Trebuie sa depuneti in scris, cu nr. de inregistrare/ data, la arhiva tribunalului, observatiile dvs. la raportul de expertiza. Anexati orice document care va sustine puntul de vedere, inclusiv copii xerox dupa pagini din carti/ tratate stiintifice, care abordeaza problematica respectiva.
In observatiile la raportul de expertiza puteti mentiona inclusiv faptul ca expertul desemnat de catre instanta, sa efectueze expertiza tehnica nu este de specialitate termotehnica.
Trebuie sa stiti ca instanta poate aproba la cererea partii interesate, sa desemneze un expert/ specialist, tehnic judiciar, care sa efectueze expertiza tehnica judiciara, respectiv un expert consilier/ specialist consilier, tehnic judiciar, din specialitate inrudita (conform prevederilor OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare art.17 si art.18), daca pe lista publicata pe site-ul MJ nu se regasesc mai multi experti din specialitatea termotehnica.
Expertul/ specialistul consilier va fi platit separat de catre partea care l-a solicitat, in baza unui contract de consiliere, care se anexeaza la dosarul cauzei.
Toti expertii/ specialistii tehnici judiciari nominalizati de catre instanta respecta actele normative in vigoare, referitoare la cauza respectiva. Consilierul avizeaza sau nu raportul de expertiza tehnica judiciara intocmit de catre expertul/ specialistul desemnat de catre instanta sa efectueze expertiza tehnica. Daca nu este de acord cu concluziile raportului, atunci consilierul va intocmi un raport separat, in care va explica de ce nu este de acord cu concluziile raportului.
Cele doua rapoarte se analizeaza impreuna de catre instanta de judecata.
Expertul va trebui sa depuna la dosar, cu nr. de inregistrare/ data de la arhiva tribunalului, raspunsuri documentate (eventual sa anexeze documente in sprijinul punctului sau de vedere) la observatiile formulate de dvs. la raportul de expertiza.
Instanta de judecata este singura in masura sa analizeze toate documentele (cele existente la dosar, depuse de partile in proces, raportul de expertiza, observatiile dvs.la raportul de expertiza, raspunsurile expertului la observatiile dvs., documentele anexate de catre expert si de partile in proces, care le sustin punctul de vedere, etc.) si va da o hotarare.
Pentru ca expertul sa se apuce de expertiza, onorariul provizoriu stabilit de catre instanta trebuie depus in contul Biroului local pentru expertize tehnice judiciare, pe numele expertului desemnat sa efectueze expertiza tehnica judiciara.
Daca instanta de judecata a stabilit un onorariu definitiv plus cheltuieli, suma respectiva trebuie depusa de catre partea/ partile careia/ carora i/ li s-a incredintat expertiza, in contul Biroului local pentru expertize tehnice judiciare, pe numele expertului desemnat sa efectueze expertiza tehnica judiciara, in caz contrar nu va da o hotarare judecatoreasca in cauza respectiva.
Toti expertii/ specialistii aflati pe lista MJ indeplinesc conditiile profesionale pentru a desfasura activitatea de expertiza tehnica judiciara. Daca desfasoara si alte activitati, acestea sunt avute in vedere de catre MJ atunci cand autorizeaza expertul/ specialistul respectiv. Pentru autorizare se intocmesc dosare care se depun la MJ, se verifica datele trecute in documente.
Puteti face plangere penala impotriva expertului, este dreptul dvs. Trebuie sa stiti insa, ca trebuie sa dovediti cu documente, cele mentionate in plangere, in caz contrar justitia se poate intoarce impotriva dvs. Atentie mare la formulari de genul, va citez: "...amanarile sunt clar in favoarea adv..sterg toate urmele/SIF Transilvania!! FAVORIZAREA infractorului e clara !!!/ folosirea inventiei este CLAR DOVEDITA prin MARTORI si inscrusuri !!/ ....".
Cand un expert anunta repetat instanta de judecata ca nu poate concluziona asupra obiectivelor fixate pentru expertiza, deoarece nu i-au fost puse la dispozitie anumite documente de catre partile in proces (nominalizeaza aceste documente), instanta stabileste termene pentru depunerea documentelor solicitate si de fiecare data, amenzi judiciare pentru nerespectarea termenelor stabilite.
Daca expertul se pronunta fara a avea la dispozitie documente care sa ii sustina punctul de vedere, atunci o plangere penala impotriva acestuia poate avea obiect.
Este greu de crezut ca din arhiva unei institutii pot disparea anumite documente. Astfel de cazuri pot face obiectul unor plangeri penale, separate, indreptate impotriva celor raspunzatori de disparitia documentelor respective (dupa caz, institutia este responsabila sau institutia respectiva trebuie sa nominalizeze persoana responsabila).
Mai multe puteti afla de aici:
www.avocatnet.ro/content/for...