Pentru cine e condamnat la inchisoare cu suspendare dar sentinta nu e definitiva si recursul se judeca dupa ce intra noul cod in vigoare, cum se aplica legea mai favorabila daca minimul si maximul s-au redus in legea noua?
Din cate am inteles din legea 187/2012 suspendarea conditionata se mentine chiar daca termenul de incercare e mai mare decat la amanarea aplicarii pedepsei (poate si pentru ca amanarea aplicarii pedepsei se face sub supraveghere). Dar ce nu am inteles din lege e daca se modifica si numarul de ani de inchisoare si daca da, cum se modifica. Se ia in considerare proportia in care limita maxima s-a modificat sau proportia in care limita minima s-a modificat? De exemplu daca in legea veche s-a dat minim iar acel minim s-a injumatatit dupa legea noua se injumatateste si pedeapsa chiar daca maximul nu s-a injumatatit (si a fost redus cu numai 30%)? Sau e la interpretarea judecatorului?
Doresc sa adresez o intrebare, referitor la Legea penala mai favorabila, privita strict prin prisma institutiei individualizarii pedepsei, mai precis a SUSPENDARII - conditionate pe Vechiul cod si sub supraveghere pe Noul cod. Asadar, intrebarea este urmatoarea: Daca faptele penale au fost savarsite in perioada vechiului cod, iar procesul se judeca in 2014, in conditiile in care legea penala mai favorabila este considerata ca fiind legea din vechiul cod, eu, ca si avocat, cand voi pune concluziile orale, voi putea sa pledez pentru SUSPENDAREA SUB SUPRAVEGHERE, reglementata de Noul cod, deci pe art. 91 NCP ? Sau voi fi obligat sa pledez pentru SUSPENDAREA CONDITIONATA , reglementata de Vechiul cod, deci pe art. 81 CP? Va multumesc!