avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Revendicare sume de bani folosite pentru tratamente si ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Revendicare sume de bani folosite pentru tratamente si operatii efectuate membrilor familiei

Buna ziua !
Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari :
In procesul de partaj bunuri mobile si imobile sotul poate revendica sumele de bani folosite in timpul casatoriei pentru tratamente si operatii ale sotiei,si propriului copil cerand ca acestea sa fie scazute din masa partajala de bunuri a sotiei ,care a avut ca si el serviciu toata viata?
Deasemenea, poate revendica o suma de bani care nu a fost data cu titlu de imprumut (dar acum la partaj pretinde ca a fost un imprumut),pentru efectuarea unei operatii soacrei sale cerand sa fie scazuta din masa partajala a sotiei ?
Dar pretentiile continua si comportandu-se ca un camatar, pretinde la suma respectiva ce s-a platit pentru operatie( repet nu a fost niciodata cu titlu de imprumut), aplicarea unei dobanzi pe perioada de 14 ani cat a trecut de la operatie si ca totul sa fie complet isi revendica de asemenea dreptul de a reface calculul in raport de evolutia dobanzilor si cotatia dolarului pana la achitarea sumei.

Astept raspunsurile dumneavoastra .
Cu multumiri,
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:29, 26 Noiembrie 2013
Pt ce bani i-a dat soacrei sa ii ceara dansei banii pretentiile astea nu au legatura cu procesul dvs de partaj, oricum si daca era imprumut, dreptul sau la actiune e prescris.
In ce priveste operatiile sotiei si copilului, nu poate avea pretentii de restituire. Ar putea avea in cazul sotiei daca banii au fost proprii si sotia si-ar fi facut operatii pt infrumusetare.

Mama sotiei a facut o operatie de inlocuire de valva la inima, iar sotia o mastectomie totala de san.Cere acum instantei ca aceste sume platite pentru operatiile si tratamentele efectuate sa fie scazute din masa partajala a sotiei in procesul de partaj in derulare.
Inteleg ca nu este justificata cererea?
Multumesc si zi buna.
Nu e justificata, bani daca i-a dat soacrei, sa ii ceara ei, nu are legatura cu partajul.
In ce priveste banii folositi de sotie.. sotii isi datoreaza intretinere, a fost o cheltuiala cu sanatatea unuia din soti.
Art. 325
(1) Sotii sunt obligati sa isi acorde sprijin material reciproc.
(2) Ei sunt obligati sa contribuie, in raport cu mijloacele fiecaruia, la cheltuielile casatoriei, daca prin conventie matrimoniala nu s-a prevazut altfel.
(3) Orice conventie care prevede ca suportarea cheltuielilor casatoriei revine doar unuia dintre soti este considerata nescrisa.

Nu aveti avocat ?
Situatie este oarecum neclara din punct de vedere juridic dar si eu sunt de parere ca sunt sanse sa se considere ca sotii isi datoreaza diverse obligatii ca regula generala.

Insa, cu titlu de exceptie solutiile instantelor pot fi diferite in functie de situatia concreta din proces, probe, etc.
Adica nu se poate vorbi de o regula absoluta in aceasta privinta...deoarece totul depinde cate ceva si acel ceva de altceva si tot asa...
In functie de tot ceea ce va rezulta din proces, adevarat sau nu, instanta va decide...
Ultima modificare: Marți, 26 Noiembrie 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce venituri ale sotilor nu intra in masa de bunuri supuse partajarii? constantmar constantmar In timpul casniciei exista venituri ale sotilor care nu intra in masa partajabila? (vezi toată discuția)
Creditare firma asociat airamanaderol airamanaderol Am rugamintea sa ma ajutati cu urmatoarele 2 situatii: 1. Un asociat imprumuta firma A cu o suma de bani . Firma A isi inceteaza activitatea si este in ... (vezi toată discuția)
Partaj cri_xtina cri_xtina Sunt in divort de sotul meu,pe 21 mai am termen.As vrea sa stiu in caz de partaj daca sotul poate avea pretentii asupra apartamentului detnut dinainte de ... (vezi toată discuția)