avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 876 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cerere in instanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cerere in instanta

Buna ziua,
Daca as inainta in instanta o actiune prin care sa cer teren in schimb egal ca suprafata,ca si compensatie pt o servitute de trecere prin curtea mea catre un teren,credeti ca as avea vreo sansa de castig? Mentionez ca servitutea urmeaza a fi trasata pe terenul meu,proprietete de 40 de ani.Exista o hotarare judecatoreasca definitiva din anul 2006,dar neexecutata pana in prezent.Ce as putea face in interesul meu?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 18:42, 23 Noiembrie 2013
Spre deosebire de alte servituti legale, servitutea de trecere nu este gratuita, proprietarul fondului aservit fiind indreptatit sa primeasca, de la proprietarul fondului infundat, o despagubire proportionala cu pagubele ce s-ar putea ocaziona prin stabilirea drumului de trecere.
Despagubirea va trebui sa fie just calculata, echivalentul terenului luat din folosinta proprietarilor insemnand folosinta la pretul de circulatie.
Nimic nu se opune unei despagubiri in natura, prin schimb de terenuri, daca partile cad de acord, in acest sens, si schimbul s-ar realiza cu respectarea conditiilor prevazute de lege.
Va multumesc pentru raspuns.
As mai avea 2 intrebari tinand cont de raspunsul Dv.
Ce presupune ''conditiilor prevazute de lege''?
Si daca partea cealalta nu e dispusa,poate fi obligata de instanta?
Ce ma sfatuiti? Ce-as putea face in interesul meu,dat fiind faptul ca o sa-mi fie luati 4mlX35Lm din curtea mea,suprafata de teren pe care o am fiind diminuata corespunzator cu supr,servitutii.
Conditiile preveazute de lege sunt cele referitoare la forma si fondul transferului dreptului. Nu puteti sa obligati pe nimeni sa dispuna intr-un anume fel de proprietatile sale.
Instanţa îl poate obliga să vă despăgubească în bani. În niciun caz nu va putea dispune un transfer de proprietate asupra unei suprafeţe echivalente de teren.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servitute de trecere si bariera daniel_vasile daniel_vasile Buna ziua, Am cumparat un imobil cu servitute de trecere pe un teren.Acum proprietarul terenului vrea sa puna o bariera pe drum cu acces cu cartela platita ... (vezi toată discuția)
Servitutea de trecere - cedo nicoleta_85 nicoleta_85 Cunoaste cineva decizii CEDO cu privire la [u]servitutea de trecere[/u]? sau spete in care sa se fi discutat si acest aspect? Multumesc (vezi toată discuția)
Drum de servitute probleme probleme Buna ziua! Sunt detinatorul unei proprietati de circa 1400mp.In urma cu aproximativ 5 ani,accesul meu catre drumul public a fost intrerupt fara nici o ... (vezi toată discuția)