avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1047 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fara preaviz

Buna ziua!

In urma cu doua saptamani, am plecat de la fostul loc de munca, fara sa respect perioada de preaviz. Problema e ca primisem o alta oferta, pe care nu o puteam pierde,iar cei de la compania la care lucram nu mi-au permis sa plec mai repede pentru a putea incepe in partea cealalta, asa ca am decis sa plec si sa accept oferta cealalta fara a respecta perioada de preaviz.

Astazi am primit o instiintare cum ca sunt chemat pentru clarificarea situatiei la fosta companie, iar in cazul in care nu ma voi prezenta, se vor lua masuri impotriva mea.

Intrebarea mea este urmatoarea: ce masuri se pot lua? Pot fii actionat in instanta,sau mi se pot cere daune? Mentionez ca nu aveam nici o anexa in contractul individual de munca in care sa se precizeze ca voi suporta daune in caz ca plec fara sa respect perioada de preaviz.

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: LIVIU NISTEA , utilizator 12:16, 17 Noiembrie 2013
1. Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.

2. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca (art.81 alin.8 C.mun.).

3. De asemenea, angajatorul poate renunta total sau partial la termenul de preaviz.

4. Daca prin neprezentarea salariatului la munca in perioada de preaviz se creeaza un prejudiciu angajatorului , atunci acesta este indreptatit sa solicite salariatului in cauza repararea acelui prejudiciu.
Principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului – atat in cazul raspunderii patrimoniale, cat si a obligatiei de restituire – sunt : acordul partilor ori actiunea in justitie.
Buna ziua si multumesc pentru raspunsul rapid!

In legatura cu prejudiciul creat prin neprezentarea mea, acest prejudiciu ar trebui sa fie material si sa rezulte din evidentele contabile, corect?

Prin nerespectarea perioadei de preaviz a unui angajat, nu cred ca se poate realiza un prejudiuciu material care poate fii dovedit de catre angajator.
Depinde de functia ocupata. Daca erati, de exemplu, singurul vanzator la un magazin in mod cert s-a creat un prejuduciu, care poate fi usor contabilizat. Daca erati un contabil intr-o firma de contabilitate, unde mai sunt alti 30 de contabili, absenta dvs putea fi usor recuperata de ceilalti salariati. Aveti, in sprijinul dvs, varianta de a sustine ca pe perioada preavizului ati efectuat concediul de odihna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz ContSters139791 ContSters139791 Buna ziua am primit o oferta de la o companie care ma vrea urgent asta inseamna sa imi dau demisia fara preaviz, si am cateva intrebari: - daca actualul ... (vezi toată discuția)
Demisie! ajutor urgent va rog:((( kakadu kakadu Buna ziua! Lucrez la o firma in orasul meu..de 8 luni cu contract de munca. am depus un cv in alt oras in Timisoara si am fost sunat.sa ma duc la munca ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz Kristaly Jozsef Kristaly Jozsef Buna ziua! Am o nelamurire si a-si dori sa cer un pic de ajutor. Momentan lucrez la fabrica de lapte in functie de sef schimb iar am gasit un alt loc de munca ... (vezi toată discuția)