avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizarea diferentelor de apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizarea diferentelor de apa

Buna seara ,
In blocul in care locuiesc eu s-a inregistrat o pierdere foarte mare de apa , respectiv de 52 metri cubi . La sedinta care a avut loc pe casa scarii s-a hotarat sa se puna 4 apometre fiecare pe cate o coloana , in afara de apometrul mare care inregistreza tot ce se intampla la scara blocului . Daca se pun apometre pe 3 coloane , si ramane una fara , piederile care sunt se vor trece la cei care nu au reusit sa puna apometru pe acea coloana ? Din cate stiu eu legea 230/2007 spune spune clar ca nu este voie sa se treaca decat 5 metri cubi la fiecare apartament din pierderi , iar cei care nu declara sa li se treaca la pausal . Poate nu au toti oamenii bani sa puna pe coloana cate un apometru pentru ca pretul este ridicat . Mentionez ca au fost verificate si toate apartamentele oamenilor in afara de o persoana care sta cu chirie si nu a dat drumul la usa . Cum trebuie sa procedam in acest caz ? Eu fac parte din persoanele care nu stau bine cu banii dar sunt foarte corecta . Intotdeauna am declarat apometrul corect si am permis acesul in casa presedintelui de la asociatie . Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:44, 29 Noiembrie 2013
unde anume în L230 se specifică cei 5 mc?

apoi, înțeleg că aveți deja apometre individuale. montarea celor 4 suplimentare, pe coloană, este inutilă, pentru că nu va determina nimic. diferența dintre suma apometrele de apartament și cel principal trebuie repartizată uniform (funcție de cum hotărăște asociația de locatari, pe apartament sau număr de persoane).
aveți bănuiala că cineva ”fură” apă? apometrele de coloană tot nu or să vă ajute cu nimic decât să restrângeți numărul ”suspecților”, dar nu în mod obligatoriu.
Chiar daca exista apometre individuale in perioada de verificare metrologica ,trebuie sa cunoasteti ca acestea au clasa de precizie inferioara apometrului de bransament in baza caruia se factureaza consumul
Pentru a constata diferenta de clasa metrologica si posibile motive ale suplimentului de consum,puteti parcurge la "Documente utile" topic in care se precizeaza si se demonstreaza ca apometrul individual nu inregistreaza consumul "picatura"cum se intampla la rezervoarele de wc sau unele baterii de amestec apa,consumuri care sunt inregistrate de apometrul de bransament care detine clasa maxima de precizie
Apometrele de coloana conditionat de clasa de precizie,eventual pot arata coloana unde se inregistreaza diferente intre apometru coloana si total index consumatori individuali fara insa a individualiza concret consumatorul
Ce inseamna exact la dv. coloana? Descrieti-ne putin unde s-au montat sau unde se doreste montarea aceste contoare de coloana si cum sunt distribuite aceste coloane in apartamente. Aveti coloane diferite la baie si bucatarie sau sunt comune - in oglinda?
Ideea in sine nu este rea, dar ea ar trebui aplicata corect.

Nu este prevazut nicaieri acest 5 mc diferenta de repartizat pe apartament. Asta si pentru ca diferentele nu pot fi limitate artificial. Stiti dv. ceva, dar nu stiti bine si oricum nu e cazul la dv. in bloc unde aveti deja apometre.
Buna dimineata , presedintele de asociatie impreuna cu un vecin "mai destept " au vorbit sa mai puna cate 4 apometre pe fiecare coloana . Noi in bloc avem 4 coloane . Din cauza ca este diferenta mare intre apometrul principal si cele individuale s-au gandit ei ca ar trebui sa vina suplimentar si cu cate 1 apometru pe ficare coloana . Dar pe mine ma intereseaza cine plateste pierderile chiar si cu acele apometre pe coloana . Pentru ca ei au spus ca daca o coloana de exemplu nu poate sa isi puna apometru din lipsa de bani , celelalte 3 , daca au , nu vor plati pierderi , ci plateste numai coloana care nu are apometru . Va rog sa ma ajutati si sa imi dati paragraful din lege care spune ca pierderile se trec la persoanele care nu isi pun -Atentie !!! - apometre pe coloana . Asta nu inteleg eu din toata discutia asta , mai sunt in bloc cateva persoane , 2 sau 3 , care nu au dat drumul la usa in timpul verificarii . presedintele trebuie sa verifice mai intai toate apartamentele sa vada de unde vin pierderile si dupa aceea sa ia celelalte masuri . Astept raspuns.
Acel vecin nu este " mai destept " ci a gandit f bine , acum se va vedea scara unde se " consuma " mai mult , daca puteti face acest lucru de a monta apometre la fiecare scara ( si la mine la bloc se intampla aceeasi situatie , am propus sa montam suplimentar cate un apometru pe scara dar sunt nise binevoitori care nu doresc acest lucru si cand te uiti la consumul lor iti dai seama de ce nu vor ) lucrarea se va amortiza in timp.

Alte discuții în legătură

Repartizare apa rece si calda adriandanciu90 adriandanciu90 Buna ziua. Sunt administrator la un bloc cu 3 scari (o singura asociatie deci o singura persoana juridica pentru 3 scari). Avem un singur bransament pentru ... (vezi toată discuția)
(ne)plata pierderi apa rece silviu1975 silviu1975 Buna ziua, in cadrul Asociatiei noastre s-a hotarat ca pierderile de AR sa fie platite de catre toti proprietarii, functie de consumul fiecarui apartament. ... (vezi toată discuția)
Plata consumurilor de apa rece si calda cu 40% mai mult nsc0 nsc0 Buna seara, Am o problema cu asociatia de locatarii care de mult timp imi trece la intretinere, consumuri de apa rece si calda marite ~ cu 40% fata de cit ... (vezi toată discuția)