avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tagada paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tagada paternitate

buna seara. Va solicit ajutorul in urmatoarea problema.
O doamna se casatoreste cu un domn x in 2003, iar dupa cateva luni se despart in fapt. doamna isi gaseste un alt partener cu care traieste in concubinaj ( ea fiind inca dpdv juridic casatorita) si alaturi de care are un copil ce se naste in 2005. Dat fiind faptul ca aceasta era casatorita la momentul nasterii copilului, acesta este trecut pe nmele sotului. Doamna doreste acum clarificarea situatiti juridice a copilului.
Intrebarea este, o actiune in tagada paternitatii mai poate fi initiata in acest moment si de catre cine? Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: loredana24 , utilizator 14:42, 25 Noiembrie 2013
va multumesc frumos, insa intrebarea mea era daca intr-adevar raportat la data nasterii copilului si la prevederile legale de la acea data, actiunea este imprescriptibila? va multumec mult!
Daca nu s-a introdus actiunea nu s-a introdus pe vremea minoritatii copilului, copilul poate promova actiunea in termen de 3 ani de la data majoratului, cam asta e cu copilul, actiunea nu e imprescriptibila nici pt copil.

Problema e ca pe vremea aia, codul familiei arata asa
Art. 54.- Paternitatea poate fi tãgãduitã, dacã este cu neputintã ca sotul mamei sã fie tatãl copilului. Actiunea în tãgãduirea paternitãtii poate fi pornitã numai de sot; mostenitorii acestuia pot continua actiunea pornitã de el. Dacã sotul este pus sub interdictie, actiunea va putea fi pornitã de tutore, însã numai cu încuviintarea autoritãtii tutelare. În toate cazurile, mama copilului va fi citatã.

Art. 55. - Actiunea în tãgãduirea paternitãtii se prescrie în termen de sase luni de la data când tatãl a cunoscut nasterea copilului. În cazul în care, mai înainte de împlinirea acestui termen, tatãl a fost pus sub interdictie, un nou termen curge pentru tutore de la data când acesta a aflat despre nasterea copilului.
Dacã actiunea nu a fost pornitã de acesta, ea poate fi pornitã de tatã dupã ce i s-a ridicat interdictia, înlãuntrul unui nou termen de sase luni.

abia cu legea 288/2007, au fost aduse modificari art 54; 55

Art. 54

Actiunea in tagaduirea paternitatii poate fi pornita de oricare dintre soti, precum si de catre copil; ea poate fi continuata de mostenitori.


Art. 55
Actiunea in tagaduirea paternitatii se prescrie in termen de trei ani de la data nasterii copilului. Pentru sotul mamei, termenul curge de la data la care a luat cunostinta de nasterea copilului.
Daca actiunea nu a fost introdusa in timpul minoritatii copilului, acesta o poate porni intr-un termen de 3 ani de la data majoratului sau.
Reclamantul poate fi repus in termen, in conditiile legii.

mama mai are legatura cu sotul sau ?
Ar putea sa dea divort si tatal sa tagaduiasca paternitatea, tatal poate afla de existenta copilului acum, odata cu divortul.
da,insa prin Decizia 349/2001 s-a admis posibilitatea ca si mama si copilul sa poata formula actiunea, fara a se prevedea nimic in legatura cu termenul in care acestia pot promova actiunea. Astfel, m-am gandit ca in cazul celor doi se aplica dreptul comun privind dreptul la actiune avand ca obiect un drept personal nepatrimonial, actiunea fiind astfel imprescriptibila. stiu ca abia prin lg 288/2007 s-a impus un termen de prescriptie si pt acestia , dar eu ma raportez la legea in vigoare in 2005.
Mama nu mai are nicio legatura cu sotul, insa acesta stie de copii si am vazut ca practica judiciara nu este foarte permisiva in sensul pe care mi l-ati sugerat dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiunea de tagada de paternitate tikky27 tikky27 am un copil cu o femeie casatorita si vreau ca,bebe sa fie trecut pe numele meu in certificat. cand am fost sa inregistrez copilul a trebuit facut ... (vezi toată discuția)
Actiune de contestare a recunoasterii paternitatii iancau_Anamaria iancau_Anamaria Buna ziua, Care este baza legala pentru o actiune de contestare a recunoasterii paternitatii?Va rog sa imi spuneti care sunt pasi care trebuiesc parcursi ... (vezi toată discuția)
Tagada paternitatii pornita de mama farcasalexa farcasalexa Buna ziua. As avea si eu o intrebare. Sunt casatorita de multi ani si la un moment dat a intervenit separarea, fara a inainta actele de divort vreunul dintre ... (vezi toată discuția)