avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum sa nu fii afectat de neplata intretinerii de catre ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum sa nu fii afectat de neplata intretinerii de catre vecini

De cateva zile nu mai am apa calda. Din cauza unor vecini care nu si-au achitat intretinerea. Cum este posibil ca cineva sa aiba 35000 de lei datorie la intretinere? Cum as putea eu, ca membru al asociatiei care are un super proces de vreo 3 ani cu acel vecin, sa nu fiu afectata de este intreruperi, in conditiile in care eu sint la zi cu platile din 2003 de cand m-am mutat in apartament.
Cel mai recent răspuns: johnpescar , utilizator 14:45, 21 Noiembrie 2013
Este posibil ca "cineva sa aiba 35000 lei restante la intretinere" asa cum spuneti dumneavoastra.
Am avut un asemenea proprietar cu care ne-am judecat timp de peste 10 ani in mai multe procese si instante. De regula fiecare proces a durat in jur de 3 ani.
Incerca sa raspund atat pentru dumneavoastra cat si pentru altii care dau vina pe cei ce conduc asociatia.
Dupa cele 90 de zile de resatante, nu ai cum sa-l dai imediat in judecata. Dupa 90 de zile de restante i se trimite omului o notificare cu confirmare de primire si asa mai trece o luna. Apoi i se pune privilegiul imobiliar, este invitat la mediator... si-abia dupa aceea este dat in judecata.
Si pentru ce poti sa-l dai in judecata? Pentru cele 4-5 luni de restante, ceea ce poate insemna 500 -1500 lei.
Instanta stabileste primul termen de judecata peste 7 luni, timp in care omul nostru mai acumuleaza 1500-2000 lei.
La primul termen se infatiseaza restantierul si solicita instantei sa amane judecata pentru a-si angaja un avocat.
Se da termen peste 2 luni cand avocatul solicita un alt termen ca sa studieze problema motivand in fata instantei ca a fost angajat astazi si nu a avut cum sa pregateasca apararea... Instanta mai da un termen peste alte 2 luni.
La termenul urmator, avocatul restantierului solicita instantei sa respinga actiunea asocitiei pe o exceptie, pe un motiv de procedura... sau daca nu gaseste asa ceva, nu recunoaste debitele si propune efectuarea unei expertize.
Daca instanta accepta cererea, se desemneaza un expert care va trebui platit de restantier. Acesta intarzie cu plata expertului un termen, doua... si timpul trece fara a se face expertiza.
Ati numarat lunile ce au trecut pana acum? Poate fi peste un an de la cele 90 de zile de la declansarea actiunilor, timp in care debitele au crescut la 4000-6000 lei.
In sfarsit se plateste expertiza de restantier sau chiar de asociatie ca sa se urgenteze..
Dupa alte cateva luni expertul depune raportul in care se arata ca debitorul la data actionarii in judecata era dator cu 1305,34 lei si nu cu 1335,21 lei asa cum solicitase asociatia in cererea de chemare in judecata.
Ce credeti ca face restantirul? Contesta raportul de expertiza, motiveaza, cere o noua experitiza... Dar atentie, daca nu ati pierdut firul, acum pe lista de plata omul figureaza cu 7000-8000 lei pentru ca are vreo 18 - 20 luni neplatite. Dar in acest proces asociatia a cerut doar 1335,21 lei si nu poate cere mai mult.
Sper ca nu e cazul sa mai introduc si alte motive de amanare, de noi termene...
Cu chiu cu vai peste 2 ani, la un ultim termen, instanta ramane in pronuntare.
Dupa cateva zile ori cateva saptamani (pronuntarea se poate amana de mai multe ori din lipsa de timp...), apare totusi in condica ori pe portalul instantei ca actiunea asociatiei a fost admisa partial...
Dar decizia instantei cu motivarea ca sa se vada exact ce si cum a hotarat instanta si sa poata fi pusa in executare, va apare peste 2-4-7 luni dupa cum avem noroc.
Cred ca asa au trecut trei ani iar restantierul nostru are pe lista de plata 35000 lei iar instanta a stabilit ca este obligat sa plateasa 1305.34 lei plus doar 500 lei din cei 1000 lei onorariu avocat.
Am trait acest cosmar timp dde 10 ani cu un asemenea restantier pentru ca la terminarea primilor 3 ani, dupa ce mai facea si o contestatie la executare, platea totusi prin executor sumele solicitate de asociatie cu 3 ani in urma.
In timp ce era "tratat" de executor pentru prima suma, asociatia deschidea proces din nou pentru ca iar s-au adunat restante pentru aproape 3 ani. Al doilea proces a durat cat si primul. Al treilea chiar ceva mai mult dar acesta s-a terminat efectiv cu executarea prin vanzarea apartamentului la licitatie.
Cand aveti timp, puteti vedea listele noastre de plata afisate pe site-ul asociatiei si o sa vedeti ultima parte a povestii mele cand acest restantier executat in final, avea peste 30000 lei debite afisate pe llista de plata.
Si credeti-ma ca cei ce au condus asociatia chiar si-au facut datoria, au avut pentru acest caz mereu avocat...
La baie se poate instala un boiler electric, la bucatarie un instant si sigur o sa aveti apa calda atunci cand doriti fara sa traiti cu spaima ca se restrictioneaza consumul pentru ca sunt datorii. Asta daca doriti schimbarea numai la apa calda.
@johnpescar,
Si credeti ca asa cum se opreste apa calda nu se poate opri si apa rece?
Dar cu liftul cum sa procedeze, sa-si faca topogan sau sau funie pe scripeti?
Cand nu va mai fi limina pe casa scarii sa-si faca provizii de lumanari?
Problemele trebuiesc rezolvate conform legii, cu obligarea resrtantierilor sa plateasca, cu instanta, cu executorul..., chiar daca dureaza mult.
Eu vreau sa va spun ca la Galati se aproba la toata lumea debransarea la cerere, cei care raman primesc caldura la program . Pana la urma au inceput sa lase oamenii in pace sa faca ce vor in apartamentele lor, probabil ca s-a constatat ca binele cu forta nu se poate face.

Omul are deja intrerupta furnizarea apei calde, acum are nevoie sa se spele, nu poate sa astepte pana se incheie executarea restantierilor. Instalarea boilerului se poate face in cateva ore, poate sa foloseasca imediat apa calda iar daca o sa ii fie dor de apa calda din sistemul centralizat nu are dacat sa consume de la regie.Asta este realitatea , viata bate filmul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restantieri la interinere, apa calda taiata proprietar84 proprietar84 Buna seara, Locuiesc in Bucuresti, intr-un bloc care are multi restantieri. Pe scara pe care locuiesc sunt cativa restantieri din cauza carora am ramas ... (vezi toată discuția)
Plata expertiza mirusaby mirusaby Buna ziua, am si eu iarasi o problema : la adunarea generala din luna iun.2012 s-a hotarat schimbarea comitetului executiv, si efectuarea unei expertize ... (vezi toată discuția)
Taxa expertiza nicu_is nicu_is buna ziua, am o intrebare, cat poate ajunge taxa pt o expertiza ? si cine trebuie sa plateasca ? pe scut, sunt in proces cu asociatia de locatari pt o anumita ... (vezi toată discuția)