avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... daune in urma unui accident rutier
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

daune in urma unui accident rutier

In noaptea de 21-22 iulie 2008 am fost implicat intr-un accident de circulatie. Ma deplasam cu masina proprietate personala (Renault Clio 2 Hachback) impreuna cu fratele meu care statea in dreapta fata. La iesirea din Brasov catre Bucuresti un autoturism Opel Corsa a intrat pe contra sens izbindu-ma frontal. In urma accidentului au rezultat trei victime cu vatamari corporale grave astfel:

-Subsemnatul: fractura tibie, peroneu, fractura multipla glezna, fractura deschisa (explozie) genunchi si femur la piciorul drept, contuzii la nivelul bazinului

-Fratele meu Stefan: fractura multipla glezna picior stang, fisura bazin, contuzii la nivelul bazinului

-Pasagera din dreapta fata din Opelul Corsa: fractura multipla mana stanga si picior stang, fisura coloana vertebrala la nivelul celei de a treia vertebre, contuzii la nivelul fetei

La locul accidentului s-a intocmit procesul verbal, in care a fost gasit vinovat de producerea accidentului conducatorul autoturismului Opel Corsa, deschizandu-se dosar penal pe numele lui. Ulterior am depus plangere penala impotriva lui toti cei accidentati, inclusiv pasagera din Opel.
Eu am suferit cinci operatii la picior, totalizand 150 zile de ingrijiri medicale certificate de Institutul de Medicina Legala- Brasov. Pana in luna februarie 2009 am fost in concediu medical, iar in urma deciziei de pensionare pentru incapacitate temporara de munca mi- sa inchis contractul de munca la firma la care eram angajat urmand sa inaintez dosarul de pensie Casei de pensii. Momentan inca merg in carje iar estimarea doctorului de a calca pe picior in cel mai bun caz va fi luna mai 2009..
Fratele meu a suferit doua operatii la picior stang totalizand 50 zile de ingrijiri medicale certificate de Institutul de Medicina Legala- Brasov. Pana in luna decembrie 2008 a fost in concediu medical, dupa care a inceput munca.
Masina se afla de la data accidentului in custodia politiei Brasov .
Vinovatul era asigurat RCA la data producerii accidentului.
Dosarul se afla la politia Brasov , sectia cercetari penale si contine toate actele necesare pentru inaintarea catre Tribunalul Brasov.

Va rog sa ma sfatuiti cum pot proceda in continuare pentru a putea recupera de la asiguratorul vinovatului cat mai mult din daunele materiale si vatamari corporale, precum si daunele morale aduse mie si fratelui meu de catre vinovat..
Care ar putea fi suma maxima pe care as putea sa o primesc?
M-ar interesa si modalitatea de a recupera integral banii pe masina, aceasta fiind cumparata in 2006 si fabricata in 2004.
Cel mai recent răspuns: bibamania1981 , utilizator 09:43, 16 Mai 2009
:"> Chiar nu ma poate ajuta nimeni ?
:((
aditzaC a scris:

As dori sa ma poata ajuta un avocat care stie in ce conditii pot obtine daune morale si despagubiri in caz de vatamare corporala de la firma de asigurare .

Extras din Ordin CSA:

Art. 26. - (1) Asiguratorul are obligatia de a despagubi partea prejudiciata pentru prejudiciile suferite
în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat, potrivit pretentiilor formulate în
cererea de despagubire, dovedite prin orice mijloc de proba. Fara a se depasi limitele de despagubire
prevazute în contractul de asigurare RCA, în conditiile în care evenimentul asigurat s-a produs în
perioada de valabilitate a politei de asigurare RCA, se acorda despagubiri în forma baneasca pentru:
a) vatamari corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial;
b) pagube materiale;
c) pagube consecinta a lipsei de folosinta a vehiculului avariat;
d) cheltuieli de judecata efectuate de catre persoana prejudiciata.

Dl Cioan
va multumesc pt raspunsul dvs
Buna ziua,
Va rog mult sa ma ajutati cu cateva lamuriri in cazul urmator:
Mama mea a fost victima unui accident rutier, ea fiind pieton, angajata in trecerea de pietoni regulamentar in data de 10 martie 2009. Vinovatul, soferul care a accidentat-o, declara ca nu a vazut-o si in consecinta nu a franat, lovind-o in plin.
Mama mea a suferit un politraumatism- traumatism cranio-cerebral inchis, fractura col chirurgical humerul , fractura bazi si rupura de ligamente genunchi drept cu entorsa. La acestea se adauga laceratie tegument la nivelul fetei si multiple contuzii la nivelul intregului corp.
A fost spitalizata timp de 20 zile, perioada in care a suferit 2 interventii chirurgicale de amploare cu reconstructie umar drept -protezare cu placa cu surub- si reconstructie ligamente laterale genunchi drept. L aumarul drept urmeaza sa mai aiba loc o interventie de corectie peste 6 luni de zile, poate un an , in functie de evolutia starii ei de sanatate.
A primit concediu medical pentru 54 zile, urmand a se prelungi la terminarea acestei perioade.
Medicul ortoped a previzionat ca in cazul unei recuperari foarte buna, functiile motorii vor fi recuperate in proportie de 95 %, deci va exista un handicap motor/infirmitate in urma accidentului.

La lucul accidentului a venit Politia care a intocmit proces verbal de urmarire penala impotriva vinovatului, care nu a fost depistat baut la volan.
Acum 4 zile am fost anuntati ca dosarul s-a intors de la Parchet si ca urmeaza sa vina Politia la noi acasa pentru a lua declaratii, ( mentionez ca pana la aceasta data mama mea nu a dat nici o declaratie scrisa, doar in departamentul de primiri urgente, la 2 h dupa accident a fost intrebata cateva detalii legate ce s-a intamplat)
Am fost si am facut o declaratie/cerere de despagubiri si la firma asiguratoare RCA la care era asigurata masina vinovatului.
In prezent mama mea este in continuare imobilizata la pat pentru inca 10 zile dar este acasa. Eu sunt imputernicita legal sa o reprezint la procesul la care ne vom constitui parte civila.
Intrebarile sunt urmatoarele:
-Care este momentul in care ar trebui sa angajam un avocat? ( mentionez ca am avut o prima intalnire cu un domn avocat care mi-a spus doar ca luam legatura "mai incolo" cand procesul este venit la Judecatorie)
-Am inteles ca pentru anul 2009 plafonul asiguratorului RCA este de 1 milion si jumatate de euro-Cat se poate cere ca si despagubire morala si materiala pentru un asemenea caz?
-Care ar trebui sa fie pasii urmatori in desfasurarea anchetei si ce ar trebui sa mai facem noi pana la proces?
-Certificatul medico-legal se elibereaza la cererea Politiei sau la cerera noastra?( am sunat la Institutul de medicina Legal si mi s-a spus ca ar trebui sa o aduc pe mama la o examinare cd va fi deplasabila)
-cand trebuie sa ne constituim parte civila in proces, ?
-Cum se pot justifica cheltuielie din spital ( aici ma refer la cheltuielile pentru care nu am bon fiscal)?

Va multumesc frumos pentru orice informatie
Sanatate!

-Care este momentul in care ar trebui sa angajam un avocat?

Cand veti primi citatia pentru proces.

Cat se poate cere ca si despagubire morala si materiala pentru un asemenea caz?

Puteti cere oricat, dar cuantumul despagubirilor ramane la aprecierea instantei de judecata.

Care ar trebui sa fie pasii urmatori in desfasurarea anchetei si ce ar trebui sa mai facem noi pana la proces?

Dvs. va trebui sa obtineti un certificat medico-legal si sa pastrati toate facturile si chitantele cu sumele cheltuite. pentru a le prezenta instantei de judecata.

-Certificatul medico-legal se elibereaza la cererea Politiei sau la cerera noastra?

La cererea dvs.

-cand trebuie sa ne constituim parte civila in proces, ?

Constituirea ca parte civila se poate face in cursul urmaririi penale, precum si in fata instantei de judecata pana la citirea actului de sesizare.

-Cum se pot justifica cheltuielie din spital ( aici ma refer la cheltuielile pentru care nu am bon fiscal)?

Cu martori.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Aprilie 2009
Lăzăruţiu Lucian, Avocat

Alte discuții în legătură

Despagubiri vatamari corporale dany83 dany83 buna, in cadrul unui acident rutier m-am ale cu o fractura la mana si trebuie sa o tin in ghips 6 sapt, vinovat de producerea acidentului este celelalt ... (vezi toată discuția)
Despagubiri in caz de accident ruier soldat cu deces si vatamare corporala ferko11 ferko11 SOTUL MEU IN 2009.09.27 A ADORMIT LA VOLAN PROVOCAND UN TRAGIC ACCIDENT IN CARE AU DECEDAT ATAT EL, CAT SI PASAGERUL DIN MASINA, RESPECTIV S-A PRODUS ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca CRISTINCA CRISTINCA In urma cu o saptamina,sora mea a avut un accident ,in acel accident a murit ea,viitorul ei sot si un prieten,vinovat de accident a fost prietenul ei deoarece ... (vezi toată discuția)