avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Legea mai favorabila
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Legea mai favorabila

Pentru cine e condamnat la inchisoare cu suspendare dar sentinta nu e definitiva si recursul se judeca dupa ce intra noul cod in vigoare, cum se aplica legea mai favorabila daca minimul si maximul s-au redus in legea noua?

Din cate am inteles din legea 187/2012 suspendarea conditionata se mentine chiar daca termenul de incercare e mai mare decat la amanarea aplicarii pedepsei (poate si pentru ca amanarea aplicarii pedepsei se face sub supraveghere). Dar ce nu am inteles din lege e daca se modifica si numarul de ani de inchisoare si daca da, cum se modifica. Se ia in considerare proportia in care limita maxima s-a modificat sau proportia in care limita minima s-a modificat? De exemplu daca in legea veche s-a dat minim iar acel minim s-a injumatatit dupa legea noua se injumatateste si pedeapsa chiar daca maximul nu s-a injumatatit (si a fost redus cu numai 30%)? Sau e la interpretarea judecatorului?
Ultima modificare: Vineri, 22 Noiembrie 2013
ContSters304069, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 01:09, 16 Decembrie 2014
Doresc sa adresez o intrebare, referitor la Legea penala mai favorabila, privita strict prin prisma institutiei individualizarii pedepsei, mai precis a SUSPENDARII - conditionate pe Vechiul cod si sub supraveghere pe Noul cod. Asadar, intrebarea este urmatoarea: Daca faptele penale au fost savarsite in perioada vechiului cod, iar procesul se judeca in 2014, in conditiile in care legea penala mai favorabila este considerata ca fiind legea din vechiul cod, eu, ca si avocat, cand voi pune concluziile orale, voi putea sa pledez pentru SUSPENDAREA SUB SUPRAVEGHERE, reglementata de Noul cod, deci pe art. 91 NCP ? Sau voi fi obligat sa pledez pentru SUSPENDAREA CONDITIONATA , reglementata de Vechiul cod, deci pe art. 81 CP? Va multumesc!
Legea aplicabila o stabileste instanta cu ocazia deliberarii.
Puteti pune concluzii pe ambele legi daca nu e clar care lege se va aplica in concret.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarari pronuntate pe noul cod penal de iccj CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Stimati colegi avocati, As propune sa mentionati daca la ICCJ sau chiar la nivel de curti de apel aveti cunostiinta de pronuntarea unor hotarari ... (vezi toată discuția)
De ce nu se aplica legea penala mai favorabila in raport de cuantumul pedepsei cu inchisoarea ? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Buna seara, De ce nu se aplica legea penala mai favorabila in raport de pedeapsa cu inchisoarea prevazuta de lege? Legea penala mai favorabila mie imi ... (vezi toată discuția)
Legea penala mai favorabila - controverse privind circumstantele si individualizarea pedepsei cezarad cezarad Am o nelamurire legata de modul in care se aplica legea penala mai favorabila in ceea ce priveste anumite institutii de drept penal, in special in ceea ce ... (vezi toată discuția)