bunicii, parintii si sotul ei.

Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Noiembrie 2013
Ares-3, moderator
Dacă cimitirul aparține de CL nu vad de ce femeia nu poate fi îngropata acolo. Acel cimitir aparține comunității , oamenilor din comuna, fie ei catolici, ortodocsi, protestanti si neo protestanti, evrei, etc......aici nu se mai pune problema de cult ci de drepturile oamenilor care aparțin comunității respective. Regulamentul cimitirelor de stat , al administrației locale nu conditioneaza concesionarul de apartenenta la un cult.
Nenea ăla de la Primărie nu ar trebui sa paseze pisica in ograda nimănui...deoarece si ortodocsii , si catolicii, si protestantii, si neoprotestantii si evreii si mai știu eu ce alt cult, religie ce vietuieste in onorabila localitate plătesc impozite si taxe locale si au si drepturi nu numai obligatii si in plus nenea acela este ales de cei de acolo din comunitate.

Alte discuții în legătură

Preotul ortodox i-a spus bunicii că nu va aproba înmormântarea ei lângă bunicul, unde are concesionat locul de veci, pentru că s-a pocăit. ce pot face ca să-l conving atunci când va sosi momentul? wazz wazz Buna ziua Bunicul meu a fost ingropat in cimitir ortodox acum 25 ani. Bunica mea are si ea loc de veci langa el tot de atunci. Ieri popa i a spus ca nu va ... (vezi toată discuția)
Poate un catolic sa fie inmormantat intr-un cimitir ortodox ilieiri ilieiri cimitirul apartine consiliului local in aceste conditii poate fi inmormantata persoane indiferent de religia din care apartine (vezi toată discuția)
Refuz inmormantare in romania a unei persoane incinerata in spania. ... paul_sonea paul_sonea Refuz inmormantare in Romania a unei persoane incinerata in Spania. Este legal? (vezi toată discuția)