avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu fara plata sau desfacerea contractului de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu fara plata sau desfacerea contractului de munca

am incheiat un contract de munca cu o firma de constructii , dupa 45 de zile de munca neplatite inca , conducerea firmei nemaiavand lucrari angajate imi da de ales intre a semna de bunavoie o cerere de concediu fara plata de 15 zile sau desfacerea contractului de munca , in aceste conditii vreau sa stiu ce drepturi am si ce demersuri trebuie sa fac .
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 14:02, 2 Aprilie 2009
1. Daca este sigur ca dupa 15 zile isi reia activitatea si va merge bine, puteti accepta si varianta propusa de angajator.
2. Daca nu acceptati si vrea sa va inceteze contractul individual de munca atunci sa o faca prin desfiintarea postului (art.65 din Codul muncii) pentru a primi si un salariu compensator si a putea sa beneficiati si de somaj.
3. Pentru neprimirea salariului sesizati ITM si daca nu se rezolva actionati in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul unde domiciliati sau aveti resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
La ce va referiti cand scrieti "desfacerea contractului de munca", la concediere sau la incetarea cim prin acordul partilor (la demisie nici sa nu va ganditi!)?
In principiu, concediul fara plata presupune continuarea raporturilor de munca.

Daca firma tot n-are lucrari de ce nu o fi apelat la somajul tehnic, conform O.G. nr. 28/2009? Am gasit raspunsul: nici salariul pentru cele 45 de zile nu vi l-a platit, asa ca incearca sa scape de orice obligatii.

Eu va sugerez sa nu acceptati decat concedierea, conform art. 65 din Codul muncii. In aceasta situatie angajatorul este obligat sa va plateasca cele 45 de zile lucrate, cel putin un salariu compensatoriu conform art. 78 din contractul colectiv de munca unic la nivel national si aveti si dreptul la somaj, potrivit legii.

Daca firma nu este de acord cu concedierea si nici nu a achitat contributia la fondul de somaj, impozitul, CAS-ul si sanatatea trebuie sa sesizati ITM-ul, AJOFM-ul, Casa de Pensii si Casa de Asigurari de Sanatate ca sa-i aplice amenzile corespunzatoare.
Sesizati si organul fiscal de care apartine precum si Garda Financiara, pentru evaziune fiscala. Dupa aceea actionati firma in judecata la tribunal ca sa va plateasca toate drepturile ce decurg din aplicarea cim. Actiunea este scutita de taxa de timbru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj-ce pot face pt a mi se respecta drepturile -Valy- -Valy- Lucrez la acesta firma de aprox. doi ani si jumatate. In acest an nr angajatilor a scazut drastic, numai in ultimele doua luni in jur de zece pers au fost date ... (vezi toată discuția)
Drepturi angajat in caz de concediere art. 65 / cm Zenolia Popa Zenolia Popa Buna dimineata, de 3 zile mi-a expirat preavizul primit pentru concediere, conform art. 65 din Codul Muncii, ceea ce inseamna ca sunt in situatia de a-mi ... (vezi toată discuția)
Cum sa-mi recuperez banii? alinadorin alinadorin buna seara, am si eu nevoie de un sfat:am lucrat la o firma timp de 7 luni.Pe 23 mai patroana a decis inchiderea provizorie a punctului de lucru.Ne-a anuntat ... (vezi toată discuția)