Parintii mei au decedat:
-tata 1994; mama 2005.
Ei au locuit in casa bunicii dinspre mama, din 1944 pana in 1950 dupa care casa a fost pusa la dispozitia garnizoanei din care facea parte tata, el fiind mutat in alta localitate. In 1958 tatal meu a fost trecut in rezerva si ne-am intors in orasul de resedinta ,dar nu in casa in care am locuit initial aceasta fiind ocupata de chiriasi. In anul 1962-64 s-au intors in casa bunicii impreuna cu noi cei trei copii. Casa apartine bunicii din partea mamei, care a avut 3 copii, la succesiune s-a impartit AB INTESTAT in mod egal averea din care a mai ramas doar aceasta casa nevinduta. Din 1953 pina in 1994, impozitul pe casa a fost platit de parintii mei pe numele tatalui meu, iar din 1994 mama a beneficiat de scutire de impozit fiind vaduva de veteran de razboi. Mentionez ca in toata aceasta perioada parintii mei au intretinut casa iar fratii mamei nu au contribuit cu nimic la plata impozitului si la intretinerea casei. In aprilie 2005, eu si fratii mei am facut un act de succesiune dupa tata, prin neacceptare conform art.700 COD CIVIL in favoarea mamei noastre.Va rog sa-mi raspundeti daca:
1. Tatal meu sau mama mea care au platit impozitul la casa pe numelele tatalui meu din anul 1953 pina in 1994 si in continuare mama ca vaduva de veteran de razboi pot fi considerati proprietari (mama sau tata) ai casei invocind principiul uzucapiunii.
2. Mostenirile care decurg de pe urma tatalui, vor reveni la noi copiii, avind in vedere neacceptarea facuta in favoarea mamei noastre care a decedat.
3. In cazul neadmiterii principiului uzucapiunii averea bunicii se va impartii in 3 parti ? (2 frati din partea mamei si noi copiii ei).
Va multumesc anticipat.
sunt prea multi ani asa ca am sa-ti raspund punctual
1. poate fi invocata uzucapiunea lunga de 30 de anu( nu cea scurta pentru ca certificatul de calitate de mostenitor nu constituie just titlu pentru uzucapiunea scurta 10-20 ani.
2. nu exista "neeacceptare in favoarea mamei". nu poti ceda ceva ce nu ai acceptat
3. Da.dar daca averea s-a impartit in mod egal cui i-a revenit casa?
Scuze .
Solicitati constatarea uzucapiunii la instanta, inainte de dezbaterea succesiunii daca aceasta se face la notariat, sau cel mult odata cu dezbaterea succesiunii daca aceasta se face pe instanta.