avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot eu ca pers.fizica sa-mi platesc suma restanta ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot eu ca pers.fizica sa-mi platesc suma restanta datorata fondului de somaj?

Firma la care am lucrat a intrat din noiembrie 2013 in insolventa dar din decembrie 2012 nu a platit dupa noi la fondul de somaj.In octombrie am fost trecuti pe o alta firma,in perioada de proba,care a platit dupa noi timp de o luna dar ne-a incheiat contractul de munca cu alin.31/3.
Ce putem face sa beneficiem de somaj?Ni s-a spus ca nu avem dreptul pentru ca din decembrie nu a platit dupa noi..Oare nu ne putem plati noi lunile restante sa beneficiem de somaj??Sau ce alta metoda s-ar putea gasi?!
Suntem disperati ca nu avem niciun drept in tara asta, am lucrat zilnic si acum ajungem sa nu avem drepturi, venituri,asigurari medicale, nimic, fata de alte etnii care primesc ajutoare sociale si europene(alimente) fara sa fi lucrat o zi!!
Va multumesc anticipat in numele meu si al colegilor mei!!!

Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 21:57, 27 Noiembrie 2013
1. Aveti dreptul la indemnizatie de somaj deoarece incetarea contractului individual de munca (CIM), din initiativa angajatorului, cu art.31(3) din Codul muncii va permite aceasta.

2. - Pentru a beneficia de indemnziatie de somaj nu trebuie sa fie platita contributia ci sa fie numai datorata.
- Datoria contributiei se dovedeste cu declaratia nominala lunara (D112), intocmita de angajator si transmisa lunar la ANAF.
- Neplata contributiei de care bangajator este infractiune si este pedepsita de Codul penal.

3. - Angajatorul trebuie sa va inmaneze decizia de incetare a CIM, adeverinta de vechime si adeverinta tip pentru somaj (Anexa 26) si sa mergeti sa va inregistrati la Agentia de Somaj.
- Daca aveti probleme cu angajatorul luati legatura cu ITM.
Ultima modificare: Duminică, 24 Noiembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc din suflet pentru lamuriri dar as avea inca o intrebare, daca suneti amabil: ofiterul de la somaj ne-a respins dosarul pe motivul neplatii contributiei de catre angajator. Noi vrem sa mergem inapoi cu dosarul dar nu stim argumentele concrete. Ne puteti trimite legea (paragraful) sa avem argumente pentru a ne accepta dosarul, altfel nu prea avem sansa...Va multumim din suflet inca o data!!!Zicem si pentru dvs. o rugaciune acum in postul Craciunului!!!!
Ultima modificare: Miercuri, 27 Noiembrie 2013
GlodeanRodica, utilizator
Gasiti aici prevederile legale:
www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberare acte pentru somaj ContSters155784 ContSters155784 Buna ziua! Am lucrat la o firma in perioada 03/05/ 2012 - 07/ 05/ 2013. Firma s-a inchis si a fost bagata in faliment. Patronul a zis ca pot beneficia de ... (vezi toată discuția)
Somaj sau nu? Alin822 Alin822 Buna ziua, sotia mea a lucrat 3 ani cu carte de munca la un magazin(privat).Pe 06.09.2013, i s-a incheiat activitatea definitiv( cu tot cu preaviz), a primit ... (vezi toată discuția)
Dreptul la indemnizatia de somaj cristian p cristian p De 7 luni de zile lucrez in cadrul unei societati comerciale care este la zi cu plata contributiilor sociale. Deoarece mi s-a desfiintat postul am fost trecut ... (vezi toată discuția)