avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1025 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... tichete cadou/tichete vacanta
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

tichete cadou/tichete vacanta

Va solicit ajutorul pentru urmatoarele situatii :
Valoarea tichetelor cadou este neimpozabila (150 lei) pentru fiecare ocazie cu care se acorda sau anual ?Celelalte contributii se constituie asupra lor ?
Daca societatea este pe pierdere primele 2 luni are dreptul de a acorda tichete de masa (tinand cont ca ele se acorda anticipat ) iar in continuare nu se stie ce va fi ?
Cel mai recent răspuns: Alex_chris , utilizator 11:55, 26 Iulie 2018
Valoarea tichetelor cadou este neimpozabila pentru fiecare ocazie :

ART. 55 cf
Definirea veniturilor din salarii
(4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
Cadourile oferite de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea cadoului oferit fiecărei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depăşeşte 150 lei.

si norme :

81. Plafonul stabilit pentru cadourile oferite de angajatori copiilor minori ai angajaţilor cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi pentru cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie se aplică atât darurilor constând în bunuri, cât şi celor în bani, în cazul tuturor angajatorilor de forţă de muncă.


Pentru ca nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit, asupra lor nu se calculeaza nici un fel de contributie.

Nu este nici o reglementare in sensul limitarii acordarii tichetelor de masa in functie de profitul sau pierderea unei firme .

Tichetele de masa sint privite ca un ajutor acordat salariatului prin intermediul unui angajator, de aceea nu se face o legatura intre pierderea firmei si acordarea lor. Era mai demult , dar e abrogata in prezent, o conditie legata de plata datoriilor la buget.

La fel si pentru tichetele cadou.

Singura conditionare este la tichetele de vacanta, unde , cf art (6), OUG 8/18.02.09
- angajatorii acorda tichete de vacanta numai in cazul in care in anul fiscal anterior au obtinut profit sau venit , dupa caz .
Desi aici e discutabil :
- a obtine profit, inseamna Venit-chelt>0
- a obtine venit, ma duce cu gindul la micro , cu cifra afaceri
Ultima modificare: Joi, 2 Aprilie 2009
Magda Staicu, Consultant fiscal
Deductibilitatea tichetele cadou este determinata de ocaziile cu care acestea sunt acordate, de limita de 2% din fondul brut de salarii si de cheltuielile de marketing si publicitate ale firmei.
Acordarea tichetelor de masa nu este ingradita de pierdere sau profit ci de neexistenta datoriilor la bugetul de stat.
continui aici, pentru ca nu vrea sa "intre " tot mesajul :
Ziceam cu cifra de afaceri , mai mica de 100000 euro, care au venit dar pot sa nu aiba profit, iar in oug zice " sau " nu " si " .E neclara oug si nici normle nu se lasa mai prejos !
Si , uitasem de limitarea de 2 % , cum spune colegul mai sus - corect !
Ultima modificare: Joi, 2 Aprilie 2009
Magda Staicu, Consultant fiscal
Referitor la subiectul "tichete vacanta" si la art (6), OUG 8/18.02.09. Voi ce intelegeti prin profit?
Se refera la faptul ca societatea trebuie sa obtina profit in anul anterior celui pentru care da tichete , desi in anii precedenti are pierdere?
Voi ce parere aveti, ce intelegeti din textul OUG, se pot da tichete de vacanta in situatia in care o societate obtine profit intr-un an desi in anii precedenti are pierdere care poate fi recuperata?

Multumesc,
oug 8/2009- legea speciala -


(3)Sumele corespunzătoare tichetelor de vacanţă acordate de către angajator sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, respectiv la calculul impozitului pe venit, în limita a 6 (şase) salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată pentru fiecare angajat, pe an calendaristic, iar pentru salariat sunt scutite de plata impozitului pe venituri şi a impozitelor sociale aferente. Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este stabilit prin hotărâre a Guvernului.

(6)Angajatorii acordă tichete de vacanţă numai în cazul în care în anul fiscal anterior au obţinut profit sau venit, după caz.

norme:
Art. 3
Angajatorii, care au obţinut în anul fiscal anterior profit sau venit, după caz, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii beneficiarilor, după caz, vor stabili prin contractele colective de muncă, respectiv prin regulamentele interne în cazul personalului contractual din instituţiile bugetare reguli privind modul de acordare a tichetelor de vacanţă, care să prevadă:
a)numărul beneficiarilor din unitate care pot primi anual tichete de vacanţă şi nivelul sumelor care se acordă anual beneficiarilor sub forma tichetelor de vacanţă, ţinând seama de posibilităţile financiare proprii ale angajatorilor;
b)categoriile de beneficiari care primesc tichete de vacanţă.
Art. 5
Angajatorii care acordă tichete de vacanţă beneficiarilor vor cuprinde în bugetele de venituri şi cheltuieli aprobate potrivit legii, într-o poziţie distinctă de cheltuieli, denumită "Tichete de vacanţă", sumele destinate acoperirii valorii nominale a tichetelor de vacanţă, potrivit celor convenite cu organizaţiile sindicale legal constituite sau, după caz, cu reprezentanţii beneficiarilor.
---------
Tratament fiscal:
1. In sensul impozitului pe salariu ( n.b. se acorda doar la functia de baza):
(4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
a2) tichetele de vacanţă, acordate potrivit legii;

2. In sensul impoztului pe profit :
M-am asteptat ca in cuprinsul codului fiscal sa gasesc o mentiune privitoare la deductibilitatea limitata ( similar tichetelor de masa) a tichetelor de vacanta .
Sa stiti ca nu este .Singura precizare privitoare le deductibilitatea ch de vacanta este cea din legea speciala .

Daca e sa tin cont de prevederea art 1 alin 2 cod fiscal , care spune ca :

(3) În materie fiscală, dispoziţiile prezentului cod prevalează asupra oricăror prevederi din alte acte normative, în caz de conflict între acestea aplicându-se dispoziţiile Codului fiscal.

as putea afirma ca aceste cheltuieli sunt nedeductibile la impozit pe profit
Si atunci ce sens mai are sa fie oferite ?
Ma opresc aici cu comentariile, pentru ca vor deveni offtopic.

Este o prevedere in norme , care poate fi aplicabila , dar un pic fortat , in sensul ca nu face referire clara la tichetele de vacanta , ci la beneficiile cuprinse in contractul colectiv de munca
Deci daca nu aveti contract colectiv de munca , acest punct din norme nu va ajuta deloc la deductibilitate .
33^1. Cheltuielile efectuate în baza contractului colectiv de muncă, ce intră sub incidenţa prevederilor art. 21 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal, sunt cheltuielile de natură socială stabilite în cadrul contractelor colective de muncă la nivel naţional, de ramură, grup de unităţi şi unităţi, altele decât cele menţionate în mod expres în cadrul art. 21 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal.

Si sa revin si la intrebarea initiala, desi , cred ca v-am furnizat numai argumente contra pina acum :

Nu se face referire decit la conditia de obtinere a profitului in anul fiscal anterior.

Concluzie : daca in 2009 s-a obtinut profit se pot acorda tichete de vacanta, prin buget si contract colectiv de munca se pot acorda tichete de vacanta , limitat, la functia de baza , 6 salarii minime brute pe tara, deductibile la imp pe salarii dar in sensul impozitului pe profit este discutabil.
Poate ar merita intrebat la asistenta contribuabili.
Daca intrebati si primiti rapsuns, va rog sa -l postati .:)
Nu conteaza ce s-a facut cu profitul anului 2009 ca repartizare , daca s-a utilizat pentru acoperire pierdere ani anteriori, sau , dimpotriva .


Ultima modificare: Luni, 29 Martie 2010
Magda Staicu, Consultant fiscal

Alte discuții în legătură

Sindicat elenaoana elenaoana Pot fi date tichete cadou membrilor cotizanti ai unui sindicat, in conditiile in care Sindicatul nu este angajator, cum prevede Legea 193/2006? (vezi toată discuția)
Tichetele cadou romanik romanik Va rog sa ma lamuriti si pe mine in problema impozitarii tichetelor cadou.Stiu ca la acordarea tichetele cadou, pt. copiii minori ai angajatilor, nu se ... (vezi toată discuția)
Tichete cadou laracroft4368 laracroft4368 Se pot acorda tichete cadou angajatilor unei societati comerciale , indiferent daca au sau nu copii minori? (vezi toată discuția)