Singura proprietate a bunicilor mei este apartamentul lor, dobandit in timpul casatoriei, pe care au dorit sa mi-l "lase" mie printr-un contract de vanzare-cumparare. Bunica a murit pe 30.03.05, inainte sa apuce sa faca actele. Mentionez ca bunicii au doi baieti, tatal si respectiv unchiul meu, care are la randul lui un fiu cu care locuieste in Canada. Bunicul doreste ca apartamentul sa imi parvina mie, tatal meu este in principiu de acord, dar unchiul nu. Ce se poate face in aceasta situatie?
(Inainte de a muri, bunica a obtinut un certificat de discernamant psihic, in care se specifica faptul ca i-ar fi folosit pt. contractul de vanzare cumparare cu mine, mai este folositor acest act post mortem?)
cei care au drept de mostenire sunt tatal, respectiv unchiul, verisorul din Canada ca si tine nu are nici un drept.
momentan se poate dezbate succesiunea dupa bunica ta ( in termen de 6 luni de la data decesului)Nu cunosc contributia bunicilor tai la cumpararea apartamentuluidar sa spunem ca a fost egala asa ca bunicul va avea jumatate ca bun propriu +un sfert ca sot supravietuitoriar, iar tatal +unchiul restul
( ideea este ca daca unchiul cere dezbaterea succesiunii in termen de 6 luni va avea o cota parte din imobil)Daca acest termen trece bunicul tau va fi considerat proprietar pe intregul apartament asa ca poate dispune de el cum vrea.
Dar exista rezerva succesorala care in acest caz este de 2/3 din mostenire( pentru amandoi copiii)Contractul de vanzare- cumparare este bun, dar banuiesc ca ascunde o simulatie( adica se da bunul dar nu si banii)
in locul tau as incheia contractul de vanzare cumparare, dar pentru a fi acoperita in eventualitatea unor litigii i-as da bunicului meu 1/3 din valoarea apartamentului pe care l-as pune sa-i doneze unchiului.
Multumesc foarte mult pentru timp si opinie. Daca am inteles eu bine, dupa expirarea celor 6 luni bunicul meu va fi considerat proprietar al intregului apartament? (cu conditia ca cei doi fii dau unul din ei sa nu ceara dezbaterea succesiunii) Ce inseamna rezerva succesorala?
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Succesiune
Buna ziua,
Singura proprietate a bunicilor mei este apartamentul lor, dobandit in timpul casatoriei, pe care au dorit sa mi-l "lase" mie printr-un contract ... (vezi toată discuția)
Testament / mostenire
yoyo3
Buna ziua as dori si eu un raspuns la o intrebare. Bunica mea doreste sa treaca tot ce are pe numele meu, sa fiu unica mostenitoare. Are un singur copil (tatal ... (vezi toată discuția)