avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Prescriere datorii intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Prescriere datorii intretinere

Buna ziua,

va rog daca se poate un raspuns cu privire la faptul ca datoriile restante mai vechi de trei ani si pt.care nu s-a incercat recuperarea lor se prescriu.Ca si calculul cu plata penalitatilor pt.aceleasi datorii.Este adevart si in ce temei e posibil acest lucru ?Un vecin a fost sfatuit de unavocat in acest sens si nu cred ca e drept.Va multumesc


V-as ruga un raspuns pertinent, legal. Ce se întampla cu datoria declarata prescrisa conform unei hotarari judecatoresti (urmare a unui proces/2013 de recuperare a datoriilor restante pe o perioada de 5-6 ani ) ? Cine suporta aceasta suma prescrisa ? Poate fi actionata în judecata vechea conducere a As.Prop. respectiv cine: presedintele, cenzorul si administratorul ? Multumesc celor care raspund la obiect si mentioneaza si legea în baza careia se poate actiona în continuare.
Orice prejudiciu creat prin actiune sau inactiune, se poate recupera de la cei ce se fac vinovati intr-un fel sau altul pt el.
Art. 1.357 NCC
(1) Cel care cauzeaza altuia un prejudiciu printr-o fapta ilicita, savarsita cu vinovatie, este obligat sa il repare.
(2) Autorul prejudiciului raspunde pentru cea mai usoara culpa.

Criterii particulare de apreciere a vinovatiei Art. 1.358
Pentru aprecierea vinovatiei se va tine seama de imprejurarile in care s-a produs prejudiciul, straine de persoana autorului faptei, precum si, daca este cazul, de faptul ca prejudiciul a fost cauzat de un profesionist in exploatarea unei intreprinderi.

Repararea prejudiciului constand in vatamarea unui interes Art. 1.359
Autorul faptei ilicite este obligat sa repare prejudiciul cauzat si cand acesta este urmare a atingerii aduse unui interes al altuia, daca interesul este legitim, serios si, prin felul in care se manifesta, creeaza aparenta unui drept subiectiv.

Art. 1.381
(1) Orice prejudiciu da dreptul la reparatie.
(2) Dreptul la reparatie se naste din ziua cauzarii prejudiciului, chiar daca acest drept nu poate fi valorificat imediat.
(3) Dreptului la reparatie ii sunt aplicabile, de la data nasterii sale, toate dispozitiile legale privind executarea, transmisiunea, transformarea si stingerea obligatiilor.

Raspunderea solidara Art. 1.382
Cei care raspund pentru o fapta prejudiciabila sunt tinuti solidar la reparatie fata de cel prejudiciat.
"gi-jane2"
Multumesc pentru interventie dar nu ati raspuns concret întrebarii mele.
Ultima modificare: Joi, 28 Noiembrie 2013
elga50, moderator
Ar trebui ca, in timp ce cititi un raspuns sa si intelegeti ce cititi.
Vi s-a raspuns ca raspunde cel ce a creat prejudiciul.
Locatarul n-a platit ca a fost sfatuit de avocat sa nu plateasca. Dar asociatia, prin presedinte si comitet, avea la dispozitie legea 230/2007 in baza careia sa-l dea in judecata pe locatar pentru recuperarea restantelor.
N-a facut-o? Pai de ce n-a facut-o, daca putea s-o faca?

In ce mod poate raspunde conducerea asociatiei, acesta poate fi obiectul altui proces pentru ca doar nu va inchipuiti ca se vor scotoci in buzunar membrii comitetului sa puna banii pierduti prin prescrierea unor sume in punga asociatiei...
acivic a scris:
Ce se întampla cu datoria declarata prescrisa conform unei hotarari judecatoresti (urmare a unui proces/2013 de recuperare a datoriilor restante pe o perioada de 5-6 ani ) ?

Acea datorie prescrisa se scoate din sarcina proprietarului ce a fost actionat in judecta. Se scoate de pe lista de plata si din fisa individuala a acelui proprietar.
Cine suporta aceasta suma prescrisa ?

Comitetul executiv analizeaza in primul rand daca aceasta suma poate fi scoasa din evidentele contabile fara a fi nevoie sa o suporte cineva. Daca nu se poate acest lucru, tot comitetul executiv va decide asupra modului de recuperarea, cum, de unde si cine suporta aceasta suma.
Poate fi actionata în judecata vechea conducere a As.Prop. respectiv cine: presedintele, cenzorul si administratorul ?

Da, actuala conducere poate sa actioneze in judecata vechea conducere daca, asa cum spuneam mai sus, s-a stabilit ca acestia trebuie sa suporte acele sume, au fost notificati sa plateasca... Pe cine puteti actiona in judecata? Pe cel sau cei din fosta conducere pe care-i considerati vinovati.

Alte discuții în legătură

Prescriptie restante intretinere Oana.agapie Oana.agapie Buna ziua! In blocul in care locuiesc exista un apartament cu datorii la intretinere din 2015 pana in prezent. Vechiul proprietar al acestui apart a decedat si ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o nedumerire : la mine în bloc au fost dati in ... Ledoasa Ledoasa Buna ziua, am o nedumerire : la mine în bloc au fost dati in judecata, trei proprietari cu restante mari . În instanta datoriile au fost prescrise . Cine ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari poate da in judecata presedintele asociatiei ... Ionescu Laura Ionescu Laura Asociatia de proprietari poate da in judecata presedintele asociatiei pentru ca nu a incercat sa recupereze restantele la intretinere? Avem peste 20 000 de lei ... (vezi toată discuția)