grandanat a scris:
Totusi ma bucur ca ati cedat si ati recunoscut intr-un final ca vorbim de anumite anumite regulamente putin in afara legii si abuzive. Vorba aia tot raul spre bine sau scopul scuza mijloacele.
Nimic din ce a sustinut @elga nu este in afara legii si abuziv.
Legea 230/2007 si HG 1588/2007 asigura cadrul legal pentru ca cei ce conduc si administreaza asociatiile de proprietari sa decida, sa hotarasca, sa adopte reguli si regulamente in limita legii.
Se vorbea despre o cheltuiala cu o reparatie care se poate repartiza doar pe un tronson, pe o coloana, pe o scara. Este legal iar aceasta prevedere o gasim in legislatie. Trebuie doar sa stim sa citim si sa aplicam corect legislatia.
De exemplu in art 3 din L 230/2007 se prevede:
Art. 3. - În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
d) proprietate comună aferentă tronsoanelor sau scărilor
care nu poate fi delimitată - cel puţin o instalaţie pe verticală care alimentează în comun tronsoane ori scări sau părţi de construcţie comune tronsoanelor ori scărilor,
care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca poziţie şi suprafaţă;
Am subliniat ceea ce trebuie avut in vedere de fiecare data. Adica sunt proprietati comune pe intreaga scara sau tronson in conditiile in care nu pot fi delimitate la etajul x sau y, daca nu pot fi definite, localizate fizic pe tronsonul A sau B din punct de vedere fizic.
Asa ca o coloana de alimentare cu apa poate fi foarte clar definita, pozitionata pe apartamentele 1,5,9,13... si nu are nici o legatura cu apartamentele 2,3,4,6,7,8...
La fel o terasa ce acopera apartamentul 41, acopera toate apartamentele pe acea verticala, adica ap. 1,5,9,13,17,21,25,29,33,37,41 si daca la acesta s-a defectat o aerisire si se infiltreaza apa pe acolo degradand apartamentele prin care trece acea aerisire, sigur ca situatia nu are nici o legatura cu apartamentele situate pe aceeasi scara dar pe celelalte 3 tronsoane.
Noi in asociatie am facut cateva reguli, respecatand legea, cu privire la sistemul de penalizari, gestionarea consumului de apa, reparatii, avarii...
Printre acestea, de exemplu am stabilit ca orice reparatie la o parte a instaltiei de alimentare cu apa sau canalizare sa fie suportata de toti proprietarii care apartin de acel bransament de alimentare sau aceeasi basa de colectare a apei folosite. Si avem scari care au apometru separat si basa sepata. Dar avem si 2 scari care au acelasi apometru general (al furnizorului) si aceeasi basa de scurgere, asa cum avem scari unde au (doua) apometre generale diferite dar base de scurgere comune. Sigur ca a trebuit sa stabilim reguli si aici in sensul ca o avarie pe orice instaltie comuna de alimentare se suporta de toate apartamentele ce se alimenteaza pe acea coloana indiferent ca sunt pe o scara sau pe doua scari. La fel si in situatia canalizatii am stabilit ca orice cheltuiala facuta pe o instaltie comuna de scuirgere si colectare se repartizeaza apartamentelor deservite de acea instalatie chiar daca apartamentele deservite sunt pozitionate pe o scara sau doua sacri.
In acest fel costurile sunt mai usor de suportat.
Dar, repet, conform legii repartizarea cheltuielilor pe proprietatea comuna trebuie sa se faca, daca se pot delimita si localiza acestea, pe acei proprietari pentrui care exista acea parte comuna (instalatie, de exemplu).