avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire pasi de urmat dupa decesul ambilor parintilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire pasi de urmat dupa decesul ambilor parintilor

buna ziua.

am incercat sa citesc legea dar mai rau m-a incurcat, iar anumite proceduri nu sunt descrise in ce am citit.

situatia pentru care vreau sa aflu mai multe informatii de la cineva specializat este urmatoarea.

bunicii mei au murit, intai bunicul, anul acesta bunica. la moartea bunicului nu stiu sa fi fost un testament care sa lase casa si terenul pe care bunicii il aveau pe numele bunicului in numele cuiva anume sau sa se fi mers la notar pt impartirea mostenirii.

bunica nu a lasat casa sau terenul pe numele cuiva anume. ei au avut 2 copii tata si matusa ambii casatoriti cu copii. vreau sa intreb cui ramane terenul si casa in cazul acesta si in ce cote si ce pasi trebuie urmati dupa decesul bunicii.

de mentionat faptul ca tata recent(luna trecuta) a suferit un accident vascular cerebral, momentan nu poate sa vorbeasca, nu intelege ce vorbim. cum afecteaza starea in care se afla tata proceduriile ce urmeaza dupa deceul bunicii legate de mostenire.

PS sper ca am fost destul de clar. am facut 2 clase de drept in facultate, dar nu am fost pasionat niciodata de drept. intotdeauna legile mi se par foarte neclare si stufoase, interpretabile. daca ceva nu e clar sau incomplet pot sa revin cu mai multe informatii.

va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 20:33, 25 Noiembrie 2013
mai întâi se deschide succesiunea după bunic apoi cea după bunică. din situația descrisă, tatăl dumneavoastră și mătușa vor primi în final 1/2 din casă și teren. în cazul în care bunica avea și ea doar pe numele ei bunuri, le revine și 1/2 din acestea.

starea de sănătate a tatălui dumneavoastră complică puțin lucrurile, dacă acesta nu are discernământ va trebui numit un reprezentant care să accepte moștenirea în numele lui.
Ultima modificare: Duminică, 24 Noiembrie 2013
gicu13, utilizator
Se vor dezbate succesiunile dupa bunic si bunica succesiv, se va emite un singur certificat de mostenitor dupa cei doi, mostenitori la inal dupa cei doi sunt tatal dvs si matusa in cote parti egale. Avand in vedere starea tatalui dvs, ca sa puteti dezbate succesiunea trebuie pus sub interdictie si numit un tutore care il va reprezenta in orice act. Punere a sub interdictie se face de catre instanta de tutela de la domiciliul celui interzis.
buna ziua,

multumesc pentru raspunsuri.

ce reprezinta cele doua proceduri, deschiderea mostnirii dupa bunic si bunica, ce trebuie sa fac mai exact. de altfel pentru a fi reprezentant legal sau punerea sub interdictie.
medici pe la care am umblat pana acum m-au pus pe mine sau m-au lasat pe mine sa semnez in locul tatalui meu, fara insa a lua decizia ca el nu mai este in deplinatatea facultatilor mintale(cel putin temporar, asta ramane de vazut daca isi revine si cat de bine se face). presupun ca e necesar un aviz al unui medic pentru a-l declara "inapt" sau incapabil sa semneze sau sa ia decizii.
Apelati si la Autoritatea Tutelara de la domiciliu tatalui, apoi adresati va instantei de tutela, va trebui o expertiza medico legala .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire-succesiune Clau73AR Clau73AR Situatia e urmatoarea: Casa si terenurile sunt in acte pe ambii bunici ( bunicul a decedat acum 15 ani, iar bunica acum 10 zile).In urma decesului ... (vezi toată discuția)
Cadastru, intabulare, act de dezmembrare georgetra georgetra Este vorba de o casa la tara. In 2004 s-a facut o vanzare a unei parti din terenul aferent casei. Pe actul de vanzare, la vanzator, figureaza bunica mea acum ... (vezi toată discuția)
Instrainare imobil. coproprietarul este bolnav de alzheimer. ands1 ands1 Buna ziua! 1.Ne aflam in urmatoarea situatie: Mama sufera de Alzheimer. In primul rand dorim sa deschidem procedura de punere sub interdictie si apoi sa numim ... (vezi toată discuția)